Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes/Headlines news (verzetsblad, Haarlem)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Hieronder zie je een beginnetje (opzetje, stub) van een Wikipedia-artikel over een Nederlandse verzetskrant uit de Tweede Wereldoorlog.

Dit beginnetje is aangemaakt in het kader van het Wikiproject Verzetskranten.

De informatie in het beginnetje is rechtstreeks overgenomen uit het boek De ondergrondse pers 1940-1945 van Lydia Winkel, in zijn geheel als PDF te vinden op Wikimedia Commons.

Onderstaand beginnetje is nog niet rijp voor de hoofdnaamruimte van Wikipedia, je kunt helpen om het te controleren of aan te vullen tot een volwaardig artikel.

In de handleiding voor deelnemers aan het Wikiproject Verzetskranten lees je hoe dit werkt.

Andere beginnetjes van verzetskrantenartikelen vind je in Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes


Headlines news
Plaats(en) van uitgave Haarlem
Verschijningsfrequentie Dagelijks
Inhoud Nieuwsberichten
Reproductiemethode Getypt
Oplage Tussen de 30 en 30
Datum eerste uitgave 1 november 1944
Datum laatste uitgave 1 mei 1945
Taal Nederlands
Vervaardigers/redacteuren A. Eenhoorn O. Bakhoven
Nr. in DOP van L.E. Winkel 224
Beschrijving in catalogus 376302887
Portaal  Portaalicoon   Media

Headlines news was een verzetsblad uit de Tweede Wereldoorlog, dat vanaf 1 november 1944 tot en met 1 mei 1945 in Haarlem werd uitgegeven. Het blad verscheen dagelijks in een oplage van 30 exemplaren. Het werd getypt en de inhoud bestond voornamelijk uit nieuwsberichten.

Betrokken personen[bewerken | brontekst bewerken]

Categorie:Illegale pers in de Tweede Wereldoorlog

Ruwe tekst Winkel-lemma[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder staat de tekst over Headlines news uit lemma nr. 224 van De Ondergrondse Pers. Met behulp van deze tekst (en andere bronnen) kunnen Wikipedianen het bestaande artikel verbeteren. De Ondergronds Pers is ook als full-text PDF beschikbaar op Wikimedia Commons, daar is onderstaande tekst dus ook terug te vinden.

Zolang er ten huize van de familie Eenhoorn elektriciteit was, verzamelde zich daar elke avond een aantal mensen om naar de nieuwsberichten te luisteren. Toen de stroom werd afgesloten, werd op zolder een luisterpost - waarvan ook andere bladen nieuws betrokken - ingericht. Het nieuws werd getypt door 0. Bakhoven en A. Eenhoorn, die het persoonlijk rondbrachten. Een en ander geschiedde zeer geheim om het verborgen te houden voor enige evacués en vier joodse onderduikers. Ook de Duitsers ontdekten niets verdachts tijdens diverse huiszoekingen, zodat er geen slachtoffers zijn gevallen.