Wikipedia:Wikiproject/Themaweek/Maand van Verzet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Onderduikspel

2018 is het Jaar van Verzet. Van 1 mei tot 7 juni 2018 organiseren we op Wikipedia daarom de Maand van Verzet, een schrijfmaand rond het thema 'verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog'. Tijdens de schrijfmaand roepen we alle bewerkers op om artikelen rond dit thema te verbeteren. Wil je meedoen? Hieronder lees je hoe dat moet!

Wil je graag meedoen, maar heb je nog nooit Wikipedia bewerkt? Geen nood! Hier vind je een paar tips die je nodig hebt om direct op Wikipedia aan de slag te gaan. Voor je het weet ben je een ervaren Wikipediaan!

Belangrijk: we vinden het leuk om te zien waar iedereen over schrijft. Daarom vragen we je om de tekst #Verzet in je bewerkingssamenvatting te zetten. Wil je weten welke andere pagina's op Wikipedia of één van de andere platforms nog meer bewerkt zijn onder deze hashtag? Kijk dan hier.

Wie doet mee?

We vinden het leuk om te zien wie allemaal meedoen aan de schrijfmaand! Als je wilt, kun je daarom hieronder je gebruikersnaam aan de lijst toevoegen, eventueel met je interesses of de onderwerpen waar je over wilt schrijven.

Hoe voeg ik mijn gebruikersnaam aan de lijst toe?

 • Klik op 'Brontekst bewerken'
 • Zoek de sectie 'Wie doet mee?' op
 • Selecteer en kopieer de volgende tekst: # ~~~~
 • Plak deze op een nieuwe regel onderaan onderstaande lijst.
 • Publiceer de pagina.


 1. Jürgen Eissink (overleg) 1 mei 2018 02:15 (CEST)[reageer]
 2. Encycloon (overleg) 1 mei 2018 06:34 (CEST)[reageer]
 3. Arjuno (overleg) 1 mei 2018 16:39 (CEST) : vertaling Krystyna Skarbek[reageer]
 4. Paul Hermans (overleg) 1 mei 2018 17:31 (CEST)[reageer]
 5. Agaath (overleg) 1 mei 2018 18:49 (CEST)[reageer]
 6. DirkVE overleg 2 mei 2018 10:55 (CEST)[reageer]
 7. Mathijsloo (overleg) 3 mei 2018 20:25 (CEST)[reageer]
 8. OtherPrivacyGuy (overleg) 4 mei 2018 19:18 (CEST)[reageer]
 9. Evert100 (overleg) 4 mei 2018 22:02 (CEST)[reageer]
 10. Hannolans (overleg) 5 mei 2018 10:54 (CEST)[reageer]
 11. Sparróv (overleg) 30 mei 2018 9:54 (CEST)
 12. ArjanHoverleg 31 mei 2018 15:26 (CEST), op de valreep nog een artikel[reageer]
 13. «BKannen» 6 jun 2018 14:49 (CEST)[reageer]
 14. Jehojakim2 (overleg) 7 jun 2018 22:52 (CEST)[reageer]

Hoe doe ik mee?

De Nederlandstalige Wikipedia bevat duizenden artikelen rond het thema Verzet. Help ons deze artikelen te verbeteren door ze uit te breiden, door een literatuurverwijzing aan een artikel toe te voegen of door een geheel nieuw artikel te schrijven. Hieronder geven we een kort overzicht van wat er allemaal gedaan kan worden.

Artikelen schrijven en uitbreiden

 • Artikel uitbreiden: wil je weten welke artikelen over verzet allemaal al bestaan? Kijk dan hier, en browse door de verschillende subcategorieën om een artikel te vinden over het onderwerp waarover je wilt schrijven. Je kunt uiteraard ook de zoekfunctie van Wikipedia gebruiken om te kijken of het onderwerp waarover je wilt schrijven al een artikel heeft.
 • Beginnetjes: Wikipedia heeft over heel veel onderwerpen een heel klein artikel. Zulke artikelen, die vaak uit niet meer dan 2 of 3 regels bestaan, worden beginnetjes genoemd. Dit betekent dat er op Wikipedia nog niet zo veel over het onderwerp staat als geschreven zou kunnen worden. Zulke artikelen zijn goede kandidaten om tijdens een schrijfweek uit te breiden. Hier vind je een overzicht van de beginnetjes binnen het thema Verzet.
 • Nieuw artikel: wil je een nieuw artikel schrijven maar weet je niet waarover je wilt schrijven? Misschien kun je dan eens kijken welke artikelen er in andere taalversies van Wikipedia bestaan binnen het thema Verzet. Hier vind je bijvoorbeeld een overzicht van kwalitatief goede artikelen op de Engelse Wikipedia die nog niet op de Nederlandstalige Wikipedia bestaan. Je helpt Wikipedia echt door één van deze artikelen aan te maken en iets over het onderwerp te schrijven. Voor Duitse artikelen kun je hier kijken en voor Franse hier.


Betrouwbare bronnen toevoegen

Voor alle informatie op Wikipedia hoort een bron te bestaan; een boek, wetenschappelijke publicatie of website waar het betreffende feit geverifieerd kan worden. Zo ver is het nog lang niet. Er staan dan ook veel claims op Wikipedia waaraan getwijfeld wordt; daar wordt dan een label achter geplakt: Bron?

Met de tool Citation Hunt kun je helpen om deze dubieuze claims te verifiëren. Ga naar deze pagina en je krijgt meteen een claim te zien waarvoor een bron gevraagd wordt. Weet je toevallig of de claim waar is, en waar hij geverifieerd kan worden? Klik dan op ‘Dit gaat mij lukken’ en voeg de juiste referentie toe (zie hier hoe dat moet). Kun je geen bron vinden? Klik dan op volgende. De tool houdt voor je bij hoeveel bronnen je aan Wikipedia hebt toegevoegd.

In het veld 'Zoeken naar een onderwerp' kun je een zoekterm invoeren; zodra je begint met typen verschijnen er mogelijke onderwerpen met het aantal artikelen waarvoor een bron gevraagd wordt. Als je bijvoorbeeld '[XYZ]' intypt, krijg je al een aantal mogelijke artikelen die binnen het thema vallen. Help je mee om al deze vragen weg te werken?


Afbeeldingen toevoegen

Een afbeelding zegt soms meer dan duizend woorden. Op Wikimedia Commons staan meer dan 43 miljoen afbeeldingen, en een flink aantal daarvan heeft iets met verzet te maken. Kijk daar eens rond als je op zoek bent naar een afbeelding voor een artikel waar je aan werkt. Heb je zelf een mooie foto gemaakt die je zou willen gebruiken? Geen nood! Je kunt je eigen foto's naar Wikimedia Commons uploaden, waarna je ze direct op Wikipedia kunt gebruiken. Hier lees je hoe dat moet.

Een goed begin voor het zoeken naar afbeeldingen over het verzet is deze pagina. Hieronder zie je al een paar voorbeelden van relevante afbeeldingen die op Wikimedia Commons staan, en die je voor een artikel zou kunnen gebruiken, maar ga vooral zelf kijken!

Wat is er al geschreven?

We vinden het ook leuk om te zien wat er allemaal al geschreven is over het verzet. Daarom vragen we je om de hashtag #Verzet in je bewerkingssamenvatting te zetten. Alle bijdragen met deze hashtag kun je in deze lijst terugzien. Heb je een artikel aangemaakt, maar ben je de hashtag vergeten? Of gebruik je hem liever helemaal niet? Geen probleem! Je kunt dan je bijdrage ook in de lijst hieronder toevoegen.

 1. Chant des partisans
 2. Verzet in Hasselt
 3. Charles Claser
 4. Verzet tegen deportaties van Joden in Antwerpen
 5. Verzetsmonument Leende
 6. Soldaat van Oranje (boek)
 7. De Stem der Belgen
 8. Krystyna Skarbek
 9. Gerard Lambert
 10. De acht gedenkstenen
 11. Barend Veenendaal
 12. Edzard van der Laan
 13. Menno de Nooij
 14. Sjabloon:Navigatie Belgisch verzet in de Tweede Wereldoorlog
 15. Nationale Koninklijke Beweging
 16. Belgische Nationale Beweging
 17. Coba Veltman
 18. Ludwig Heinemann
 19. Groep G
 20. Driekus van de Pol
 21. Joodse parachutisten uit mandaatgebied Palestina
 22. Aart Roelofsen
 23. Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg
 24. Westerweelgroep
 25. Anton van Dijk
 26. Verzetsmonument Nieuwlande
 27. Johnny de Droog
 28. Jo Kelderman
 29. De eendracht; Concordia res parvae crescunt
 30. Aafje Dell en Dieuwtje van Vliet
 31. Österreichische Freiheitsfront
 32. Evert Jan van Spankeren
 33. De Wormshoef
 34. Kempisch Legioen
 35. Robert Lentz
 36. Philippe de Liedekerke
 37. Jules Bastin (militair)
 38. Service D
 39. Walthère Dewé
 40. Clarence (netwerk)
 41. Eddie Chapman
 42. Piet Verburg
 43. Harmen Kingma

Prijzen

Met dank aan het vfonds zijn er een aantal prijzen beschikbaar gesteld die toegekend zullen worden aan deelnemende bewerkers. Om hiervoor in aanmerking te komen dien je aan een paar voorwaarden te voldoen:

 • Je hebt een account op Wikipedia en doet je bewerkingen terwijl je ingelogd bent.
 • Je hebt op Wikipedia de e-mailfunctie aangezet zodat je per e-mail benaderd kunt worden.

Hierbij zal een Nederlandstalige jury uit de nieuw geschreven artikels de 10 beste artikels selecteren die een waardebon van 50 euro krijgen.

Help! Ik weet niet hoe Wikipedia werkt!

Geen nood! Ben je nieuw op Wikipedia en wil je weten hoe je direct aan de slag kunt gaan? Volg de onderstaande stappen en voor je het weet heb je je eerste bewerking gedaan! Vergeet niet om de tekst #Verzet in je bewerkingssamenvatting te zetten bij iedere bewerking die je doet!

Uitslag

Juryrapport.

De jury van de schrijfwedstrijd Maand van Verzet van mei 2018 heeft veel werk gehad aan het beoordelen van alle inzendingen. Na het lezen van alle artikelen kwam de jury, bestaand uit drie personen, unaniem tot een eindoordeel. De jury bestond uit Vinvlugt, VanBuren en Elly.

15 personen hebben aan de wedstrijd meegedaan. Er zijn 43 artikelen aangemeld op de wedstrijd pagina. Dat is een forse bijdrage aan het aantal artikelen over het verzet op Wikipedia en is dan ook een mooi resultaat. Daarnaast zijn er ca. 65 artikelen uitgebreid met de hashtag verzet. Dat kon uiteenlopen van een forse redactieslag tot het toevoegen van een foto.

De wedstrijd had weinig regels. De jury heeft gemeend een aantal artikelen niet in aanmerking te laten komen voor een prijs, omdat deze niet direct over verzet handelden, maar bijvoorbeeld gingen over collaboratie, over verraders, of over na-oorlogse activiteiten, zoals musea. Uiteraard verdienen deze onderwerpen wel een plaats in Wikipedia. Sommige artikelen zijn vertalingen. Omdat de wedstrijd daarvoor geen regels gaf, zijn deze artikelen net als de andere beoordeeld.

Er zijn tien prijzen beschikbaar gesteld vanuit het vfonds, het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg. De jury vindt het erg fijn om zoveel prijzen te mogen toekennen, want er is door veel mensen hard gewerkt om artikelen te schrijven tijdens de maand van het verzet.

De prijzen zijn toegekend aan artikelen. Maar achter een artikel staat natuurlijk een mens, die het artikel heeft geschreven of uitgebreid. De jury heeft besloten om slechts één prijs per persoon toe te kennen, al waren er door dezelfde persoon meerdere zeer goede artikelen geschreven.

De jury heeft de artikelen beoordeeld op een aantal criteria, zoals originaliteit, taalgebruik, leesbaarheid, afbeeldingen ter ondersteuning en een aantal technische aspecten, relevant voor Wikipedia. Uitgaande van deze criteria heeft de jury de volgende zeven artikelen een prijs toegekend, zonder onderlinge volgorde:

De jury feliciteert alle prijswinnaars van harte met de prijs. Tenslotte wil de jury nog veel waardering uiten voor het vfonds dat de prijzen van elk 50 euro ter beschikking heeft gesteld. Wikimedia Nederland zal zorgen voor de uitreiking van de prijzen.

Mooi nieuws! Het is natuurlijk geen doel op zich, maar wel leuk om met een hobby een (geld)prijs te winnen. Hartelijk dank jury en gefeliciteerd aan de andere winnaars. Evert100 (overleg) 23 jul 2018 20:59 (CEST)[reageer]
Ook ik bedank de jury voor het (vele) nakijkwerk en felicitaties voor de andere winnaars! Encycloon (overleg) 24 jul 2018 10:00 (CEST)[reageer]
Ook namens Wikimedia Nederland een felicitatie aan alle prijswinnaars, en uiteraard veel dank voor de jury die met grote inzet de artikelen heeft gelezen en gewaardeerd. De afhandeling van de prijzen zal in de tweede helft van augustus plaatsvinden. Met vriendelijke groet, AWossink - WMNL (overleg) 24 jul 2018 14:55 (CEST)[reageer]
Blij dat de schrijfwedstrijd zo'n succes is geworden en wil graag mijn waardering uitspreken aan alle deelnemers en in het bijzonder aan de juryleden en organisatoren! --Arjuno (overleg) 24 jul 2018 18:22 (CEST)[reageer]