Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes/Oranje-hagel (verzetsblad, Venlo)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Hieronder zie je een beginnetje (opzetje, stub) van een Wikipedia-artikel over een Nederlandse verzetskrant uit de Tweede Wereldoorlog.

Dit beginnetje is aangemaakt in het kader van het Wikiproject Verzetskranten.

De informatie in het beginnetje is rechtstreeks overgenomen uit het boek De ondergrondse pers 1940-1945 van Lydia Winkel, in zijn geheel als PDF te vinden op Wikimedia Commons.

Onderstaand beginnetje is nog niet rijp voor de hoofdnaamruimte van Wikipedia, je kunt helpen om het te controleren of aan te vullen tot een volwaardig artikel.

In de handleiding voor deelnemers aan het Wikiproject Verzetskranten lees je hoe dit werkt.

Andere beginnetjes van verzetskrantenartikelen vind je in Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes


Oranje-hagel
Plaats(en) van uitgave Venlo
Verschijningsfrequentie 2 maal per maand
Inhoud Algemene artikelen en Binnenlandse berichten
Reproductiemethode Gestencild
Oplage Tussen de 250 en 800
Datum eerste uitgave 1 augustus 1941
Datum laatste uitgave 4 mei 2016
Taal Nederlands
Vervaardigers/redacteuren P. Kleuskens L. Meijers H.H. Pollaert W. van Boekholdt L. Jans H. Jussen
Nr. in DOP van L.E. Winkel 621
Portaal  Portaalicoon   Media

Oranje-hagel was een verzetsblad uit de Tweede Wereldoorlog, dat vanaf 1 augustus 1941 tot en met 4 mei 2016 in Venlo werd uitgegeven. Het blad verscheen 2 maal per maand in een oplage tussen de 250 en 800 exemplaren. Het werd gestencild en de inhoud bestond voornamelijk uit algemene artikelen en binnenlandse berichten.

Betrokken personen[bewerken | brontekst bewerken]

Categorie:Illegale pers in de Tweede Wereldoorlog

Ruwe tekst Winkel-lemma[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder staat de tekst over Oranje-hagel uit lemma nr. 621 van De Ondergrondse Pers. Met behulp van deze tekst (en andere bronnen) kunnen Wikipedianen het bestaande artikel verbeteren. De Ondergronds Pers is ook als full-text PDF beschikbaar op Wikimedia Commons, daar is onderstaande tekst dus ook terug te vinden.

De titel ORANJE-HAGEL was gekozen met de bedoeling 'de waarheid als oranje hagelstenen op de bezetter en zijn satellieten te laten neerkomen', aldus de oprichter van het blad, de inspecteur (destijds agent) van politie H.H. Pollaert. Van het begin af verleende L. Meijers er zijn medewerking aan. Na de eerste nummers, waarin voornamelijk berichten betreffende de bezetter en zijn handlangers waren opgenomen, werden H. Jussen en L. Jans aangezocht om artikelen te schrijven. Deze uitgave wordt uitvoerig vermeld in de Meldungen aus den Niederlanden no. 70 van 18 november 1941 (pag. 3); de inhoud werd in plastisch Duits vertaald. Uit onze nasporingen is gebleken dat het hier het tweede nummer van ORANJE-HAGEL betrof, dat door een NSB-er aan de Feldgendarmerie was doorgegeven. Pollaert werd deswege bij de inmiddels gewaarschuwde SD ontboden en men droeg hem op een onderzoek naar de vervaardigers van het blad in te stellen, dat uiteraard vruchteloos bleef; het is hierna zelfs nog anderhalf jaar blijven verschijnen! In mei 1943 moest Meijers onderduiken in verband met een onderzoek naar het verspreiden van vijfhonderd stakingsbiljetten; ook Pollaert moest onderduiken (wegens de oproep van generaal Christiansen aan de leden der Nederlandse Weermacht). De uitgave werd nog korte tijd op bescheiden schaal voortgezet door L. Jans en W. van Boekholdt, maar tenslotte gestaakt daar een accountant, die alle onkosten voor zijn rekening had genomen, uiteindelijk meende, dat het algemeen belang met de uitgave van dit soort illegale bladen niet was gebaat. Bovendien werd juist in die tijd de papierleverancier, P. Kleuskens, directeur van de Enveloppenfabriek 'Holland', gearresteerd. Vermoedelijk is Jussen (ondergedoken te Maastricht) nog met de uitgave van nummers voortgegaan.