Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes/Het laatste nieuws (verzetsblad, Hillegersberg)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Hieronder zie je een beginnetje (opzetje, stub) van een Wikipedia-artikel over een Nederlandse verzetskrant uit de Tweede Wereldoorlog.

Dit beginnetje is aangemaakt in het kader van het Wikiproject Verzetskranten.

De informatie in het beginnetje is rechtstreeks overgenomen uit het boek De ondergrondse pers 1940-1945 van Lydia Winkel, in zijn geheel als PDF te vinden op Wikimedia Commons.

Onderstaand beginnetje is nog niet rijp voor de hoofdnaamruimte van Wikipedia, je kunt helpen om het te controleren of aan te vullen tot een volwaardig artikel.

In de handleiding voor deelnemers aan het Wikiproject Verzetskranten lees je hoe dit werkt.

Andere beginnetjes van verzetskrantenartikelen vind je in Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes


Het laatste nieuws
Plaats(en) van uitgave Hillegersberg
Verschijningsfrequentie Dagelijks
Inhoud Algemene artikelen en Nieuwsberichten
Reproductiemethode Aanvankelijk getypt, vanaf eind augustus 1944 gestencild
Oplage Tussen de 14 en 500
Datum eerste uitgave 1 juni 1944
Datum laatste uitgave 1 mei 1945
Taal Nederlands
Vervaardigers/redacteuren A.H. van Lonkhuyzen J.G. van der Meer D. Valstar A. Coumou
Nr. in DOP van L.E. Winkel 343
Beschrijving in catalogus 376303670
Portaal  Portaalicoon   Media

Het laatste nieuws was een verzetsblad uit de Tweede Wereldoorlog, dat vanaf 1 juni 1944 tot en met 1 mei 1945 in Hillegersberg werd uitgegeven. Het blad verscheen dagelijks in een oplage tussen de 14 en 500 exemplaren. Het werd aanvankelijk getypt, vanaf eind augustus 1944 gestencild en de inhoud bestond voornamelijk uit algemene artikelen en nieuwsberichten.

Betrokken personen[bewerken | brontekst bewerken]

Categorie:Illegale pers in de Tweede Wereldoorlog

Ruwe tekst Winkel-lemma[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder staat de tekst over Het laatste nieuws uit lemma nr. 343 van De Ondergrondse Pers. Met behulp van deze tekst (en andere bronnen) kunnen Wikipedianen het bestaande artikel verbeteren. De Ondergronds Pers is ook als full-text PDF beschikbaar op Wikimedia Commons, daar is onderstaande tekst dus ook terug te vinden.

De oprichters van deze nieuwsuitgave waren enige uit Indonesië afkomstige jongelui, J.G. van der Meer en A.H. van Lonkhuyzen, die in Hillegersberg ondergedoken waren en hoopten dat zij hierdoor enigszins uit hun financiële moeilijkheden konden geraken. Van der Meer en Van Lonkhuyzen hielden zich op de zolder van een coöperatieve maalinrichting schuil in een berg gedroogde pulp, waarin zij een hol getimmerd hadden. In dit hol bevond zich een radio, welke aangesloten was op het stroomnet van het poldergemaal. Gebrekkige technische middelen verhinderden echter een grote oplage. In augustus 1944 bood A. Coumou, behalve zijn medewerking, ook een stencilmachine aan. De oplage werd nu snel opgevoerd. In september 1944 begon de Sipo in Rotterdam een intensieve jacht op illegale bladen en na enkele weken zette Coumou het werk met behulp van nieuwe medewerkers voort, daar Van der Meer en Van Lonkhuyzen het werk in verband met hun kwetsbare leeftijd moesten staken. In oktober 1944 kwam D. Valstar als medewerker bij HET LAATSTE NIEUWS. Er werd regelmatig van stencilplaats gewisseld om de aandacht niet op een bepaald punt te vestigen. Van der Meer werd bij de novemberrazzia's gegrepen. In januari 1945 nam Van Lonkhuyzen de redactie weer op zich en werd het pulphol weer in gebruik genomen. Het voornaamste oogmerk van deze uitgave was echter, de belangstelling voor het politieke en geestelijke leven gaande te houden; de uitgevers trachtten dit doel te bereiken door artikelen van predikanten en vooraanstaande personen uit de verzetsbeweging te publiceren.