Wikipedia:Wikiproject/Themaweek/Maand van Verzet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

2018 is het Jaar van Verzet. Dat gedenken we op Wikipedia in mei met de Maand van Verzet, een schrijfmaand rond het thema verzet. Tijdens de schrijfmaand roepen we alle bewerkers op om artikelen rond het thema verzet te verbeteren. Onder alle deelnemers zullen een paar kleine aanmoedigingsprijzen verloot worden. Wil je meedoen? Hieronder lees je hoe dat moet!

Wil je graag meedoen, maar heb je nog nooit Wikipedia bewerkt? Geen nood! Hier vind je een paar tips die je nodig hebt om direct op Wikipedia aan de slag te gaan. Voor je het weet ben je een ervaren Wikipediaan!

Belangrijk: we vinden het leuk om te zien waar iedereen over schrijft. Daarom vragen we je om de tekst #Verzet in je bewerkingssamenvatting te zetten. Wil je weten welke andere pagina's op Wikipedia of één van de andere platforms nog meer bewerkt zijn onder deze hashtag? Kijk dan hier.

Wie doet mee?[bewerken]

We vinden het leuk om te zien wie allemaal meedoen aan de schrijfmaand! Als je wilt, kun je daarom hieronder je gebruikersnaam aan de lijst toevoegen, eventueel met je interesses of de onderwerpen waar je over wilt schrijven.

Hoe voeg ik mijn gebruikersnaam aan de lijst toe?[bewerken]

 • Klik op 'Brontekst bewerken'
 • Zoek de sectie 'Wie doet mee?' op
 • Selecteer en kopieer de volgende tekst: # ~~~~
 • Plak deze op een nieuwe regel onderaan onderstaande lijst.
 • Publiceer de pagina.


 1. ...

Hoe doe ik mee?[bewerken]

De Nederlandstalige Wikipedia bevat duizenden artikelen rond het thema Verzet. Help ons deze artikelen te verbeteren door ze uit te breiden, door een literatuurverwijzing aan een artikel toe te voegen of door een geheel nieuw artikel te schrijven. Hieronder geven we een kort overzicht van wat er allemaal gedaan kan worden.

Artikelen schrijven en uitbreiden[bewerken]

 • Artikel uitbreiden: wil je weten welke artikelen over verzet allemaal al bestaan? Kijk dan hier, en browse door de verschillende subcategorieën om een artikel te vinden over het onderwerp waarover je wilt schrijven. Je kunt uiteraard ook de zoekfunctie van Wikipedia gebruiken om te kijken of het onderwerp waarover je wilt schrijven al een artikel heeft.
 • Beginnetjes: Wikipedia heeft over heel veel onderwerpen een heel klein artikel. Zulke artikelen, die vaak uit niet meer dan 2 of 3 regels bestaan, worden beginnetjes genoemd. Dit betekent dat er op Wikipedia nog niet zo veel over het onderwerp staat als geschreven zou kunnen worden. Zulke artikelen zijn goede kandidaten om tijdens een schrijfweek uit te breiden. Hier vind je een overzicht van de beginnetjes binnen het thema Verzet.
 • Nieuw artikel: wil je een nieuw artikel schrijven maar weet je niet waarover je wilt schrijven? Misschien kun je dan eens kijken welke artikelen er in andere taalversies van Wikipedia bestaan binnen het thema Verzet. Hier vind je bijvoorbeeld een overzicht van kwalitatief goede artikelen op de Engelse Wikipedia die nog niet op de Nederlandstalige Wikipedia bestaan. Je helpt Wikipedia echt door één van deze artikelen aan te maken en iets over het onderwerp te schrijven. Voor Duitse artikelen kun je hier kijken en voor Franse hier.


Betrouwbare bronnen toevoegen[bewerken]

Voor alle informatie op Wikipedia hoort een bron te bestaan; een boek, wetenschappelijke publicatie of website waar het betreffende feit geverifieerd kan worden. Zo ver is het nog lang niet. Er staan dan ook veel claims op Wikipedia waaraan getwijfeld wordt; daar wordt dan een label achter geplakt: Bron?

Met de tool Citation Hunt kun je helpen om deze dubieuze claims te verifiëren. Ga naar deze pagina en je krijgt meteen een claim te zien waarvoor een bron gevraagd wordt. Weet je toevallig of de claim waar is, en waar hij geverifieerd kan worden? Klik dan op ‘Dit gaat mij lukken’ en voeg de juiste referentie toe (zie hier hoe dat moet). Kun je geen bron vinden? Klik dan op volgende. De tool houdt voor je bij hoeveel bronnen je aan Wikipedia hebt toegevoegd.

In het veld 'Zoeken naar een onderwerp' kun je een zoekterm invoeren; zodra je begint met typen verschijnen er mogelijke onderwerpen met het aantal artikelen waarvoor een bron gevraagd wordt. Als je bijvoorbeeld '[XYZ]' intypt, krijg je al een aantal mogelijke artikelen die binnen het thema vallen. Help je mee om al deze vragen weg te werken?


Afbeeldingen toevoegen[bewerken]

Een afbeelding zegt soms meer dan duizend woorden. Op Wikimedia Commons staan meer dan 43 miljoen afbeeldingen, en een flink aantal daarvan heeft iets met verzet te maken. Kijk daar eens rond als je op zoek bent naar een afbeelding voor een artikel waar je aan werkt. Heb je zelf een mooie foto gemaakt die je zou willen gebruiken? Geen nood! Je kunt je eigen foto's naar Wikimedia Commons uploaden, waarna je ze direct op Wikipedia kunt gebruiken. Hier lees je hoe dat moet.

Een goed begin voor het zoeken naar afbeeldingen over het verzet is deze pagina. Hieronder zie je al een paar voorbeelden van relevante afbeeldingen die op Wikimedia Commons staan, en die je voor een artikel zou kunnen gebruiken, maar ga vooral zelf kijken!

Wat is er al geschreven?[bewerken]

We vinden het ook leuk om te zien wat er allemaal al geschreven is over het verzet. Daarom vragen we je om de hashtag #Verzet in je bewerkingssamenvatting te zetten. Alle bijdragen met deze hashtag kun je in deze lijst terugzien. Heb je een artikel aangemaakt, maar ben je de hashtag vergeten? Of gebruik je hem liever helemaal niet? Geen probleem! Je kunt dan je bijdrage ook in de lijst hieronder toevoegen.

 1. ...

Prijzen[bewerken]

Met dank aan [XYZ] zijn er een paar kleine aanmoedigingsprijzen beschikbaar gesteld die verloot zullen worden onder de deelnemende bewerkers. Om hiervoor in aanmerking te komen dien je aan een paar voorwaarden te voldoen:

 • Je hebt een account op Wikipedia en doet je bewerkingen terwijl je ingelogd bent.
 • Enkel zinvolle bewerkingen met de hashtag #Verzet tellen mee (dit om eventuele, helaas soms voorkomende spambijdrages te kunnen weren).
 • Je hebt op Wikipedia de emailfunctie aangezet zodat je per email benaderd kunt worden.

De verschillende prijzen die verloot worden bestaan uit:

 • [nog invullen]

Help! Ik weet niet hoe Wikipedia werkt![bewerken]

Geen nood! Ben je nieuw op Wikipedia en wil je weten hoe je direct aan de slag kunt gaan? Volg de onderstaande stappen en voor je het weet heb je je eerste bewerking gedaan! Vergeet niet om de tekst #Verzet in je bewerkingssamenvatting te zetten bij iedere bewerking die je doet!