Wikipedia:Wikiproject/Strips/Redactie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Wanneer je je artikelen gerelateerd aan strips (of eventueel iets anders, maar deze pagina dient vooral daarvoor) uitbreidt of aanmaakt, dan kan je hieronder de hulp van anderen vragen. Diegenen die deze pagina in hun volglijst zetten, kunnen die artikelen verbeteren (spelling, stijl, opmaak, sjablonen) en controleren. Het is dus een beetje vergelijkbaar met de review, maar kleiner.

Nieuwe artikelen zet je indien je dat wenst ook hier.

Jeroen Janssen (stripauteur)[bewerken]

Beginnetje. Winnaar Bronzen Adhemar Adhemar 2018. Enige recente winnaar zonder artikel. Nu ja, het is ff geleden dat een minder bekende tekenaar die prijs won.Mvg, Flag of Belgium (civil).svg TheDragonhunter | Vragen? 12 nov 2018 22:01 (CET)

Boes (stripreeks)[bewerken]

Deze strip las ik toen ik klein was. Ik zag een tijdje geleden dat de animatieserie en de stripreeks op 1 pagina (met cats en al) gepropt zat. Dus ik heb dat dan maar afgesplitst en wat aangevuld. Aangezien er niet echt een hoofdbetekenis lijkt te zijn, heb ik het gewoon met een dp gedaan.Mvg, Flag of Belgium (civil).svg TheDragonhunter | Vragen? 1 nov 2018 15:12 (CET)

Goed opgelost en goede beslissing. MichielDMN 🐘 (overleg) 1 nov 2018 21:29 (CET)
Wat je vraag betreft (bewerkingssamenvatting). Dat was iets wat ik over het hoofd had gezien. Er waren 3 albums aangekondigd, maar er verschenen er uiteindelijk maar twee. Ik had ook zoiets geschreven. Tijdens het herschrijven (doe ik geregeld tijdens het schrijven), verdween dat echter geleidelijk aan. Uiteindelijk heb ik dat wat laten vallen. Het was dus nog een restant van een eerdere formulering dat nog niet goed gedaan was.Mvg, Flag of Belgium (civil).svg TheDragonhunter | Vragen? 2 nov 2018 19:43 (CET)
M.i. kan dat van dat derde album er best wel in. Ik meende me ook te herinneren dat dat het plan was. Al 'n geluk dat Saga het beter heeft aangepakt. MichielDMN 🐘 (overleg) 2 nov 2018 20:57 (CET)

Winnetou (stripreeks van Arranz)[bewerken]

Hoi, goed weekend. Deze was wel een beetje een gepuzzel.

 • De laatste 2 verhalen die in de albums verschenen stonden namelijk niet in de eerste lijst van verhalen in Sjors. Na een beetje gezoek vond ik ze wel elders op de website (eentje onder "Old Surehand" wat gewoon een ander personage in de Karl May-verhalen is, de andere onder een foute reeks).
 • Ik zag namelijk een tijdje terug op Winnetou een half artikel over de strips van Arranz. Echter in die vorm leek het me wat wiu om zo af te splitsen. Dus dacht dat ik er ooit maar eens een artikel over ga schrijven. Dus heb het wat aangevuld, beetje uitgezocht en paar refs toegevoegd wat dit artikel gaf.
 • Deze strip wordt ook vermeldt in het boek "Strips! 200 jaar Nederlands beeldverhaal". Echter lees je daar alleen maar de titel (Winnetou), de tekenaar en dat het in Sjors verscheen. Uit de context kan je ook halen dat dat wrsl ergens in de jaren 60 is, mss begin jaren 70. Andere bronnen zijn echter specifieker, dus ik heb dat niet echt als bron toegevoegd.
 • Wat de titel betreft. De verhalen over Karl May en Winnetou (Karl May is de schrijver, maar 1/2 hoofdpersonages noemt ook Karl May en heeft als bijnaam Old Shatterhand, dus "verhalen van Karl May" kan eigenlijk zowel naar de schrijver als dat hoofdpersonage verwijzen) zijn in verscheidene landen verstript. In België heeft Studio Vandersteen dat ook gedaan. In Nederland was het dus Juan Arranz en Nederlandse vertalingen van strips van Helmut Nickel (deze) en verhalen in het stripblad Fix und Foxi, maar dat was oorspronkelijk wel in het Duits. Die van Studio Vandersteen verschenen als Karl May, dat is dus niet zo'n issue. Die van Nickel verschenen echter als Winnetou. Mogelijk ook anderen. Ik heb dus maar deze titel dan maar gekozen mochten er nog artikels volgen.

Een prettige dag verder.Mvg, Flag of Belgium (civil).svg TheDragonhunter | Vragen? 28 okt 2018 07:51 (CET)

Ik zie niet meteen veel reden tot aanpassen. Wel heb ik van artikel Winnetou een Amsterdamconstructie gemaakt, aangezien er nu 'n artikel met dezelfde naam bestaat. Een klassieke dp is voor mij ook geen bezwaar, maar dit was natuurlijk de snelste oplossing. Fijne avond nog! MichielDMN 🐘 (overleg) 28 okt 2018 21:30 (CET)

Lona Rietschel[bewerken]

Beginnetje Duitse striptekenaar. Mosaik is naar het schijnt 1 van de grootste Duitse stripbladen. Rietschel was daar 1 van de belangrijkste tekenaars (ook voor lange tijd daar gewerkt, bijna 40 jaar). In Duitsland (vooral voormalige ddr) is het dus geen onbekend naam. De meeste beschikbare bronnen zijn echter in het Duits en mijn Duits is niet goed genoeg om veel als bron te gebruiken (allez, ik kan een beetje lezen, that's it, misschien voor 1 feitje, maar niet voor een artikel). Dus dat heb ik er niet in verwerkt. Daardoor is er maar 1 bron (Lambiek). Over Duitse strip is nu eenmaal niet zo veel geschreven in anderstalige literatuur. Ook interessant aan dit artikel is dat het een vrouw is. De verhouding man-vrouw is bij striptekenaars (ik heb niet over artikelen) nogal duidelijk. Dat was vroeger in de jaren 40 tot 80 nog extremer als nu. Bovendien als ze al mee tekenen, dan is het zelden in lange reeksen. (wel in andere functies dan tekenaars) Ik heb ooit eens geprobeerd om voor de gendergap een paar artikels te schrijven van vrouwelijke striptekenaars. Zucht... Makkelijker gezegd dan gedaan. Je moet ze eerst vinden. Ik heb dan uiteindelijk min of meer opgegeven en een een kort lijstje kunnen maken dat ik af en toe update. Het resultaat zie je op Wikipedia:Wikiproject/Strips#Gewenst wanneer je op die link met gendergap en dergelijke klikt.

Nog een opmerking over gendergap. Bij dat project valt de term genderneutraal wel eens (weet niet of je dat al eens bent tegengekomen bij discussies daarover in de kroeg of elders). De deelnemers van het project verkiezen genderneutrale uitdrukkingen (alleen de mannelijke vorm van het woord gebruiken, nooit de vrouwelijke, dat zou conform WP:NPOV zijn, maar daar is lang niet iedereen inclusief ik het ermee eens, +BTNI en dergelijke). Dus die vrouwelijke vorm gebruiken ze (geen groep, he, individuen, dus hangt ervan af, he) meestal niet in hun eigen artikelen. Ik ben het daar deels mee eens en deel mee oneens. Bij acteur/actrice vind ik het gewoon raar om een actrice een acteur te noemen. Actrice lijkt me ook vrij gangbaar. Bij striptekenaar had of heb je (weet niet of dat nog correct nl is) striptekenares. Persoonlijk vind ik striptekenares een gedrocht van een woord. Dat voelt hmmm wat ongemakkelijker (is ook bij mij bij sommige andere zoals schilderes). Dus in zulke gevallen gebruik ik de genderneutrale variant. Daarom staat er striptekenaar mocht je je afvragen waarom.Mvg, Flag of Belgium (civil).svg TheDragonhunter | Vragen? 19 okt 2018 01:07 (CEST)

Twee opmerkingen, waarvan je het resultaat in 't artikel ziet:
 • Dat Duitsland herenigd werd, lijkt me voor dit artikel niet relevant. Kun je moeilijk bij iedereen gaan doen die in het Duitsland van voor de val van de Muur woonde. Vanzelfsprekend is die dan Duits geworden.
 • Die genderneutraliteit, sja ... Ik vind "tekenares" zelf helemaal niet lelijk en ik vind het maar respectvol dat je een vrouwelijke term gebruikt als die net hetzelfde betekent als de mannelijke vorm (voor secretaris-secretaresse ligt dat bv. anders). Het lijkt me alleszins niet courant om een vrouwelijke tekenaar gewoon "tekenaar" te noemen. Voor bv. "politicus" of "directeur" is dat wel weer heel gangbaar ("politica" is ook niet vreemd, "directrice" klinkt voor velen negatief). Enfin, ik heb er in de inleiding "auteur" van gemaakt, waar geen vrouwelijke vorm van bestaat. Ter suggestie hoor, ik wil het niet opdringen. Als je liever "tekenaar" hebt, zet er dan "vrouwelijk" bij, want "tekenaar" is taalkundig een mannelijk woord. In het woordenboek staat de vrouwelijke term er heel expliciet bij, waarmee m.i. duidelijk wordt dat beide vormen op een ander geslacht wijzen. Ik denk dus dat "tekenaar" helemaal niet genderneutraal is, maar duidelijk mannelijk. MichielDMN 🐘 (overleg) 19 okt 2018 12:06 (CEST)
Over dat eerste twijfelde ik ook wat. Over dat tweede, dat is inderdaad eerder een kwestie van smaak. Ik vind trouwens inderdaad het gebruik van auteur beter als tekenaar. Ik was dat hier al vergeten. (Ik zet normaal alleen tekenaar in de inleiding als ik vrij zeker ben dat die bijna geen of geen scenario's schreef.) Wat dat genderneutrale betreft. Dat heb ik misschien onduidelijk uitgelegd. Er zijn bepaalde gebruikers die die vrouwelijke vormen van zelfstandige naamwoorden (zo met zo'n suffix) discriminerend vinden. Toen Wikipedia:Wikiproject/Gendergap (goed project overigens) werd opgezet, spoorden enkele deelnemers (deels initiatiefnemers) aan om "genderneutraal te schrijven conform WP:NPOV". Bepaalde deelnemers begonnen ook die vrouwelijke vorm in artikels te vervangen door de mannelijke vorm. Daar waren dan wat discussies rond (in de kroeg en dergelijke) met betrekking tot BTNI, NPOV,... . Nu ja, uiteindelijk was het resultaat in die discussie: Beide zijn correct (vrouwelijke vorm voor vrouw, mannelijke vorm voor man/vrouw), maar BTNI geldt nog. Dus diegene die genderneutraal willen schrijven, doen dat in hun eigen artikelen (aanmaak, grote uitbreidingen), maar blijven er elders vanaf. Sommige gebruikers noemden het project dan activistisch in latere discussies over zulke onderwerpen (Zelfs iemand vertrokken). Mijn mening hierover is dat ik dat genderneutraal schrijven niet conform wp:npov vindt (dan zou het een richtlijn zijn) en dat vervangen BTNI is. Echter voelen een deel van de vrouwelijke vormen (daarmee bedoel ik niet: actrice, secretaresse, directrice, politica voor de duidelijkheid) wat raar aan. Dus gebruik ik bij diegene die wat raar aanvoelen toch maar de mannelijke vorm. Ik wist niet zeker of je deze discussie wel een beetje gezien hebt. Dus vermeldde ik het maar als achtergrond. Het is zoiets wat gevoeliger ligt op Wikipedia.Mvg, Flag of Belgium (civil).svg TheDragonhunter | Vragen? 19 okt 2018 20:09 (CEST)
Ik heb de discussie daar niet gevolgd, inderdaad. Beetje gekke uitkomst, maar die discussie moeten we hier niet overdoen. Als je wat ik doe BTNI vind, dan pas je 't maar weer aan natuurlijk. Ik ben zelf geneigd te denken dat een vrouwelijke vorm te verkiezen valt als die geen negatieve connotatie heeft, maar ja, dat is dan weer mijn eigen visie. :-) Als daar discussie over bestaat, ga ik me daar nu eens niet in moeien. MichielDMN 🐘 (overleg) 19 okt 2018 21:36 (CEST)
Nee, hoor. Ik zei al dat ik auteur beter vind dan tekenaar. Dus ik het pas het niet aan. Hetgene waardoor BTNI ter sprake kwam toen, is doordat sommige gebruikers meerdere keren bv. actrice vervangen door acteur etc (als enige bewerking). Met de laatste zin ben ik het absoluut eens. Die discussie lijkt overigens inmiddels al grotendeels geluwd. (niet zeker vanwege periode inactief) Dus misschien is het niet meer zo actueel. Nu ja, met die laatste zin ben ik het helemaal eens.Mvg, Flag of Belgium (civil).svg TheDragonhunter | Vragen? 19 okt 2018 22:46 (CEST)

De lustige zwervers[bewerken]

Beginnetje stripreeks. 1 van de weinig reeksen van Vandersteen dat nog geen artikel had (nu ja, afgezien van wat strips met maar 1 verhaal ofzo die pas veel later in albumvorm verschenen, "Uit de archieven van Willy Vandersteen"). Dit is een gagstrip, er verschenen pas 60 jaar albums van en het verscheen niet in Kuifje (zoals 't prinske). Ik snap dat dus wel.Mvg, Flag of Belgium (civil).svg TheDragonhunter | Vragen? 14 okt 2018 15:13 (CEST)

Echte Verhalen: De Buurtpolitie (stripreeks)[bewerken]

Beginnetje Toen ik dat van dat stripalbum op het artikel van de televisieserie zette, zag ik ook even later dat het eerste album enorm goed verkocht. Dus ik dacht als er drie albums zijn, zal ik dat wel eens afsplitsen. Het tweede album stond dan ook een aantal weken in de boekentoptien. Het derde album verscheen dan vandaag/gisteren (hangt ervan af hoe je er naar kijkt). Heb er daarnet dan maar afgesplitst met wat extra refs. Ik weet wel niet of de reeks verdergezet gaat worden. Echter verkopen deze albums in tegenstelling tot de meeste vedettestrips wel goed (misschien een beetje vergelijkbaar met FC De Kampioenen, maar met 2 album is dat wat een te vroege conclusie). In de toekomst is dit misschien een grote stripreeks. Ach, dan hebben we al een begin. Zo niet, nog steeds goed genoeg voor een eigen artikel.Mvg, Flag of Belgium (civil).svg TheDragonhunter | Vragen? 11 okt 2018 02:48 (CEST)

Oh ja, wel 1 twijfelpuntje, maar ik heb het maar zo gelaten. Iets wat heel wat artikels op Wikipedia van televisieseries, films,... en dergelijke last van hebben zijn die hoofdletters. (Taalunie, VRT) Ik meen me ook te herinneren dat in eerdere discussies wel eens donorprincipe als tegenargument gebruikt wordt. Ach ja, in de praktijk zijn er heel wat overbodige / foute? (ik vind dat argument van het donorprincipe een beetje een twijfelgeval, lijkt me eerder voor organisaties en merken dacht ik, maar merken kan je ruimer opvatten) hoofdletters. Ik kon het "Echte verhalen: De buurtpolitie" noemen, maar ik twijfelde wat met dat donorprincipe en de overige artikelen (televisieseries, films) hebben ook zo'n hoofdletters. Dan zou ik het ook daar moeten aanpassen. Echter ben ik niet helemaal zeker, dus maar zo gedaan. Zonder die hoofdletters vind ik het overigens wel "mooier", maar dat is eerder smaak, denk ik. Nu ja, aangezien ik er zelf wat over twijfelde, vermeld ik het ook maar hier.Mvg, Flag of Belgium (civil).svg TheDragonhunter | Vragen? 11 okt 2018 03:00 (CEST)
Een eigen artikel lijkt me alleszins wel gerechtvaardigd.
Voor die hoofdletters: er is inderdaad iets als het donorprincipe. Het gaat hier over een stripreeks, dus geen individueel werk, waarbij je dus prima kunt beargumenteren dat het over een merknaam gaat. De kans lijkt me groot dat de titel van deze reeks beschermd is (= als iemand een gelijknamige reeks wil starten, zou dat hem zuur kunnen opbreken; ik vermoed zelfs dat VTM die naam wel ergens geregistreerd heeft). Voor boektitels ligt dat anders. Het lijkt me aannemelijk dat er al een (strip)boek bestaat met de titel De roze olifant. MichielDMN 🐘 (overleg) 11 okt 2018 09:11 (CEST)
Dat laatste kan idd best zo zijn. Je hebt ook het album Het roze olifantje (Jommeke).Mvg, Flag of Belgium (civil).svg TheDragonhunter | Vragen? 11 okt 2018 22:03 (CEST)

The Beano[bewerken]

Beginnetje Brits stripblad. Ook 1 van de langslopende stripbladen in de wereld (niet de langste, dat is dacht ik en:Il Giornalino, niet helemaal zeker daarvan). Loopt nog altijd.Mvg, Flag of Belgium (civil).svg TheDragonhunter | Vragen? 6 okt 2018 23:49 (CEST)

Wat mij betreft niets op aan te merken. Ik kende het niet. MichielDMN 🐘 (overleg) 7 okt 2018 21:02 (CEST)

Comics Station[bewerken]

Indoorpretpark in Antwerpen-Centraal. Ik was deze al een tijdje van plan, maar wilde niet te snel na opening het artikel aanmaken om mogelijke reclametoestanden te vermijden. Dan is het wat blijven liggen. Ben alleen niet helemaal tevreden met die navigatiesjablonen (verhouding sjabloon vs tekst). Dat is zo en.wiki... . Ach ja.Mvg, Flag of Belgium (civil).svg TheDragonhunter | Vragen? 1 okt 2018 23:59 (CEST)

Prima. Blij dat je je eraan gezet hebt, zeker een meerwaarde! Inderdaad wel veel navigatiesjablonen, maar 'k zou me dat nu niet te veel aantrekken. MichielDMN 🐘 (overleg) 2 okt 2018 09:10 (CEST)
Hmm ja, het is eerlijk gezegd 1 van de dingen dat mij het meeste stoort bij en.wiki. Dus ik doe het eigenlijk liever niet te veel hier. Oh ja, mocht je het een optie vinden en voor de volledigheid, op en.wiki "lossen" ze dat op door middel van een een sjabloon dat al die navigatiesjablonen in 1 uitklapdinges kan steken (soms zelfs meerdere in 1x). Dan krijg je zoiets als bij en:Abraham_Lincoln#Other of en:Brazil#External_links. Misschien is dat hier ook een lichte verbetering. En.wiki en nl.wiki zijn anders (andere gemeenschap, dus andere regels en gebruiken, wel deels overlappend) en beide hebben hun goede en slechte kanten. Dit beschouw ik als 1 van de slechte kanten van en.wiki. Allez een paar navigatiesjablonen kan geen kwaad, maar ik doe het liever met mate.Mvg, Flag of Belgium (civil).svg TheDragonhunter | Vragen? 2 okt 2018 21:36 (CEST)

Lijst van stripmuren in België[bewerken]

Laatste maanden heel wat drukker gehad (nog steeds een beetje) en ook wat andere dingen gedaan. Eventjes terug een beetje hier (weet niet voor hoe lang). Deze had ik al grotendeels eerder gedaan, maar het is wat blijven zitten omdat ik er wat over twijfelde.

We hebben zo'n lijsten van Brussel en Antwerpen. Echter zijn er ook nog een aantal muren elders en wat met toekomstige muren die niet daar zijn. Mijn bedoeling was dus om een wat overkoepelende lijst te maken. 1 van de dingen dat ook meespeelde, is dat artikels van strips weinig plaatjes hebben. Dat is niet abnormaal. De moderne strip is nog vrij jong en de meeste auteursrechten zijn pas iets van een 70 jaar ofzo na de dood van de auteur vrij beschikbaar. Daarom hebben we amper plaatjes. 1 van de uitzonderingen zijn echter stripmuren (panoramavrijheid). Echter toen ik dat dan aan anderen vroeg om daar plaatjes van over te maken. Dan kreeg ik van een reactie van: "Waar zijn die dan? Die van Brussel en Antwerpen hebben een overzicht, maar de rest is niet zo overzichtelijk te vinden." Inderdaad hebben de meeste muren in Antwerpen en Brussel wel een plaatje, maar die anderen zowat allemaal nog niet. Dus deze lijst is ook bedoeld om makkelijker toekomstige plaatjes te hebben. Als er stripmuren bijkomen, is het ook makkelijker om erbij te zetten. Nu ja, afgezien van Brussel en Antwerpen, zijn de anderen op de lijst ook niet zo raar. Turnhout en Middelkerke hebben allebei een stripfestival. Ook komen er ook geregeld stripmuren/standbeelden in geboorte- of woonplaatsen van stripauteurs (Willy Vandersteen, Kalmthout bv).

Ik geef wel nog de issues mee waarmee ik zat bij de aanmaak van het artikel (waardoor ik het wat liet liggen).

 • Afbakening gebied. Stripmuren is iets dat (zo te zien) vooral in België gedaan wordt. Als ik het "Lijst van stripmuren" zou noemen en zowat alleen Belgische muren vermeldt, dan komt het wat belgocentrisch over. Dus dan zou ik ook zoiets in andere gebieden moeten zoeken. Echter vond ik zoiets niet direct buiten België. Het enige dat ik wel vond was in Angoulême. Daar is nogal een bekend stripfestival. Als ik het me goed herinner, hadden die in de jaren 80 eenmalig een muurschildering aangebracht met stripfiguren. Dan kwamen ze begin jaren 90 in Brussel met die route (meerdere muren). Dat was een succes. Daarna volgden er stripmuren elders in België. Ook in Angoulême leek hun dat een goed idee (na succes Brussel). Dus begonnen ze eind de jaren 90 met zo'n route. Die eerste muur integreerden ze daar in. Dan zeggen ze wel eens: "Wij waren eerst."... (Denk maar aan dat gedoe met de Friet, maar minder gedoe). Ach ja, het doet er niet veel toe wie er eerst was. Ik betwijfel eerlijk gezegd dat de eerste muurschildering met stripfiguren pas in de jaren 80 er was. Dus ik was aan Europa aan het denken, maar dan enkel Belgische muren en Angoulême? Uiteindelijk maar voor "Lijst van ... in België" gekozen. Ik vermeldde het van Angoulême echter even kort in het artikel om te verduidelijken dat Brussel zeker niet de eerste met een stripmuur is (hoewel dat ik een route met meerdere stripmuren niet eerder heb gevonden) mocht het artikel die indruk geven.
 • Aangezien ik voor België koos, moet ik dus echter ook wat van Wallonië uitzoeken. Uiteindelijk heb ik dat niet helemaal gedaan. Nu ja, een lijst/artikel op Wikipedia is nooit af. Op deze site vind je wel wat, maar zie ook volgende puntje.
 • Afbakening begrip. Wat is een stripmuur? Je zou denken iets van een muurschildering met stripfiguren ofzo. Soms worden echter gewone muurschilderingen ook stripmuren genoemd. Wanneer die bij een reeks horen, vermeld ik die wel, maar in losse gevallen? Vaak worden die gewone muurschilderingen die stripmuren genoemd worden wel ontworpen door striptekenaars (dus mss herkennen we de strip niet of staat de strip er nergens vermeldt). Die site bij dat vorige puntje zijn ook niet per se allemaal stripmuren.
 • Ik twijfelde of ik die van Hasselt ook moest opnemen (bestaan niet meer).
 • Bij de categorisatie van Commons was het ff twijfelen. Je had "Stripmuren" waar die van Antwerpen en eentje van Hasselt in zat en Parcours BD van Brussel. De richtlijn van Commons is echter in principe liefst een Engels begrip. Echter wat is het gangbare begrip in het Engels? Angoulême, Brussel en Antwerpen (laatste niet helemaal zeker meer) hanteren andere begrippen op hun sites in het Engels. Echter zijn dat wel gezaghebbende instanties en geen toeristische diensten? Zelf vertalen of iets kiezen, is dat geen OO? Ach ja, uiteindelijk heb ik Stripmuren maar laten staan (Nederlandse begrip is tenminste zeker gangbaar) en heb het een beetje gecategoriseerd.

Ach ja, de huidige lijst lijkt me in ieder geval een goed begin om op voort te werken in de toekomst.Mvg, Flag of Belgium (civil).svg TheDragonhunter | Vragen? 1 okt 2018 13:54 (CEST)

Ik wou dat ik een antwoord had op al je vragen, maar dat heb ik niet. :-) Toch even een poging op enkele:
 • Ik denk dat een "stripmuur" iets officieels moet hebben. Als mijn buurvrouw een Smurf op haar gevel schildert, dan is dat voor mij geen stripmuur. Een stripmuur is voor mij dus een tafereel dat aangebracht is in samenspraak met tekenaars en nabestaanden en dat bv. op een festival of door een schepen wordt ingehuldigd. Er moet m.a.w. "iets" rond te doen zijn. Ik denk dat je het verschil wel aanvoelt. Ik denk eigenlijk niet dat zo'n muur per se naar een reeks moet verwijzen. Die van Hausman gaf je bv. terecht een plek. Een stripmuur is dus een muur waarop verwezen wordt naar het werk van een stripauteur en dat ook op een of andere manier erkend werd.
 • Tja, Hasselt ... Ik zou het vermelden. Wikipedia moet m.i. niet alleen het heden, maar ook het verleden vertellen. MichielDMN 🐘 (overleg) 1 okt 2018 20:06 (CEST)
Oh, ik verwachtte ook niet dat je op al mijn vragen een antwoord zou kunnen geven, hoor. Mijn problemen hier waren wat te hmmm ruim. Ik gaf het maar mee als een beetje achtergrond om naar die lijst en mijn gemaakte keuzes te kunnen kijken. Dat van dat officiële is inderdaad een goed punt, maar dat deed ik onbewust al. Hasselt mag voor mij ook. Er is bij de muren van Brussel ook eentje die inmiddels weg is (als er geen huis meer is, is er geen muur meer). Daarom had ik dan bij die muur van FC De Kampioenen indertijd een einddatum gezet ipv weg te halen. Waarom dat ik Hasselt en Wallonië amper vermeldde, heeft eerder te maken met moeite. Die van Hasselt en Wallonië hebben bijna geen enkele foto op Commons en het is ook iets lastiger uit te zoeken. Hasselt bestaat niet meer en wat Wallonië betreft, de media in België zijn zoals je wel weet gescheiden per taalgebied, dus het is wat meer zoeken daar. Ik bedoel daarmee. Ik woon in de provincie Antwerpen. Jij hmmm ik dacht ergens in de Vlaanders. Als ik de tv opzet, dan is dat een, vtm, vier, canvas,... . Als ik de krant pak dan is dat Gva, Het Nieuwsblad, Het laatste nieuws, De Morgen, De Standaard, De Tijd,... . Voor jou is dat hetzelfde, neem ik aan. Voor iemand die in Wallonië daarentegen woont. Allez, het is niet alsof we geen toegang hebben tot hun media, maar het gebruik is nogal anders en daardoor is de informatie ook wat meer verdeeld (wel voor een redelijk deel dubbel, de lokale informatie is echter meer verdeeld). Afgezien van een lichte taalbarrière geeft dat wat meer gezoek. Min of meer heb ik hier Hasselt en Wallonië grotendeels opgegeven en er dan maar een beginnetje voor de lijst opgezet die anderen later dan kunnen aanvullen. Misschien is dat wat overdreven aangezien Wallonië niet echt een beeldverhalenroute heeft. Charleroi heeft wel zoiets in de aard, maar dat zijn zowat allemaal standbeelden. Nu ja.Mvg, Flag of Belgium (civil).svg TheDragonhunter | Vragen? 2 okt 2018 00:16 (CEST)
Ik ben zelf ook niet zo vertrouwd met de Waalse stripgewoontes. De beelden in Charleroi, inderdaad, maar voor de rest heb ik eigenlijk geen weet van muren. Jammer genoeg, maar de reden is zoals je aangeeft: de media berichtten niet zo snel over Wallonië, zelfs ondermaats over Brussel. (Ik ben inderdaad van "de Vlaanders". Altijd grappig verwoord, alsof Oost en West één geheel zijn. West dus, in mijn geval. :-)) Franstalige stripsites zijn dan weer vaak uit Frankrijk. Jammer voor de volledigheid van het artikel, maar beter dit artikel dan helemaal geen. Nu eh, ik zou dus ook wel alle weggevallen (al dan niet letterlijk) muren blijven vernoemen. Mensen die zich de muur herinneren, zullen zo hier kunnen vinden wat ermee is gebeurd. Lijkt me niet slecht. MichielDMN 🐘 (overleg) 2 okt 2018 09:05 (CEST)