Wikipedia:Wikiproject/Natuur

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Schotse Hooglander in Nationaal Park Drents-Friese Wold (foto ingezonden voor "Wiki Loves Earth 2014")

Project Natuur is een wikiproject, waarin de Nederlandse natuur centraal staat. Het project is gestart in 2014. Al tijdens de fotowedstrijd Wiki Loves Earth 2014, in juli 2014, heeft de werkgroep, die “Wiki Loves Earth” begeleidde, besloten om de natuur op Wikipedia en daarbuiten verder te willen beschrijven: ze heeft zichzelf omgedoopt tot "Project Natuur". Tijdens de prijsuitreiking van de fotowedstrijd (in Naturalis, Leiden, op 5 oktober 2014) is het project aan de buitenwereld gepresenteerd.

Project Natuur wordt actief ondersteund vanuit de Vereniging Wikimedia Nederland. Inmiddels worden in het project verschillende activiteiten ontwikkeld, waarvan we op deze pagina melding maken.

Het laatste nieuws over het Project Natuur[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn diverse interessante ontwikkelingen gaande:

 • Achter de schermen zijn we hard aan het werk met 2 contentdonaties
 • Er komen 3 nieuwe schrijfactiviteiten aan
 • Er is overleg met een drietal heemtuinen over het QRpedia project.

Projectplan[bewerken | brontekst bewerken]

Op deze pagina van de verenigingswiki van Wikimedia Nederland is het projectplan van Project Natuur te vinden; de laatste versie is gemaakt maart 2017. Het project is uitdrukkelijk gestart met het doel om op langere termijn betere resultaten in het thema-gebied "natuur" te realiseren; op Wikipedia en de zusterprojecten. Daarbij is de focus enerzijds gericht op natuurgebieden, en anderzijds op ecologische systemen, planten- en diersoorten.

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

(geen)

Samenwerking met SoortenNL[bewerken | brontekst bewerken]

 • Living Planet Report / Index Nederland: Eind maart 2017 hebben we een schrijfactiviteit gehad bij Wereld Natuur Fonds in Zeist. Daar is gewerkt aan artikelen over de Living Planet Index Nederland en het Living Planet Report Nederland. Het laatste onderwerp vergde nog de nodige redactionele bewerkingen en de licentie voor het gebruik van de teksten moest nog vrijgegeven worden. Het resultaat is ter beoordeling voorgelegd aan de deelnemers van project Natuur en na positieve reacties gepubliceerd als Living Planet Report Nederland 2015. In november 2017 is het nieuwe LPR "Zoute en zilte natuur in Nederland" verschenen. Als er mensen zijn die willen meewerken om dit op een soortgelijke manier voor Wikipedia te bewerken horen we het graag.
 • Landelijke dagen: We zijn in 2016-2017 aanwezig geweest met informatie over Wikipedia / project Natuur op de landelijke dag van
 1. RAVON, http://www.ravon.nl/RAVON
 2. Sovon, https://www.sovon.nl/nl/LD
 3. FLORON, http://www.floron.nl/actueel/activiteitenagenda/moduleid/497/itemid/512/mctl/eventdetails
 4. De Vlinderstichting, http://vlinderstichting.nl/actueel.php?id=522&q=landelijke+dag.

Voor 2017-2018 wordt weer een nieuwe rondje langs de landelijke dagen van de soortenorganisaties gepland om aandacht te vragen voor het aanvullen en actueel houden van de natuurinformatie op Wikipedia.

 • Reptielen, amfibieën en vissen: Op de landelijke RAVON-dag 2017 hebben we contacten gelegd en een korte workshop voor soortenkenners georganiseerd. Binnenkort komt hier een link naar de projectpagina waarmee bewerkers zelf aan de slag kunnen.
 • Vlinders: Begin januari 2017 heeft de Vlinderstichting de teksten van Vlindernet vrijgegeven onder de Creative Commons CC-BY-SA 3.0 licentie zodat ze gebruikt kunnen worden om de informatie over vlinders op Wikipedia aan te vullen en te verbeteren. Hiermee is een begin gemaakt tijdens een schrijfworkshop bij de Vlinderstichting. Er zijn nog veel mooie vlinders om te beschrijven. Doe mee via de projectpagina.
 • Sprinkhanen en krekels: Begin oktober 2016 zijn de geluidsopnamen behorend bij Roy Kleukers en Baudewijn Odé: Sprinkhanen en krekels van Nederland op Wikimedia Commons gezet. Tijdens een schrijfworkshop bij Beeld en Geluid zijn veel geluiden gekoppeld aan Wikipediapagina's in diverse talen.
 • Amfibieën: april 2017 zijn ook de geluidsopnamen behorend bij Creemers en Van Delft: De amfibieën en reptielen van Nederland zijn op Wikimedia Commons gezet en toegevoegd aan de taxoboxen van de betreffende soorten, zie bijvoorbeeld: bruine kikker.
 • Planten: Zowel in 2016 als in 2017 zijn schrijfworkshops gehouden om de gegevens over plantensoorten uit de Floron verspreidingsatlas te verwerken in nieuwe en bestaande artikelen op Wikipedia. De teksten over ecologie en verspreiding zijn door Floron vrijgegeven voor gebruik onder de Creative Commons CC-BY-SA 3.0 licentie. Er zijn nog veel planten die op een (betere) beschrijving wachten. Doe mee via de projectpagina. Op de landelijke Floron-dag 2017 ( 9 december) geven we weer een schrijfworkshop.
 • Libellen: Al in 2015 heeft de Vlinderstichting de teksten op Libellennet vrijgegeven voor algemeen gebruik. Op basis daarvan is de informatie over Nederlandse libellensoorten op Wikipedia bijgewerkt. Voor de beschrijvingen van families en geslachten van libellen moet dit nog grotendeels gebeuren. Doe mee via de projectpagina.

Wikipedia bewerken? Gewoon doen![bewerken | brontekst bewerken]

We zijn gestart met het maken van filmpjes om vooral nieuwe bewerkers uitleg te geven.

Deelnemers[bewerken | brontekst bewerken]

Schrijf je in als je graag wilt helpen om de natuur op de Wikimediaprojecten meer aandacht te geven. Eventueel kun je toevoegen wat je leuk vindt om hierin te doen.

 1. Ciell 3 okt 2014 18:36 (CEST) Online teksten schrijven en helpen, cursussen begeleiden
 2. Dick Bos (overleg) 3 okt 2014 19:51 (CEST). op Wikipedia, Wikisource en Commons <- materiaal leveren over de natuur; lid van de projectgroep.
 3. K.vliet (overleg) 10 okt 2014 16:58 (CEST). Bijdragen over bos, natuur, landschap en water.
 4. Natuur12 (overleg) 16 feb 2015 16:16 (CET)
 5. Romaine (overleg) 28 feb 2015 14:51 (CET) - mede-organisator Wiki Loves Earth en Project Natuur
 6. WeeJeeVee (overleg) 28 feb 2015 14:52 (CET)
 7. A.Straatman (overleg) 28 feb 2015 14:54 (CET)
 8. Timboliu (overleg) 28 mrt 2015 22:55 (CET) Leerproject starten op de Nederlandstalige wikiversiteit. Zie leerproject Samen leren > Groene schoolpleinen.
 9. SindyM3 (overleg) 9 apr 2015 10:14 (CEST)
 10. LucasdB (overleg) 7 mei 2015 09:25 (CEST) Ik ga me denk ik vooral bezighouden aan de dieren.
 11. HenriDuvent 17 mei 2015 18:57 (CEST) natuurbescherming en -gebieden
 12. heinGlas z3.pngnlein'' 25 nov 2015 19:25 (CET) Middels het Wikiproject Schimmels constructief bijdragen leveren over schimmels.
Pagina's die met Wikipedia:Wikiproject/Natuur beginnen

Gewenste artikelen[bewerken | brontekst bewerken]

Voor het uitbreiden en verbeteren van informatie over natuur op Wikipedia kunnen we altijd hulp gebruiken. Het is leuk werk en je leert er veel van. Op de volgende pagina's vind je tips over werkwijze, hulpbronnen, links en suggesties voor pagina's om aan te werken.

Activiteiten archief[bewerken | brontekst bewerken]

Er worden regelmatig activiteiten georganiseerd door heel het land: zie voor een overzicht deze pagina.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Onze vacature:

Wikiprojecten:

Samenwerking met Naturalis Biodiversity Center:

Categorie: