Wikipedia:Wikiproject/Numismatiek
Dit project kan in principe altijd weer geactiveerd worden, haal dan dit sjabloon weg en voeg het project toe op Wikipedia:Wikiproject.
Dit is de pagina van het Wikiproject Numismatiek. Dit project bestaat er om pagina’s die over de monetaire geschiedenis gaan te verbeteren en nieuwe pagina op te stellen, dit project is voor iedereen die van geld houdt. 😍💴
Sommige concepten van dit Wikiproject zijn misschien niet zulke goede ideeën zoals de 1 April grappen (binnen naamruimten), graag direct hier terugkoppeling op geven of weghalen als u als een slecht idee acht.
Introductie
[bewerken | brontekst bewerken]Geld is in de moderne tijd niet weg te denken, het begon allemaal in de 6e v.Chr. in het West-Aziatische Koninkrijk Lydië als manier om hun militairen te betalen (het daadwerkelijke oudste beroep ter wereld) en werd door de Perzen verspreid, onafhankelijk gingen ook andere beschavingen metalen munten uitvinden en vandaag de dag is een wereld zonder geld (chartaal of giraal) niet meer een voor de hand liggende mogelijkheid. Het eerste papiergeld was door de Tang-dynastie uigevonden maar het was onder de Song-dynastie bekend geworden en de Mongolen waren de eerste om het muntgeld geheel af te schaffen.
In de Nederlanden hebben zij een lange traditie met muntgeld waarbij je al snel aan de duiten en daalders moet denken en in de moderne tijd met franken, belga’s en guldens.
Stijl en hoe wij te werk gaan
[bewerken | brontekst bewerken]Het liefst zal elke pagina niet alleen over welke munten en bankbiljetten er gebruikt werden maar ook waarom, dat betekend dat dit:
- “In 1866 werd de 100 mun munt geïntroduceerd maar de productie van deze werd na 172 dagen beëindigt”
Niet goed is, waarom werd deze munt geïntroduceerd? Wie introduceerde deze munt? Waarom werd deze van de markt afgehaald? Welke effecten had deze munt op de economie? Wat waren de gevolgen voor deze zet?
- ”In 1866 werd de 100 mun munt geïntroduceerd door de regent Heungseon Daewongun om de hoge militaire lasten van de staat te kunnen dragen, maar omdat de munt een hoge nominale waarde en een lage intrinsieke waarde had begon inflatie al snel toe te nemen en stegen de kosten van consumentenproducten zoals rijst zesmaal in twee jaar. Hierdoor werd de Koreaanse markt afhankelijk van buitenlands zilver uit Mexico, Japan, Rusland en China.”
Notitie 📝: De 172 dagen van productie worden ergens anders in het artikel vermeld (bij de productie geschiedenis).
Hier kan je zien dat deze munt lang na dat de productie was stopgezet een naar effect op de consumentenmarkt had, om de monetaire geschiedenis te kunnen begrijpen zijn de economische en politieke geschiedenis zeer belangrijke factoren, geld is niet magisch, het wordt door mensen gemaakt met een reden en wat die reden is en wie het geld maakt is belangrijk om te kunnen weten waarom het geld bestaat, alleen maar de metaal legeringen, het gewicht en diameters van een munt noemen zonder de reden te geven waarom brons wordt gebruikt in plaats van koper of goud in plaats van zilver voor een bepaalde denominatie geeft de lezers de minimale informatie en weinig kennis over het onderwerp, ik verwacht daarom van zij die hun (gebruikers)namen onderaan de pagina zetten dat zij ten allertijde de lezers niet verder willen laten vragen, Wikipedia moet vrije kennis bieden en geen halve antwoorden.
Referenties
[bewerken | brontekst bewerken]Over het algemeen moet elk woord en elke zin van elk Wikipedia artikel met een externe bron kunnen worden ondersteund, bijna iedereen kan Wikipedia bewerken wat betekend dat jan en alle man kan en mag toevoegen wat zij willen, dat vindt ik persoonlijk een mooie droom en dit project moet daar ook 100% voor staan, wat hier eigenlijk mee bedoeld wordt is dat wanneer iemand iets toevoegd is dat Wikipedia zelf nooit de eerste bron is, als je iets van Wikipedia overneemt neem je inderect iets van een derde bron over, en deze brom moet op Wikipedia terug te vinden zijn, al is dit een obscuur boek dat jij op zolder hebt liggen of een willekeurige website, om te kunnen beoordelen of de informatie betrouwbaar is moeten deze bronnen geraadpleegd kunnen worden.
Dus iedereen voeg graag toe wat je wil, wanneer je het wil en hoe je het wil (zonder dat het auteursrechten schendt) maar denk er ten alle tijde aan om de (betrouwbare) bron te noemen, ik heb liever een artikel met w:en:WP:CITEOVERKILL dan een artikel waarvan de inhoud twijfel oproept.
Vertalingen
[bewerken | brontekst bewerken]Vertalingen van Wikipedia’s moeten ook hun bronnen en referenties overnemen, bepaalde vertalingen zoals dit, dit en dit (kan er niemand serieus waar een bron over de Japanse yen vinden?!) moeten dan ook echt niet kunnen 😒, wij bouwen hier een vrije verifieerbare encyclopedie waar elke lezer de bronnen via het internet, hun lokale (of digitale) bibliotheek, et cetera moeten kunnen achterhalen, ik weet dat hier op Nederlandstalig Wikipedia een cultuur heerst van “voeg maar toe wat je wil” maar ik wil een hoger lat leggen voor dit project, wij kunnen niet je browsergeschiedenis of boekenkast inzien tenzij je het als referentie of bron toevoegt en met de rest van de wereld deelt.
Concepten en ideeën
[bewerken | brontekst bewerken]Ideeën over het project zelf of om nieuwe artikelen te beginnen kunnen hier op onze overleg pagina, ideeën over een bestaand concept of artikel kunnen op de overleg pagina's daar, maar je kan een oproep voor aandacht hier op onze overleg pagina doen.
Hoaxes
[bewerken | brontekst bewerken]Hoaxes mogen alleen op 1 (één) April en alleen in uw eigen naamruinte worden opgesteld, het lijkt mij een leuk idee om hier mensen te kunnen testen of zij wel het verschil tussen echt en nep kunnen zien maar in geen geval mogen de lezers deze beproeving op de neus gedrukt worden ([[The Simpsons|denk aan de kinderen!)]), daarom kan je een denkbeeldige valuta of een concept van een bestaande pagina met “alternatieve feiten” op 1 April hier op de lijst toe te voegen maar die gaan na 1 April van dit project naar humor en onzin, en er moet een duidelijke doos boven het concept staan dat het om een hoax gaat, de hoax kan humoristisch zijn of om je collega's te testen of zij wel of niet goed bronnen en referenties kunnen beoordelen (tip: Microsoft Bing of Google is je vriend 😉).
Indien iemand denkt dat wat hier boven een slecht idee is haal het meteen weg.
Pagina’s ter verbeteringen
[bewerken | brontekst bewerken]Hier komen twee (2) lijsten die direct onze aandacht nodig hebben, somige artikelen vaal onder de maat maar die al gepubliceerd zijn moeten bij de eerste lijst worden toegevoegd en als je zelf een nieuw artikel wilt beginnen maar hulp van anderen wil voeg deze graag toe aan de tweede lijst. Iedereen mag een pagina van naamruimte naar de encyclopedie verplaatsen maar doe zo wel als het “Wikipedia-waardig” is (verras de lezers niet met slechte artikelen).
Gepubliceerd
[bewerken | brontekst bewerken]GB = Geen bronnen; Stub = Beginseltje; NE (Niet encyclopedisch) = Wikificeer het om aan de standaard te voldoen.
- Belga (munteenheid), GB
- Nederlands-Indische gulden, GB
- Oost-Duitse mark, GB
- Denarius, GB
- Antoninianus,GB
- Aureus, GB
- Dupondius, GB
- Zuid-Koreaanse won, GB
- Japanse yen, GB
- Tael, Stub
In (eigen) naamruimte
[bewerken | brontekst bewerken]EC (Early concept) = Vroeg concept; FW (Feedback wanted) = Terugkoppeling gezocht; HG (Hopeless grammar) = Spel- en taalfouten.
Hier komen de pagina's die aandacht nodig hebben maar niet in de encyclopedie zelf zijn opgenomen.
Nog aan te maken pagina's
[bewerken | brontekst bewerken]- Geschiedenis van Chinees muntgeld tijdens de Qing-dynastie
- Geschiedenis van Chinees muntgeld tijdens de Tang-dynastie (geen belofte)
- Wu Zhu (geen belofte)
Afgeronde projecten en verbeteringen
[bewerken | brontekst bewerken]Zet graag een datum bij de pagina's die u heeft “afgerond” (dat wil niet zeggen dat het artikel “klaar” is, geen artikel op Wikipedia is ooit “klaar” maar dat de grootste problemen zijn opgelost of dat de pagina's zijn gepubliceerd). Deze lijst bestaat puur voor het historische belang.
- Riukiuaanse mon (voorheen Gebruiker:Donald Trung/Riukiuaanse mon), HG
Leden ✍🏻
[bewerken | brontekst bewerken]Gelieve uw naam onderaan de lijst toe te voegen. Je mag als je het wil ook een klein verhaaltje over jezelf te vertellen en waarom je lid bent geworden.
[ik weet niet of dit wel of niet kan maar statische IP’s kunnen ook lid worden maar moeten hun account naam à propos toevoegen als zij registreren en anders om als iemand hun account verlaat om permanent ingelogd te gaan werken.]
--Donald Trung (Overleg 💬|"The Chinese coin troll" 👿|"Mijn" artikelen 📚) 22 sep 2017 11:29 (CEST) (Oprichter)
Niet-actieve leden 😴
[bewerken | brontekst bewerken]Na een jaar van inactiviteit kom je hier te staan.
Sjablonen
[bewerken | brontekst bewerken]Deelnemers kunnen de projectbanner op hun gebruikers pagina zetten: