Naar inhoud springen

Wikipedia:Wikiproject/Publiek Domein Werkgroep

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Intro   Donaties   Hergebruik   Handleidingen & tools  


PACKED vzw organiseert samen met Wikimedia België vanaf 2018 een reeks initiatieven die de erfgoedsector begeleiden bij het uitvoeren van een bevattelijke en stapsgewijze open data beleid. Het project heeft als doel om enerzijds een werking op te zetten rond het jaarlijkse structureel toegankelijk maken van datasets op Wikidata en beelden Wikimedia Commons van werken waarvan recentelijk de auteursrechten vervielen. Anderzijds organiseren we publieke activiteiten die het hergebruik van beelden en data stimuleren zoals edit-a-thons of die het grote publiek sensibiliseren over het belang van open cultuurdata zoals Publiek Domein Dag België.

Auteursrecht is een belangrijk instrument waarmee creatie en verspreiding van artistiek werk beschermd kan worden maar het Publiek Domein is essentieel omdat het vrije toegang tot werken garandeert. De online publicatie ervan hoeft echter niet veel werk te zijn, vooral indien men gebruik maakt van al bestaande platformen en infrastructuur. Het regelmatig publiceren van beperkte datasets is niet enkel voor elke cultureel erfgoedinstelling haalbaar voor maar ook de beste manier om op een structurele manier rond open data te beginnen werken. Anderzijds willen we via deze weg ook structurele samenwerkingen tussen erfgoedinstellingen en de Wikipedia gemeenschap opzetten.

Dit Wikiproject heeft als doel om:

  1. Erfgoedinstellingen aan te zetten om hun data en reproducties van hun publiek domein collecties als (linked) open data te publiceren.
  2. Het publiek draagvlak voor open cultuur data te vergroten.
  3. Hergebruik van de gepubliceerde data en beelden te stimuleren.

Hoe kan je bijdragen[bewerken | brontekst bewerken]

Als erfgoedinstelling[bewerken | brontekst bewerken]

Jaarlijks vervallen in België de auteursrechten op het werk van personen die 70 jaar voordien overleden. Als erfgoedinstelling kan je elk jaar anticiperen welke werken binnen je collectie het volgende jaar in het publiek domein terecht zullen komen, de beelden en metadata voor upload voorbereiden en vanaf januari van het volgende jaar op Wikimedia platformen opladen. Dit kan in samenwerking met Wikimedia België en PACKED vzw. Daarnaast kan je activiteiten opzetten zoals het organiseren van initiatieven die hergebruik stimuleren zoals editathons of activiteiten die de problematiek rond auteursrecht of deze collectiestukken in de kijker zetten zoals een deelnemen aan Publiek Domein Dag of het opzetten van een tijdelijke tentoonstelling met de publiek domein werken uit je collectie.

Als burger[bewerken | brontekst bewerken]

Publiek domein content kan op uiteenlopende manieren hergebruikt worden, binnen de Wikimedia platformen maar ook erbuiten. Je kan deelnemen aan Wikipedia edit-a-thons, je kan de digitale reproducties op Wikimedia Commons en de datasets op Wikidata ook hergebruiken voor je eigen creaties.

Deelnemende instellingen[bewerken | brontekst bewerken]

Deelnemende burgers[bewerken | brontekst bewerken]

Vergelijkbare WikiProjects[bewerken | brontekst bewerken]