Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes/Het gastmaal; orgaan voor ondergedoken en gedeporteerde studenten (verzetsblad, Tilburg-Utrecht)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Hieronder zie je een beginnetje (opzetje, stub) van een Wikipedia-artikel over een Nederlandse verzetskrant uit de Tweede Wereldoorlog.

Dit beginnetje is aangemaakt in het kader van het Wikiproject Verzetskranten.

De informatie in het beginnetje is rechtstreeks overgenomen uit het boek De ondergrondse pers 1940-1945 van Lydia Winkel, in zijn geheel als PDF te vinden op Wikimedia Commons.

Onderstaand beginnetje is nog niet rijp voor de hoofdnaamruimte van Wikipedia, je kunt helpen om het te controleren of aan te vullen tot een volwaardig artikel.

In de handleiding voor deelnemers aan het Wikiproject Verzetskranten lees je hoe dit werkt.

Andere beginnetjes van verzetskrantenartikelen vind je in Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes


Het gastmaal; orgaan voor ondergedoken en gedeporteerde studenten
Plaats(en) van uitgave Tilburg en Utrecht
Verschijningsfrequentie Maandelijks
Inhoud Opinie-artikelen
Reproductiemethode Gestencild
Datum eerste uitgave 1 juni 1943
Taal Nederlands
Vervaardigers/redacteuren G. Freeman
Nr. in DOP van L.E. Winkel 191
Beschrijving in catalogus 376302593
Portaal  Portaalicoon   Media

Het gastmaal; orgaan voor ondergedoken en gedeporteerde studenten was een verzetsblad uit de Tweede Wereldoorlog, dat vanaf 1 juni 1943 in Tilburg en Utrecht werd uitgegeven. Het blad verscheen maandelijks. Het werd gestencild en de inhoud bestond voornamelijk uit opinie-artikelen.

Betrokken personen[bewerken | brontekst bewerken]

Categorie:Illegale pers in de Tweede Wereldoorlog

Ruwe tekst Winkel-lemma[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder staat de tekst over Het gastmaal; orgaan voor ondergedoken en gedeporteerde studenten uit lemma nr. 191 van De Ondergrondse Pers. Met behulp van deze tekst (en andere bronnen) kunnen Wikipedianen het bestaande artikel verbeteren. De Ondergronds Pers is ook als full-text PDF beschikbaar op Wikimedia Commons, daar is onderstaande tekst dus ook terug te vinden.

HET GASTMAAL werd onder leiding van G. Freeman uitgegeven door het Brabantsche Studenten Gilde, een onderafdeling van de Unie van R.K. Studentenverenigingen in Nederland. Via de Unie-praeses, die in de 'Raad van Negen' zat, had de voorzitter van het Gilde rechtstreeks contact met de leiding van het studentenverzet. Op 5 mei 1943 waren de studenten welke de loyaliteitsverklaring niet hadden getekend door Rauter opgeroepen zich te melden voor de arbeidsinzet. Hierop dook het grootste deel van de niet-tekenaars onder, terwijl de overigen, ook een aanzienlijk aantal, zich inderdaad hebben gemeld en naar Duitsland zijn gezonden. Daardoor ontstond een diepe kloof tussen deze twee groepen studenten; met beide poogde HET GASTMAAL zoals de ondertitel reeds aangeeft, contact te onderhouden.