Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes/De koerier; berichtenblad van 'Je Maintiendrai' (verzetsblad, Leeuwarden)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Hieronder zie je een beginnetje (opzetje, stub) van een Wikipedia-artikel over een Nederlandse verzetskrant uit de Tweede Wereldoorlog.

Dit beginnetje is aangemaakt in het kader van het Wikiproject Verzetskranten.

De informatie in het beginnetje is rechtstreeks overgenomen uit het boek De ondergrondse pers 1940-1945 van Lydia Winkel, in zijn geheel als PDF te vinden op Wikimedia Commons.

Onderstaand beginnetje is nog niet rijp voor de hoofdnaamruimte van Wikipedia, je kunt helpen om het te controleren of aan te vullen tot een volwaardig artikel.

In de handleiding voor deelnemers aan het Wikiproject Verzetskranten lees je hoe dit werkt.

Andere beginnetjes van verzetskrantenartikelen vind je in Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes


De koerier; berichtenblad van 'Je Maintiendrai'
Plaats(en) van uitgave Leeuwarden
Verschijningsfrequentie Dagelijks
Inhoud Nieuwsberichten
Reproductiemethode Gestencild
Oplage Tussen de 250 en 1200
Datum eerste uitgave 15 september 1944
Datum laatste uitgave 15 april 1945
Taal Nederlands
Vervaardigers/redacteuren K. Leyenaar E. Ridderhof J. Spiekhout A. Vondeling A. van der Wal P. van der Wal R. Fokkema
Gerelateerde kranten Fryslân oerein / verzorgd door de gezamelijke illegale pers De koerier; mededelingenblad van 'Je Maintiendrai' Je maintiendrai De koerier; berichtenblad van 'Je Maintiendrai' De koerier; berichtenblad van 'Je Maintiendrai' De koerier; berichtenblad van 'Je Maintiendrai' Je maintiendrai; uitgave voor Noord-Nederland
Nr. in DOP van L.E. Winkel 307
Beschrijving in catalogus 37631415X
Portaal  Portaalicoon   Media

De koerier; berichtenblad van 'Je Maintiendrai' was een verzetsblad uit de Tweede Wereldoorlog, dat vanaf 15 september 1944 tot en met 15 april 1945 in Leeuwarden werd uitgegeven. Het blad verscheen dagelijks in een oplage tussen de 250 en 1200 exemplaren. Het werd gestencild en de inhoud bestond voornamelijk uit nieuwsberichten.

Betrokken personen[bewerken | brontekst bewerken]

Gerelateerde kranten[bewerken | brontekst bewerken]

Categorie:Illegale pers in de Tweede Wereldoorlog

Ruwe tekst Winkel-lemma[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder staat de tekst over De koerier; berichtenblad van 'Je Maintiendrai' uit lemma nr. 307 van De Ondergrondse Pers. Met behulp van deze tekst (en andere bronnen) kunnen Wikipedianen het bestaande artikel verbeteren. De Ondergronds Pers is ook als full-text PDF beschikbaar op Wikimedia Commons, daar is onderstaande tekst dus ook terug te vinden.

Naast de op initiatief van de JE MAINTIENDRAI-groep uitgegeven nummers van het opinieblad FRYSLÁN OEREIN (zie nr. 189), verscheen in Friesland na Dolle Dinsdag als JM-nieuws-uitgave (eigenlijk als voortzetting van VOD) DE KOERIER. Eerst in Leeuwarden, daarna achtereenvolgens ook in Heerenveen, Franeker, Warga en Wolvega (zie nrs. 306, 304, 309 en 310). Toen op 17 november 1944 te Leeuwarden in één klap vele illegale werkers gearresteerd werden, bevonden zich hieronder ook leidende figuren uit JE MAINTIENDRAI-kringen, o.a. K. Leyenaar en de koerierster mej. E. Ridderhof. Binnen enkele dagen bouwde J. Spiekhout te Heerenveen echter een geheel nieuw apparaat op en verscheen DE KOERIER opnieuw. Ondertussen was door een andere groep (vermoedelijk een TROUW-groep), teneinde het hiaat te vullen en de vijand op een dwaalspoor te brengen, DE NIEUWE KOERIER uitgegeven (zie nr. 473). Op 8 december 1944 pleegde een KP-ploeg een met succes bekroonde overval op de gevangenis te Leeuwarden. Onder de 51 bevrijden bevonden zich ook de JM-medewerkers. De artikelen werden grotendeels geschreven door ir. A. Vondeling; de vervaardiging geschiedde door de gebroeders A. en P. van der Wal. Verdere medewerkers waren R. Fokkema en mej. E. Ridderhof. In het voorjaar van 1945 werd nog overgegaan tot de uitgave van een JM-editie voor Noord-Nederland (zie nr. 266). Zie ook: JE MAINTIENDRAI (nr. 270).