Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes/'This is London calling' (verzetsblad, Leiden)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Hieronder zie je een beginnetje (opzetje, stub) van een Wikipedia-artikel over een Nederlandse verzetskrant uit de Tweede Wereldoorlog.

Dit beginnetje is aangemaakt in het kader van het Wikiproject Verzetskranten.

De informatie in het beginnetje is rechtstreeks overgenomen uit het boek De ondergrondse pers 1940-1945 van Lydia Winkel, in zijn geheel als PDF te vinden op Wikimedia Commons.

Onderstaand beginnetje is nog niet rijp voor de hoofdnaamruimte van Wikipedia, je kunt helpen om het te controleren of aan te vullen tot een volwaardig artikel.

In de handleiding voor deelnemers aan het Wikiproject Verzetskranten lees je hoe dit werkt.

Andere beginnetjes van verzetskrantenartikelen vind je in Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes


'This is London calling'
Plaats(en) van uitgave Leiden
Verschijningsfrequentie Dagelijks
Inhoud Nieuwsberichten
Reproductiemethode Gehectografeerd, later gestencild
Oplage 100
Datum eerste uitgave 1 augustus 1944
Datum laatste uitgave 1 november 1944
Taal Nederlands
Vervaardigers/redacteuren P.J. Kloots P. van den Bent R. van den Bent
Nr. in DOP van L.E. Winkel 806
Beschrijving in catalogus 376306726
Portaal  Portaalicoon   Media

'This is London calling' was een verzetsblad uit de Tweede Wereldoorlog, dat vanaf 1 augustus 1944 tot en met 1 november 1944 in Leiden werd uitgegeven. Het blad verscheen dagelijks in een oplage van 100 exemplaren. Het werd gehectografeerd, later gestencild en de inhoud bestond voornamelijk uit nieuwsberichten.

Betrokken personen[bewerken | brontekst bewerken]

Categorie:Illegale pers in de Tweede Wereldoorlog

Ruwe tekst Winkel-lemma[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder staat de tekst over 'This is London calling' uit lemma nr. 806 van De Ondergrondse Pers. Met behulp van deze tekst (en andere bronnen) kunnen Wikipedianen het bestaande artikel verbeteren. De Ondergronds Pers is ook als full-text PDF beschikbaar op Wikimedia Commons, daar is onderstaande tekst dus ook terug te vinden.

Deze uitgave werd vervaardigd door de jeugdige tekenaar (karikaturist vooral) P.J. Kloots op grond van de mening dat de bestaande nieuwsbladen het nieuws te sensationeel brachten. Hij werd geassisteerd door mej. Maria Elisabeth (Rie) van den Bent( 1923-2018)en haar broer Pieter Jacques (Peter)van den Bent (1926-2010).Toen de redactie van de KRONIEK VAN DE WEEK van de verschijning op de hoogte geraakte, besloot zij eens met Kloots te gaan praten, daar men voor zijn standpunt wel iets voelde. Kloots werd overgehaald met zijn groepje voor de KRONIEK te gaan werken, en beëindigde de uitgave van 'THIS IS LONDON CALLING'. In maart 1945 werd hij door een V2-scherf dodelijk getroffen. Zie ook: KRONIEK VAN DE WEEK; 'Vriheyt en is om gheen gelt te coop' (nr. 326).