Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes/De Haagsche groene; algemeen Nederlandsch dagblad (verzetsblad, Den Haag)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Hieronder zie je een beginnetje (opzetje, stub) van een Wikipedia-artikel over een Nederlandse verzetskrant uit de Tweede Wereldoorlog.

Dit beginnetje is aangemaakt in het kader van het Wikiproject Verzetskranten.

De informatie in het beginnetje is rechtstreeks overgenomen uit het boek De ondergrondse pers 1940-1945 van Lydia Winkel, in zijn geheel als PDF te vinden op Wikimedia Commons.

Onderstaand beginnetje is nog niet rijp voor de hoofdnaamruimte van Wikipedia, je kunt helpen om het te controleren of aan te vullen tot een volwaardig artikel.

In de handleiding voor deelnemers aan het Wikiproject Verzetskranten lees je hoe dit werkt.

Andere beginnetjes van verzetskrantenartikelen vind je in Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes


De Haagsche groene; algemeen Nederlandsch dagblad
Plaats(en) van uitgave 's-gravenhage
Inhoud Algemene artikelen en Nieuwsberichten
Reproductiemethode Aanvankelijk getypt, maar in 1945 gestencild
Oplage Tussen de 200 en 2000
Datum eerste uitgave 1 september 1943
Datum laatste uitgave 9 mei 1945
Taal Nederlands
Vervaardigers/redacteuren J.H. Matla Mevr. van de Mijll Dekker H. van de Mijll Dekker
Gerelateerde kranten De nieuwe Haagsche; algemeen Nederlandsch weekblad Het vrije geluid; - al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt haar wel... - 'Ons ochtendblad'; nieuwsblad voor Den Haag en omstreken Op wacht; voor God-Nederland-Oranje
Nr. in DOP van L.E. Winkel 219
Beschrijving in catalogus 376313560
Portaal  Portaalicoon   Media

De Haagsche groene; algemeen Nederlandsch dagblad was een verzetsblad uit de Tweede Wereldoorlog, dat vanaf 1 september 1943 tot en met 9 mei 1945 in 's-Gravenhage werd uitgegeven. Het blad verscheen in een oplage tussen de 200 en 2000 exemplaren. Het werd aanvankelijk getypt, maar in 1945 gestencild en de inhoud bestond voornamelijk uit algemene artikelen en nieuwsberichten.

Betrokken personen[bewerken | brontekst bewerken]

Gerelateerde kranten[bewerken | brontekst bewerken]

Categorie:Illegale pers in de Tweede Wereldoorlog

Ruwe tekst Winkel-lemma[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder staat de tekst over De Haagsche groene; algemeen Nederlandsch dagblad uit lemma nr. 219 van De Ondergrondse Pers. Met behulp van deze tekst (en andere bronnen) kunnen Wikipedianen het bestaande artikel verbeteren. De Ondergronds Pers is ook als full-text PDF beschikbaar op Wikimedia Commons, daar is onderstaande tekst dus ook terug te vinden.

DE HAAGSCHE GROENE - een der weinige bladen waarop men zich kon 'abonneren' - is opgericht door H. van de Mijll Dekker, werkzaam op het ministerie van Handel en Nijverheid. Aanvankelijk werden de exemplaren onder de kennissenkring verspreid; toen het blad werd gestencild, geschiedde de verspreiding op veel ruimer schaal. De uitgave was in omvang de grootste van alle dagelijks verschijnende uitgaven (12-16 pag.). De redactie berustte bij Van de Mijll Dekker voor zover het de berichten van de Engelse radio betrof; de overige berichten en de artikelen werden verzorgd door de journalist J.H. Matla. In februari 1945 waren er plannen om een weekblad naast de dagelijkse uitgave te laten verschijnen gereed, doch de uitvoering werd verhinderd door het overlijden van Van de Mijll Dekker bij het bombardement van het Bezuidenhoutkwartier op 3 maart 1945. De dagelijkse editie werd nu tijdelijk beëindigd, maar verscheen opnieuw op 4 april 1945, onder leiding van mevr. Van de Mijll Dekker, thans in veel beperkter oplage en omvang. Op 21 april 1945 werd een fusie aangegaan met 'ONS OCHTENDBLAD' (nr. 574), HET VRIJE GELUID (nr. 1006) en OP WACHT (nr. 592). Tevens werd toen een gemeenschappelijke bijdrage toegevoegd, welke ten doel had vraagstukken van algemeen belang van verschillende standpunten te belichten. Matla begon op 24 maart 1945 met DE NIEUWE HAAGSCHE; algemeen Nederlandsch weekblad (zie nr. 472).