Wikipedia:Wikiproject/Natuur

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Schotse Hooglander in Nationaal Park Drents-Friese Wold (foto ingezonden voor "Wiki Loves Earth 2014")

Project Natuur is een wikiproject, waarin de Nederlandse natuur centraal staat. Het project is gestart in 2014. Al tijdens de fotowedstrijd Wiki Loves Earth 2014, in juli 2014, heeft de werkgroep, die “Wiki Loves Earth” begeleidde, besloten om de natuur op Wikipedia en daarbuiten verder te willen beschrijven: ze heeft zichzelf omgedoopt tot "Project Natuur". Tijdens de prijsuitreiking van de fotowedstrijd (in Naturalis, Leiden, op 5 oktober 2014) is het project aan de buitenwereld gepresenteerd.

Project Natuur wordt actief ondersteund vanuit de Vereniging Wikimedia Nederland. Inmiddels worden in het project verschillende activiteiten ontwikkeld, waarvan we op deze pagina melding maken.

Het laatste nieuws over het Project Natuur[bewerken]

Er zijn diverse interessante ontwikkelingen gaande:

 • Achter de schermen zijn we hard aan het werk met 2 contentdonaties
 • Er komen 3 nieuwe schrijfactiviteiten aan
 • Er is overleg met een drietal heemtuinen over het QRpedia project.

Projectplan[bewerken]

Op deze pagina van de verenigingswiki van Wikimedia Nederland is het projectplan van Project Natuur te vinden; de laatste versie is gemaakt maart 2017. Het project is uitdrukkelijk gestart met het doel om op langere termijn betere resultaten in het thema-gebied "natuur" te realiseren; op Wikipedia en de zusterprojecten. Daarbij is de focus enerzijds gericht op natuurgebieden, en anderzijds op ecologische systemen, planten- en diersoorten.

Activiteiten[bewerken]

9 december zijn we aanwezig bij de landelijke dag van Floron in Nijmegen[bewerken]

Op het programma staat een schrijfworkshops om de gegevens over plantensoorten uit de Floron verspreidingsatlas te verwerken in nieuwe en bestaande artikelen op Wikipedia. Er zijn nog veel planten die op een (betere) beschrijving wachten. Doe mee via de projectpagina.

11 november zijn we aanwezig bij de landelijke dag van RAVON in Nijmegen[bewerken]

Hier geven we informatie over het bewerken van Wikipedia aan geïnteresseerde deskundigen op het gebied van reptielen, amfibieën en vissen. Een projectpagina waarmee ze vervolgens zelf aan de slag kunnen is in de maak.

30 september zijn we te gast in de Hortus Leiden voor een fotoworkshop[bewerken]

De meeste planten uit de Hortus hebben een eigen artikel op Wikipedia, maar van veel planten ontbreken er foto’s. Tijd om in actie te komen en met elkaar aan de slag te gaan om de collectie van de Hortus vast te leggen op beeld.

23 september gaan we weer de tuin in: Fotoworkshop Tuin van Kapitein Rommel[bewerken]

Samen foto's maken in de natuur- en ontmoetingstuin in Castricum, tegenover het station: van 10:00-13:00 ben je welkom voor een kleine workshop natuurfotografie en foto's uploaden op Wikimedia Commons.

14-27 Augustus Themaweek natuur: Natuurgebieden en bioreservaten[bewerken]

Ben je geïnteresseerd om weer mee te schrijven over natuur op Wikipedia? Doe dan de laatste twee weken van augustus mee aan de themaweek: Natuurgebieden en bioreservaten. Niet alleen kunnen de gebieden zelf beschreven worden (incl Natura 2000 gebieden), maar ook informatie over de planten en dieren die deze gebieden bevolken doet mee. Naast het schrijven en aanvullen van artikelen (incl Bot-gegenereerde artikelen), kunnen ook foto’s, filmpjes of geluidsfragmenten toegevoegd worden aan artikelen of aan Wikimedia Commons en vervolgens aan een Wikipedia artikel waar deze nog ontbreken.

Voor meer informatie en deelname kun je terecht op de projectpagina van de themaweek

Aan de themaweek is ook een schrijfchallenge verbonden, waarbij je kans maakt op een leuke prijs. Ook meer informatie over deze challenge is te vinden op de projectpagina van de themaweek.

Het is voorjaar: Project natuur gaat de tuin in[bewerken]

De temperatuur loopt op en de eerste bomen en planten staan in bloei, een prima moment om lekker de natuur in te gaan. Project natuur organiseert samen met De Tuin van Kapitein Rommel dit voorjaar de activiteit: QRpedia.

Kent je dat gevoel dat je naar een plant staat te kijken en denkt: ‘Daar zou ik wel eens wat meer over willen weten.’ ? Daar gaan we met het project QRpedia bij helpen! Door de hele tuin zijn door vrijwilligers van de Tuin van Kapitein Rommel bordjes met QR codes geplaatst. Een QR- code (Quick Response ) is een vierkantje met zwarte en witte vlakjes. Als je een QR code scant met de smartphone dan word je naar een website geleid, in dit geval Wikipedia. Op Wikipedia kom je dan direct terecht bij de gezochte plant en kom je meer te weten over de plant.

Het project is vanaf 4 mei in de Tuin van Kapitein Rommel te vinden en zal een aantal weken blijven staan. Naast deelnemen aan deze of één van de vele andere activiteiten van de tuin kun je heerlijk rondlopen en genieten van alles wat er groeit en bloeit.

Aan de slag met het QRpedia project? Vergeet dan niet om je smartphone met daarop een QR-code scanner mee te nemen. De QR-code scanner is een gratis app die je kunt gebruiken om de codes uit te lezen. QR Code Reader is een voorbeeld van een app die goed werkt, maar zo zijn er veel meer apps die je kunt gebruiken om de codes te scannen, de apps zijn te vinden in de app store op je telefoon. Kom langs en probeer het!

Samenwerking met SoortenNL[bewerken]

 • Living Planet Report / Index Nederland: Eind maart 2017 hebben we een schrijfactiviteit gehad bij Wereld Natuur Fonds in Zeist. Daar is gewerkt aan artikelen over de Living Planet Index Nederland en het Living Planet Report Nederland. Het laatste onderwerp vergde nog de nodige redactionele bewerkingen en de licentie voor het gebruik van de teksten moest nog vrijgegeven worden. Het resultaat is ter beoordeling voorgelegd aan de deelnemers van project Natuur en na positieve reacties gepubliceerd als Living Planet Report Nederland 2015. In november 2017 is het nieuwe LPR "Zoute en zilte natuur in Nederland" verschenen. Als er mensen zijn die willen meewerken om dit op een soortgelijke manier voor Wikipedia te bewerken horen we het graag.
 • Landelijke dagen: We zijn in 2016-2017 aanwezig geweest met informatie over Wikipedia / project Natuur op de landelijke dag van
 1. RAVON, http://www.ravon.nl/RAVON
 2. Sovon, https://www.sovon.nl/nl/LD
 3. FLORON, http://www.floron.nl/actueel/activiteitenagenda/moduleid/497/itemid/512/mctl/eventdetails
 4. De Vlinderstichting, http://vlinderstichting.nl/actueel.php?id=522&q=landelijke+dag.

Voor 2017-2018 wordt weer een nieuwe rondje langs de landelijke dagen van de soortenorganisaties gepland om aandacht te vragen voor het aanvullen en actueel houden van de natuurinformatie op Wikipedia.

 • Reptielen, amfibieën en vissen: Op de landelijke RAVON-dag 2017 hebben we contacten gelegd en een korte workshop voor soortenkenners georganiseerd. Binnenkort komt hier een link naar de projectpagina waarmee bewerkers zelf aan de slag kunnen.
 • Vlinders: Begin januari 2017 heeft de Vlinderstichting de teksten van Vlindernet vrijgegeven onder de Creative Commons CC-BY-SA 3.0 licentie zodat ze gebruikt kunnen worden om de informatie over vlinders op Wikipedia aan te vullen en te verbeteren. Hiermee is een begin gemaakt tijdens een schrijfworkshop bij de Vlinderstichting. Er zijn nog veel mooie vlinders om te beschrijven. Doe mee via de projectpagina.
 • Sprinkhanen en krekels: Begin oktober 2016 zijn de geluidsopnamen behorend bij Roy Kleukers en Baudewijn Odé: Sprinkhanen en krekels van Nederland op Wikimedia Commons gezet. Tijdens een schrijfworkshop bij Beeld en Geluid zijn veel geluiden gekoppeld aan Wikipediapagina's in diverse talen.
 • Amfibieën: april 2017 zijn ook de geluidsopnamen behorend bij Creemers en Van Delft: De amfibieën en reptielen van Nederland zijn op Wikimedia Commons gezet en toegevoegd aan de taxoboxen van de betreffende soorten, zie bijvoorbeeld: bruine kikker.
 • Planten: Zowel in 2016 als in 2017 zijn schrijfworkshops gehouden om de gegevens over plantensoorten uit de Floron verspreidingsatlas te verwerken in nieuwe en bestaande artikelen op Wikipedia. De teksten over ecologie en verspreiding zijn door Floron vrijgegeven voor gebruik onder de Creative Commons CC-BY-SA 3.0 licentie. Er zijn nog veel planten die op een (betere) beschrijving wachten. Doe mee via de projectpagina. Op de landelijke Floron-dag 2017 ( 9 december) geven we weer een schrijfworkshop.
 • Libellen: Al in 2015 heeft de Vlinderstichting de teksten op Libellennet vrijgegeven voor algemeen gebruik. Op basis daarvan is de informatie over Nederlandse libellensoorten op Wikipedia bijgewerkt. Voor de beschrijvingen van families en geslachten van libellen moet dit nog grotendeels gebeuren. Doe mee via de projectpagina.

Wikipedia bewerken? Gewoon doen![bewerken]

We zijn gestart met het maken van filmpjes om vooral nieuwe bewerkers uitleg te geven.

Deelnemers[bewerken]

Schrijf je in als je graag wilt helpen om de natuur op de Wikimediaprojecten meer aandacht te geven. Eventueel kun je toevoegen wat je leuk vindt om hierin te doen.

 1. Ciell 3 okt 2014 18:36 (CEST) Online teksten schrijven en helpen, cursussen begeleiden
 2. Dick Bos (overleg) 3 okt 2014 19:51 (CEST). op Wikipedia, Wikisource en Commons <- materiaal leveren over de natuur; lid van de projectgroep.
 3. K.vliet (overleg) 10 okt 2014 16:58 (CEST). Bijdragen over bos, natuur, landschap en water.
 4. Natuur12 (overleg) 16 feb 2015 16:16 (CET)
 5. Romaine 28 feb 2015 14:51 (CET) - mede-organisator Wiki Loves Earth en Project Natuur
 6. WeeJeeVee (overleg) 28 feb 2015 14:52 (CET)
 7. A.Straatman (overleg) 28 feb 2015 14:54 (CET)
 8. Timboliu (overleg) 28 mrt 2015 22:55 (CET) Leerproject starten op de Nederlandstalige wikiversiteit. Zie leerproject Samen leren > Groene schoolpleinen.
 9. SindyM3 (overleg) 9 apr 2015 10:14 (CEST)
 10. LucasdB (overleg) 7 mei 2015 09:25 (CEST) Ik ga me denk ik vooral bezighouden aan de dieren.
 11. HenriDuvent 17 mei 2015 18:57 (CEST) natuurbescherming en -gebieden
 12. heinGlas z3.pngnlein'' 25 nov 2015 19:25 (CET) Middels het Wikiproject Schimmels constructief bijdragen leveren over schimmels.
Pagina's die met Wikipedia:Wikiproject/Natuur beginnen

Gewenste artikelen[bewerken]

Voor het uitbreiden en verbeteren van informatie over natuur op Wikipedia kunnen we altijd hulp gebruiken. Het is leuk werk en je leert er veel van. Op de volgende pagina's vind je tips over werkwijze, hulpbronnen, links en suggesties voor pagina's om aan te werken.

Activiteiten archief[bewerken]

Er worden regelmatig activiteiten georganiseerd door heel het land: zie voor een overzicht deze pagina.

Zie ook[bewerken]

Onze vacature:

Wikiprojecten:

Samenwerking met Naturalis Biodiversity Center:

Categorie: