Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes/Kroniek van de week; vriheyt en is om gheen gelt te coop (verzetsblad, Alphen a/d Rijn)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Hieronder zie je een beginnetje (opzetje, stub) van een Wikipedia-artikel over een Nederlandse verzetskrant uit de Tweede Wereldoorlog.

Dit beginnetje is aangemaakt in het kader van het Wikiproject Verzetskranten.

De informatie in het beginnetje is rechtstreeks overgenomen uit het boek De ondergrondse pers 1940-1945 van Lydia Winkel, in zijn geheel als PDF te vinden op Wikimedia Commons.

Onderstaand beginnetje is nog niet rijp voor de hoofdnaamruimte van Wikipedia, je kunt helpen om het te controleren of aan te vullen tot een volwaardig artikel.

In de handleiding voor deelnemers aan het Wikiproject Verzetskranten lees je hoe dit werkt.

Andere beginnetjes van verzetskrantenartikelen vind je in Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes


Kroniek van de week; vriheyt en is om gheen gelt te coop
Plaats(en) van uitgave Alphen a/d rijn
Verschijningsfrequentie Aanvankelijk wekelijks, na dolle dinsdag driemaal per week
Inhoud Algemene artikelen en Nieuwsberichten
Reproductiemethode Gestencild
Oplage Tussen de 300 en 3000
Datum eerste uitgave 1 augustus 1944
Datum laatste uitgave 1 mei 1945
Taal Nederlands
Vervaardigers/redacteuren M. Lablans Ph.J.G. Roest N. Vonk C.M.H. Bosch A. Goedhart G. Goedhart H. Goedhart J.J. Goedhart
Gerelateerde kranten Kroniek van de week; vriheyt en is om gheen gelt te coop Het nieuws; uitgegeven door de Kroniek van de Week; 'Vriheyt en is om gheen gelt te coop' en DE SCHAKEL; 'Den vaderlant ghetrouwe blijf ick tot in den doot' De schakel; "den vaderlant ghetrouwe blijf ick tot in den doot" De Oost; Indië zal herrijzen
Nr. in DOP van L.E. Winkel 320
Beschrijving in catalogus 376300191
Portaal  Portaalicoon   Media

Kroniek van de week; vriheyt en is om gheen gelt te coop was een verzetsblad uit de Tweede Wereldoorlog, dat vanaf 1 augustus 1944 tot en met 1 mei 1945 in Alphen a/d Rijn werd uitgegeven. Het blad verscheen aanvankelijk wekelijks, na Dolle Dinsdag driemaal per week in een oplage tussen de 300 en 3000 exemplaren. Het werd gestencild en de inhoud bestond voornamelijk uit algemene artikelen en nieuwsberichten.

Betrokken personen[bewerken | brontekst bewerken]

Gerelateerde kranten[bewerken | brontekst bewerken]

Categorie:Illegale pers in de Tweede Wereldoorlog

Ruwe tekst Winkel-lemma[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder staat de tekst over Kroniek van de week; vriheyt en is om gheen gelt te coop uit lemma nr. 320 van De Ondergrondse Pers. Met behulp van deze tekst (en andere bronnen) kunnen Wikipedianen het bestaande artikel verbeteren. De Ondergronds Pers is ook als full-text PDF beschikbaar op Wikimedia Commons, daar is onderstaande tekst dus ook terug te vinden.

In de loop van 1944 werd de behoefte aan nieuws te Alphen aan den Rijn zo groot, dat besloten werd, de tot dusver uit Leiden aangevoerde KRONIEK VAN DE WEEK ter plaatse van Leidse stencils af te draaien. Na Dolle Dinsdag kwam alleen nog het hoofdartikel van 'Diplomaticus' uit Leiden, en werd de overige kopij met plaatselijk nieuws en opgenomen berichten aangevuld. Het gebrek aan beschouwende artikelen werd echter zo zeer gevoeld, dat besloten werd over te gaan tot de oprichting van DE SCHAKEL, waarvan de technische uitvoering verzorgd werd door de KRONIEK. Zo ontstond een periode waarin drie maal per week de KRONIEK en twee maal DE SCHAKEL verscheen. Hierin kwam een wijziging, toen tengevolge van materiaalschaarste in december 1944 besloten werd een gecombineerde uitgave het licht te doen zien, welke de titel HET NIEUWS kreeg. Daar de SCHAKEL-redacteur Ph.J.G. Roest begin januari '45 moest onderduiken, werd HET NIEUWS - tot begin april - geheel verzorgd door de KRONIEK; daarna, tot de bevrijding, werden nog een aantal nummers mede door Roest geredigeerd. Na Dolle Dinsdag was de vraag naar exemplaren zo groot geworden dat de maximumcapaciteit bereikt werd. Daarom werd besloten een nieuwe stencilafdeling op te richten in Koudekerk. Hier werden door N. Vonk per keer 800 ex. gestencild op een machine van de gemeente. Eind december 1944 werd deze groep door Duits ingrijpen uitgeschakeld. In Nieuwkoop slaagde men beter. Naast de vele droppings en 'kraken' welke daar regelmatig op het programma stonden, bleek ook nog wel gelegenheid te bestaan de illegale pers te vervaardigen en konden 1000 ex. per keer worden gedraaid. De leiding van de groep bestond uit M. Lablans, de gebroeders A. en H. Goedhart, de gebroeders J.J. en G. Goedhart en C.M.H. Bosch. A. Goedhart was hoofdredacteur. Gedurende enige tijd hielp een ondergedoken Russische krijgsgevangene, een Stalingrad-veteraan, mee aan de vervaardiging. Hij kon echter niet begrijpen dat de Hollandse 'partisanen' met papier in plaats van lood werkten. Had men hem zijn gang laten gaan, dan zou hij in de Ortskommandantur een pak bladen naar binnen hebben geworpen, gevolgd door een serie schoten. De laatste maanden van de oorlog werd uit liefde en belangstelling voor de overzeese gebiedsdelen nog uitgegeven: DE OOST; Indië zal herrijzen (nr. 589). Na de bevrijding werd DE SCHAKEL legaal voortgezet; de KRONIEK, die niet commercieel bedoeld was, hield op te bestaan. Zie ook: KRONIEK VAN DE WEEK; 'Vriheyt en is om gheen gelt te coop' (nr. 326), De SCHAKEL (nr. 726) en Het NIEUWS; uitgave van de KRONIEK VAN DE WEEK en DE SCHAKEL (nr. 479).