Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes/De ploeg; orgaan van Democratisch Socialistische Jongeren (verzetsblad, Zaandam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Hieronder zie je een beginnetje (opzetje, stub) van een Wikipedia-artikel over een Nederlandse verzetskrant uit de Tweede Wereldoorlog.

Dit beginnetje is aangemaakt in het kader van het Wikiproject Verzetskranten.

De informatie in het beginnetje is rechtstreeks overgenomen uit het boek De ondergrondse pers 1940-1945 van Lydia Winkel, in zijn geheel als PDF te vinden op Wikimedia Commons.

Onderstaand beginnetje is nog niet rijp voor de hoofdnaamruimte van Wikipedia, je kunt helpen om het te controleren of aan te vullen tot een volwaardig artikel.

In de handleiding voor deelnemers aan het Wikiproject Verzetskranten lees je hoe dit werkt.

Andere beginnetjes van verzetskrantenartikelen vind je in Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes


De ploeg; orgaan van Democratisch Socialistische Jongeren
Plaats(en) van uitgave Zaandam
Verschijningsfrequentie 2 x per maand
Inhoud Algemene artikelen
Reproductiemethode Gedrukt
Datum eerste uitgave 25 april 1945
Taal Nederlands
Vervaardigers/redacteuren P. Vis
Gerelateerde kranten Vaart; halfmaandelijks orgaan van de socialistische jongeren
Nr. in DOP van L.E. Winkel 678
Beschrijving in catalogus 376301031
Portaal  Portaalicoon   Media

De ploeg; orgaan van Democratisch Socialistische Jongeren was een verzetsblad uit de Tweede Wereldoorlog, dat vanaf 25 april 1945 in Zaandam werd uitgegeven. Het blad verscheen 2 x per maand. Het werd gedrukt en de inhoud bestond voornamelijk uit algemene artikelen.

Betrokken personen[bewerken | brontekst bewerken]

Gerelateerde kranten[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Dutch resistance newspapers from World War II van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

Ruwe tekst Winkel-lemma[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder staat de tekst over De ploeg; orgaan van Democratisch Socialistische Jongeren (verzetsblad, ) uit lemma nr. 678 van De Ondergrondse Pers. Met behulp van deze tekst (en andere bronnen) kunnen Wikipedianen het bestaande artikel verbeteren. De Ondergronds Pers is ook als full-text PDF beschikbaar op Wikimedia Commons, daar is onderstaande tekst dus ook terug te vinden.

Deze uitgave had ten doel de oorspronkelijke opzet van 'VAART' (zie nr. 896) nog scherper ten uitvoer te brengen. DE PLOEG richtte zich tot de jongeren van 18 tot 30 jaar en wilde deze verenigen in een organisatie die de socialistische gedachte op geestelijk (niet op politiek) gebied zou verspreiden. Hoofdredacteur was P. Vis.