Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes/Ick waeck; waarin opgenomen Het vrije woord (verzetsblad, Vlaardingen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Hieronder zie je een beginnetje (opzetje, stub) van een Wikipedia-artikel over een Nederlandse verzetskrant uit de Tweede Wereldoorlog.

Dit beginnetje is aangemaakt in het kader van het Wikiproject Verzetskranten.

De informatie in het beginnetje is rechtstreeks overgenomen uit het boek De ondergrondse pers 1940-1945 van Lydia Winkel, in zijn geheel als PDF te vinden op Wikimedia Commons.

Onderstaand beginnetje is nog niet rijp voor de hoofdnaamruimte van Wikipedia, je kunt helpen om het te controleren of aan te vullen tot een volwaardig artikel.

In de handleiding voor deelnemers aan het Wikiproject Verzetskranten lees je hoe dit werkt.

Andere beginnetjes van verzetskrantenartikelen vind je in Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes


Ick waeck; waarin opgenomen Het vrije woord
Plaats(en) van uitgave Vlaardingen
Inhoud Nieuwsberichten en Opinie-artikelen
Reproductiemethode Gestencild
Oplage Tussen de 500 en 1000
Datum eerste uitgave 1 december 1942
Datum laatste uitgave Na de bevrijding langzamerhand opgegaan in de Nieuwe Vlaardingse Courant
Taal Nederlands
Vervaardigers/redacteuren M.C. Roelse Gelijn Werner H. Werner A. Egberts H. van Houwelingen M. Huis
Gerelateerde kranten Het vrije woord
Legaal voortgezet Opgegaan in de Nieuwe Vlaardingse Courant
Nr. in DOP van L.E. Winkel 247
Beschrijving in catalogus 376299576
Portaal  Portaalicoon   Media

Ick waeck; waarin opgenomen Het vrije woord was een verzetsblad uit de Tweede Wereldoorlog, dat vanaf 1 december 1942 tot en met 1 mei 1945 in Vlaardingen werd uitgegeven. Het blad verscheen in een oplage tussen de 500 en 1000 exemplaren. Het werd gestencild en de inhoud bestond voornamelijk uit nieuwsberichten en opinie-artikelen.

Betrokken personen[bewerken | brontekst bewerken]

Gerelateerde kranten[bewerken | brontekst bewerken]

Categorie:Illegale pers in de Tweede Wereldoorlog

Ruwe tekst Winkel-lemma[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder staat de tekst over Ick waeck; waarin opgenomen Het vrije woord uit lemma nr. 247 van De Ondergrondse Pers. Met behulp van deze tekst (en andere bronnen) kunnen Wikipedianen het bestaande artikel verbeteren. De Ondergronds Pers is ook als full-text PDF beschikbaar op Wikimedia Commons, daar is onderstaande tekst dus ook terug te vinden.

Medio 1942 werden vooral op de werf Wilton-Fijenoord en onder de gemeentearbeiders felle oproepen tot sabotage verspreid. Deze op onregelmatige tijden verschijnende pamfletten kregen na enige weken de vorm van een (nu regelmatig verschijnend) nieuwsblad, HET VRIJE WOORD (zie nr. 1050). Doel van de uitgave was, door middel van de verspreiding van het juiste nieuws met commentaar in christelijke geest de geestkracht der bevolking te sterken. Door huiszoekingen van de zijde der Duitsers werd de frequentie in december 1942 noodgedwongen onregelmatig. Geleidelijk kwam voor het oude blad - teneinde de Duitsers te misleiden- de uitgave ICK WAECK in de plaats. Na een korte tijd gecombineerd te zijn verschenen onder de titel HET VRIJE WOORD; in samenwerking met ICK WAECK, en later ICK WAECK; waarin opgenomen HET VRIJE WOORD, bleef tenslotte de titel ICK WAECK over. In 1943 werd besloten een uitgebreide organisatie op christelijke grondslag voor zuid-Zuid-Holland te stichten onder dezelfde naam. Het blad werd dienstig gemaakt aan het doel der organisatie: het in de ruimste zin steunen van hen die in moeilijkheden waren geraakt tengevolge van het optreden der bezetters. De oprichters van HET VRIJE WOORD waren G. Werner, mej. M. Huis en M.C. Roelse; aan ICK WAECK werkten bovendien mee A. Egberts, H. van Houwelingen en H. Werner, terwijl de leiding van de gehele organisatie berustte bij G. Werner. G. Werner schreef alle berichten.