Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes/Circulaire van het Comité 'In Verdrukking Eén' (verzetsblad, Amsterdam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Hieronder zie je een beginnetje (opzetje, stub) van een Wikipedia-artikel over een Nederlandse verzetskrant uit de Tweede Wereldoorlog.

Dit beginnetje is aangemaakt in het kader van het Wikiproject Verzetskranten.

De informatie in het beginnetje is rechtstreeks overgenomen uit het boek De ondergrondse pers 1940-1945 van Lydia Winkel, in zijn geheel als PDF te vinden op Wikimedia Commons.

Onderstaand beginnetje is nog niet rijp voor de hoofdnaamruimte van Wikipedia, je kunt helpen om het te controleren of aan te vullen tot een volwaardig artikel.

In de handleiding voor deelnemers aan het Wikiproject Verzetskranten lees je hoe dit werkt.

Andere beginnetjes van verzetskrantenartikelen vind je in Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes


Circulaire van het Comité 'In Verdrukking Eén'
Plaats(en) van uitgave Amsterdam
Verschijningsfrequentie Dagelijks
Inhoud Algemene artikelen en Binnenlandse berichten
Reproductiemethode Getypt, maar in 1941 ook gestencild
Datum eerste uitgave 29 juni 1940
Datum laatste uitgave 13 april 1943
Taal Nederlands
Vervaardigers/redacteuren A.H. Kooistra A.C.G. van Proosdij Wim Speelman J.J. Buskes L.C. Dijkman
Gerelateerde kranten Let op uw saeck Vrij Nederland; Nederland-Oranje Trouw
Nr. in DOP van L.E. Winkel 113
Beschrijving in catalogus 376301953
Portaal  Portaalicoon   Media

Circulaire van het Comité 'In Verdrukking Eén' was een verzetsblad uit de Tweede Wereldoorlog, dat vanaf 29 juni 1940 tot en met 13 april 1943 in Amsterdam werd uitgegeven. Het blad verscheen dagelijks. Het werd getypt, maar in 1941 ook gestencild en de inhoud bestond voornamelijk uit algemene artikelen en binnenlandse berichten.

Betrokken personen[bewerken | brontekst bewerken]

Gerelateerde kranten[bewerken | brontekst bewerken]

Categorie:Illegale pers in de Tweede Wereldoorlog

Ruwe tekst Winkel-lemma[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder staat de tekst over Circulaire van het Comité 'In Verdrukking Eén' uit lemma nr. 113 van De Ondergrondse Pers. Met behulp van deze tekst (en andere bronnen) kunnen Wikipedianen het bestaande artikel verbeteren. De Ondergronds Pers is ook als full-text PDF beschikbaar op Wikimedia Commons, daar is onderstaande tekst dus ook terug te vinden.

Deze pamfletten werden vervaardigd door W.P. Speelman en A.H. Kooistra. De inhoud bestond uit aanwijzingen betreffende de houding en de plichten van het Nederlandse volk, dat zich 'onwrikbaar en met de uiterste toewijding' aan drie dingen zou moeten vasthouden: God, Koningin en Vaderland (no. 1). Reeds in het tweede pamflet (1 juli 1940) stond geschreven 'dat de vijand burgeroorlog zal trachten uit te lokken door het joodse bevolkingsdeel tot verzet te provoceren , en deze burgeroorlog dan zal beschouwen als motief om in te grijpen en het volk geheel van zijn onafhankelijkheid te beroven'. De uitgevers verzochten vooraanstaande figuren onder hun relaties (o.m. ds. J.J. Buskes te Rotterdam en mr. A.C.G. van Proosdij te Amsterdam) om bijdragen, korte kernachtige artikeltjes. Zij verspreidden de exemplaren in zeer kleine kring; wel was de bedoeling dat deze verder als een sneeuwbal zouden worden vermenigvuldigd. Ook toen beiden reeds medewerkers waren van VRIJ NEDERLAND, gingen zij met de uitgave door, vermoedelijk om te spuien, wat zij niet in VRIJ NEDERLAND, dat nog niet zo dikwijls verscheen, kwijt konden. Opvallend is dat zij hun uitgave in den beginne voluit ondertekenden, zelfs nog in september 1940. Door raadgevers als ds. Buskes werden zij dan ook herhaaldelijk tot voorzichtigheid gemaand. Waarschijnlijk is de vervaardiging toen zij intensiever aan de uitgave van VRIJ NEDERLAND gingen deelnemen (na de arrestaties in maart 1941) gestaakt, maar eind 1942 weer ter hand genomen: òf door Speelman even voor zijn arrestatie en na zijn ontvluchting uit gevangenschap tot de verschijning van TROUW, òf door een van zijn intieme vrienden (wellicht mr. L.C. Dijkman). Ook het pamflet 'LET OP UW SAECK' (ca. mei 1941) (zie nr. 361), dat dezelfde geest ademde, zou door Speelman en Kooistra zijn uitgegeven. Zie ook: VRIJ NEDERLAND; Nederland-Oranje (nr. 965) en TROUW (nr. 857).