Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes/Persmededeelingen van "Bureau Houtman" (verzetsblad, Den Haag)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Hieronder zie je een beginnetje (opzetje, stub) van een Wikipedia-artikel over een Nederlandse verzetskrant uit de Tweede Wereldoorlog.

Dit beginnetje is aangemaakt in het kader van het Wikiproject Verzetskranten.

De informatie in het beginnetje is rechtstreeks overgenomen uit het boek De ondergrondse pers 1940-1945 van Lydia Winkel, in zijn geheel als PDF te vinden op Wikimedia Commons.

Onderstaand beginnetje is nog niet rijp voor de hoofdnaamruimte van Wikipedia, je kunt helpen om het te controleren of aan te vullen tot een volwaardig artikel.

In de handleiding voor deelnemers aan het Wikiproject Verzetskranten lees je hoe dit werkt.

Andere beginnetjes van verzetskrantenartikelen vind je in Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes


Persmededeelingen van "Bureau Houtman"
Plaats(en) van uitgave 's-gravenhage
Verschijningsfrequentie Dagelijks
Inhoud Binnenlandse berichten
Reproductiemethode Getypt
Oplage Tussen de 12 en 12
Datum eerste uitgave 30 oktober 1944
Datum laatste uitgave 29 mei 1945
Taal Nederlands
Vervaardigers/redacteuren A.J. van der Leeuw J.R. van der Leeuw E. Matla G. Monsees Fl. Calkoen W. den Hertog
Nr. in DOP van L.E. Winkel 676
Beschrijving in catalogus 376305797
Portaal  Portaalicoon   Media

Persmededeelingen van "Bureau Houtman" was een verzetsblad uit de Tweede Wereldoorlog, dat vanaf 30 oktober 1944 tot en met 29 mei 1945 in 's-Gravenhage werd uitgegeven. Het blad verscheen dagelijks in een oplage van 12 exemplaren. Het werd getypt en de inhoud bestond voornamelijk uit binnenlandse berichten.

Betrokken personen[bewerken | brontekst bewerken]

Categorie:Illegale pers in de Tweede Wereldoorlog

Ruwe tekst Winkel-lemma[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder staat de tekst over Persmededeelingen van "Bureau Houtman" uit lemma nr. 676 van De Ondergrondse Pers. Met behulp van deze tekst (en andere bronnen) kunnen Wikipedianen het bestaande artikel verbeteren. De Ondergronds Pers is ook als full-text PDF beschikbaar op Wikimedia Commons, daar is onderstaande tekst dus ook terug te vinden.

Deze nieuwsdienst werd verzorgd door het 'BUREAU HOUTMAN'. Dit bureau was op 15 september 1944 opgericht (na het tot stand komen van de coördinatie in de Haagse illegaliteit) en had als functie het onderhouden van het contact tussen de organisaties en inlichtingendiensten van de illegaliteit enerzijds en de illegale pers anderzijds. Deze organisatievorm is als veiligheidsmaatregel uitermate doeltreffend gebleken. Het bureau verstrekte persberichten aan de belangrijkste bladen en trad tevens op als secretariaat van het z.g. ACTIE COMITÉ DER ILLEGALE PERS te 's-Gravenhage. Voorts verstrekte het bureau materiële hulp in de vorm van papier, etc. aan de bladen. Voor dit gedeelte droeg G. Monsees (zie ook nrs. 581 en 297) zorg. Tenslotte werden door het bureau de letterlijke teksten van uitzendingen van Radio Oranje aan de bladen verstrekt, met de tachotype opgenomen door mej. E. Matla. De leiding berustte bij de gebroeders A.J. en J.R. van der Leeuw (zie nrs. 677 en 297); medewerking werd verleend door Jkvr. Fl. Calkoen en mej. W. den Hertog.