Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes/Overtocht; communicatiemiddel voor kunst en wetenschap (verzetsblad, Maastricht)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Hieronder zie je een beginnetje (opzetje, stub) van een Wikipedia-artikel over een Nederlandse verzetskrant uit de Tweede Wereldoorlog.

Dit beginnetje is aangemaakt in het kader van het Wikiproject Verzetskranten.

De informatie in het beginnetje is rechtstreeks overgenomen uit het boek De ondergrondse pers 1940-1945 van Lydia Winkel, in zijn geheel als PDF te vinden op Wikimedia Commons.

Onderstaand beginnetje is nog niet rijp voor de hoofdnaamruimte van Wikipedia, je kunt helpen om het te controleren of aan te vullen tot een volwaardig artikel.

In de handleiding voor deelnemers aan het Wikiproject Verzetskranten lees je hoe dit werkt.

Andere beginnetjes van verzetskrantenartikelen vind je in Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes


Overtocht; communicatiemiddel voor kunst en wetenschap
Plaats(en) van uitgave Maastricht
Verschijningsfrequentie Maandelijks
Inhoud Poezie en Proza
Datum eerste uitgave 1 mei 1944
Datum laatste uitgave 1 augustus 1944
Taal Nederlands
Vervaardigers/redacteuren H. Berghuis José Nijst J.R. Roorda Jos. Savelsberg Léon Veugen Jan Engels R. Franquinet G. van der Gugten
Gerelateerde kranten Stijl; maandschrift der officieuze sociëteit gewijd aan kunst en wetenschap / red.: Peter de Raedt ... et al.
Nr. in DOP van L.E. Winkel 630
Beschrijving in catalogus 376313528
Portaal  Portaalicoon   Media

Overtocht; communicatiemiddel voor kunst en wetenschap was een verzetsblad uit de Tweede Wereldoorlog, dat vanaf 1 mei 1944 tot en met 1 augustus 1944 in Maastricht werd uitgegeven. Het blad verscheen maandelijks. De inhoud bestond voornamelijk uit poezie en proza.

Betrokken personen[bewerken | brontekst bewerken]

Gerelateerde kranten[bewerken | brontekst bewerken]

Categorie:Illegale pers in de Tweede Wereldoorlog

Ruwe tekst Winkel-lemma[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder staat de tekst over Overtocht; communicatiemiddel voor kunst en wetenschap uit lemma nr. 630 van De Ondergrondse Pers. Met behulp van deze tekst (en andere bronnen) kunnen Wikipedianen het bestaande artikel verbeteren. De Ondergronds Pers is ook als full-text PDF beschikbaar op Wikimedia Commons, daar is onderstaande tekst dus ook terug te vinden.

OVERTOCHT was een literair tijdschrift van en voor rooms-katholieke jonge kunstenaars in navolging van de STIJL-gedachte (zie nr. 795). De redactie bestond uit Léon Veugen (ps. Eric Volkertz), J.R. Roorda (ps. Willem Rueder) en Jan Engels (ps. Rolf Manders). Medewerkers waren Robert Franquinet, José Nijst, H. Berghuis (ps. H. Brands), Jos. Savelsberg en G. van der Gugten.