Wikipedia:Wikiproject/Natuur/Fotoworkshop Hortus Leiden 2018

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Wintertuin, het entreegebouw van de Hortus botanicus in Leiden

In samenwerking met de Hortus botanicus Leiden organiseren we op woensdag 19 september 2018 een korte workshop natuurfoto's maken en (voor wie dat wil) de beste eigen foto's uploaden op Wikimedia Commons. Van 10 tot uiterlijk 16 uur zijn we te gast in de Hortus van Leiden, waar in elk seizoen interessante planten te bewonderen zijn, zowel buiten als in de kassen. Op Wikipedia hebben de meeste planten uit de Hortus een eigen artikel, maar van veel planten in de Clusiustuin ontbreken er foto’s. Tijd om in actie te komen en met elkaar aan de slag te gaan om de collectie van de Hortus vast te leggen op beeld.

De Leidse Hortus is de oudste nog bestaande botanische tuin van Nederland en is in 1590 opgericht aan het Rapenburg. De tuin is vanaf het begin toegankelijk geweest voor het publiek, wat vooral in de zestiende en zeventiende eeuw een uitzondering was. De botanische tuin bestaat onder meer uit de Voortuin, de Wintertuin, de Von Siebold Gedenktuin, de Oranjerie, de systeemtuin en een tropisch kassencomplex, waaronder de Victoriakas.

De Clusiustuin is een reconstructie van de tuin uit de tijd van Carolus Clusius, aan de hand van een plattegrond van de originele tuin en een lijst van de plantencollectie uit 1594. In 1990 werd de Clusiustuin gerenoveerd, waardoor deze een nog beter beeld gaf van de tuin van 1594. In 2009 werd hij verhuisd naar de oorspronkelijke locatie in de Voortuin. [bron: Wikipedia]

Programma[bewerken | bron bewerken]

De Clusiustuin in de Hortus Leiden
  • 10.00 uur: verzamelen bij de entree in de Wintertuin - kennismaken
  • 10.15 uur: korte inleiding fotograferen van planten
  • 10.45 uur: zelf aan de slag in de Clusiustuin met je eigen camera
  • 13.30 uur: korte inleiding foto's uploaden op Wikimedia Commons
  • 13.45 uur: voor wie dat wil zelf je beste foto's uploaden
  • 14.00 uur: fotograferen / uploaden van foto's naar behoefte

Heb je de smaak te pakken van natuurfotografie, dan kun je 's middags ook op eigen gelegenheid elders in de Hortus verder fotograferen of andere mooie plekjes in Leiden bezoeken.

Meedoen[bewerken | bron bewerken]

Beeldengroep in Hortus Leiden

Externe link[bewerken | bron bewerken]