Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes/Ongetiteld verzetsblad, Leeuwarden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Hieronder zie je een beginnetje (opzetje, stub) van een Wikipedia-artikel over een Nederlandse verzetskrant uit de Tweede Wereldoorlog.

Dit beginnetje is aangemaakt in het kader van het Wikiproject Verzetskranten.

De informatie in het beginnetje is rechtstreeks overgenomen uit het boek De ondergrondse pers 1940-1945 van Lydia Winkel, in zijn geheel als PDF te vinden op Wikimedia Commons.

Onderstaand beginnetje is nog niet rijp voor de hoofdnaamruimte van Wikipedia, je kunt helpen om het te controleren of aan te vullen tot een volwaardig artikel.

In de handleiding voor deelnemers aan het Wikiproject Verzetskranten lees je hoe dit werkt.

Andere beginnetjes van verzetskrantenartikelen vind je in Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes


?????
Plaats(en) van uitgave Leeuwarden
Verschijningsfrequentie Dagelijks
Inhoud Nieuwsberichten
Reproductiemethode Getypt
Oplage 50 exemplaren
Datum eerste uitgave 1 oktober 1944
Datum laatste uitgave 17 april 1945
Taal Nederlands
Vervaardigers/redacteuren W. van der Zee T. Dekker P. Heerema K. de Jong
Nr. in DOP van L.E. Winkel 1131
Portaal  Portaalicoon   Media

????? was een verzetsblad uit de Tweede Wereldoorlog, dat vanaf 1 oktober 1944 tot en met 17 april 1945 in Leeuwarden werd uitgegeven. Het blad verscheen dagelijks in een oplage van 50 exemplaren. Het werd getypt en de inhoud bestond voornamelijk uit nieuwsberichten.

Betrokken personen[bewerken | brontekst bewerken]

Categorie:Illegale pers in de Tweede Wereldoorlog

Ruwe tekst Winkel-lemma[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder staat de tekst over ????? uit lemma nr. 1131 van De Ondergrondse Pers. Met behulp van deze tekst (en andere bronnen) kunnen Wikipedianen het bestaande artikel verbeteren. De Ondergronds Pers is ook als full-text PDF beschikbaar op Wikimedia Commons, daar is onderstaande tekst dus ook terug te vinden.

Dit bulletin werd aanvankelijk titelloos, later, om de anonimiteit van de uitgevers te symboliseren met vijf vraagtekens in de kop uitgegeven door de jeugdige onderduikers K. de Jong, T. Dekker, W. van der Zee en P. Heerema. Zij beschikten over elektriciteit door gebruik te maken van de kabel voor de Condensfabriek en begonnen de uitgave volgens hun zeggen 'uit verveling'. Toen de moeilijkheden door razzia's later erg groot werden, werd het 'een spannende wedloop met de vijand, zien wie het het langst vol zou houden'. De uitgave werd beëindigd bij de bevrijding van Leeuwarden.