Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes/De vrije pers (verzetsblad, Alkmaar)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Hieronder zie je een beginnetje (opzetje, stub) van een Wikipedia-artikel over een Nederlandse verzetskrant uit de Tweede Wereldoorlog.

Dit beginnetje is aangemaakt in het kader van het Wikiproject Verzetskranten.

De informatie in het beginnetje is rechtstreeks overgenomen uit het boek De ondergrondse pers 1940-1945 van Lydia Winkel, in zijn geheel als PDF te vinden op Wikimedia Commons.

Onderstaand beginnetje is nog niet rijp voor de hoofdnaamruimte van Wikipedia, je kunt helpen om het te controleren of aan te vullen tot een volwaardig artikel.

In de handleiding voor deelnemers aan het Wikiproject Verzetskranten lees je hoe dit werkt.

Andere beginnetjes van verzetskrantenartikelen vind je in Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/BeginnetjesDe vrije pers
Plaats(en) van uitgave Alkmaar
Verschijningsfrequentie Dagelijks
Inhoud Binnenlandse berichten en Nieuwsberichten
Reproductiemethode Gestencild
Oplage Tussen de 500 en 500
Datum eerste uitgave 1 januari 1945
Datum laatste uitgave 1 mei 1945
Taal Nederlands
Vervaardigers/redacteuren P.J. Massee A.T. Morsch D. Nap C. Neef P. Nieman J.H. Blein J. Blokker J.N.C. Verfaille N.N. Woestenburg D. Groen D. Groot
Drukkerij(en) Fa. P.Th. Ypma
Nr. in DOP van L.E. Winkel 1024
Beschrijving in catalogus 376312440
Portaal  Portaalicoon   Media

De vrije pers was een verzetsblad uit de Tweede Wereldoorlog, dat vanaf 1 januari 1945 tot en met 1 mei 1945 in Alkmaar werd uitgegeven. Het blad verscheen dagelijks in een oplage van 500 exemplaren. Het werd gestencild en de inhoud bestond voornamelijk uit binnenlandse berichten en nieuwsberichten.

Betrokken personen[bewerken | brontekst bewerken]

Categorie:Illegale pers in de Tweede Wereldoorlog

Ruwe tekst Winkel-lemma[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder staat de tekst over De vrije pers uit lemma nr. 1024 van De Ondergrondse Pers. Met behulp van deze tekst (en andere bronnen) kunnen Wikipedianen het bestaande artikel verbeteren. De Ondergronds Pers is ook als full-text PDF beschikbaar op Wikimedia Commons, daar is onderstaande tekst dus ook terug te vinden.

Van september 1943 tot september 1944 werden door D. Groen en C. Neef getypte nieuwsbulletins zonder titel uitgegeven in een oplage van ongeveer 30 exemplaren. In september 1944 kregen deze de titel DE STRIJDER (zie nr. 793), vanaf januari 1945 geschiedde de uitgave in gestencilde vorm als DE VRIJE PERS. Medewerking werd verleend door mej. A.T. Morsch, koerierster, en de verspreiders J.N.C. Verfaille, D. Groot, P.J. Massee en J. Blokker, terwijl J.H. Blein zorgde voor het contact met de verzetsbeweging. Luisterposten waren de fa. Ypma te Alkmaar en P. Nieman te Oudkarspel, N.N. Woestenburg fungeerde als draaiadres. D. Nap voorzag het blad van vele illustraties.