Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes/Trouw (verzetsblad, Hillegom)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Hieronder zie je een beginnetje (opzetje, stub) van een Wikipedia-artikel over een Nederlandse verzetskrant uit de Tweede Wereldoorlog.

Dit beginnetje is aangemaakt in het kader van het Wikiproject Verzetskranten.

De informatie in het beginnetje is rechtstreeks overgenomen uit het boek De ondergrondse pers 1940-1945 van Lydia Winkel, in zijn geheel als PDF te vinden op Wikimedia Commons.

Onderstaand beginnetje is nog niet rijp voor de hoofdnaamruimte van Wikipedia, je kunt helpen om het te controleren of aan te vullen tot een volwaardig artikel.

In de handleiding voor deelnemers aan het Wikiproject Verzetskranten lees je hoe dit werkt.

Andere beginnetjes van verzetskrantenartikelen vind je in Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes


Trouw
Plaats(en) van uitgave Hillegom
Verschijningsfrequentie Drie-wekelijks
Inhoud Opinie-artikelen
Reproductiemethode Gedrukt
Oplage Tussen de 20000 en 60000
Datum eerste uitgave 1 februari 1943
Datum laatste uitgave 1 mei 1945
Taal Nederlands
Vervaardigers/redacteuren H. Ottevanger P. Tjeerdsma H. Toby J. Boot
Drukkerij(en) Drukkerij J.C. Kat
Gerelateerde kranten Trouw; speciale uitgave voor West-Friesland II Trouw; 'Wat het getij ook doet, houdt goeden moed'. Speciale uitgave voor West-Friesland [I] [[Trouw; speciale uitgave [voor] Haarlem en omstreken (verzetsblad, Haarlem)|Trouw; speciale uitgave [voor] Haarlem en omstreken]] [[Trouw; [voor] Alkmaar en omstreken (verzetsblad, Alkmaar-Heerhugowaard)|Trouw; [voor] Alkmaar en omstreken]] Trouw; speciale uitgave voor Noordhollands Noorderkwartier Trouw; uitgave voor de Wieringermeer Trouw; speciale uitgave voor de Zaanstreek Trouw Trouw-bulletin Trouw; speciale uitgave voor de duinstreek Trouw; speciale uitgave voor Waterland
Nr. in DOP van L.E. Winkel 847
Beschrijving in catalogus 376306971
Portaal  Portaalicoon   Media

Trouw was een verzetsblad uit de Tweede Wereldoorlog, dat vanaf 1 februari 1943 tot en met 1 mei 1945 in Hillegom werd uitgegeven. Het blad verscheen drie-wekelijks in een oplage tussen de 20000 en 60000 exemplaren. Het werd gedrukt en de inhoud bestond voornamelijk uit opinie-artikelen.

Betrokken personen[bewerken | brontekst bewerken]

Gerelateerde kranten[bewerken | brontekst bewerken]

Categorie:Illegale pers in de Tweede Wereldoorlog

Ruwe tekst Winkel-lemma[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder staat de tekst over Trouw uit lemma nr. 847 van De Ondergrondse Pers. Met behulp van deze tekst (en andere bronnen) kunnen Wikipedianen het bestaande artikel verbeteren. De Ondergronds Pers is ook als full-text PDF beschikbaar op Wikimedia Commons, daar is onderstaande tekst dus ook terug te vinden.

De leiding van de provincie Noord-Holland (zonder Amsterdam en het Gooi) berustte gedurende de gehele bestaansperiade van TROUW bij J. Boot, H. Toby en P. Tjeerdsma, in 1943 nog bijgestaan door de latere leider van Groningen H. Ottevanger. Op het eerste nummer na werden de landelijke nummers gedrukt door J.C. Kat te Hillegom, die alleen al hiervan minstens 1.180.000 ex. vervaardigde. In zijn, naast een garage van de Duitse weermacht gelegen, drukkerij had hij in de zomer van 1944 een benzinemotor op de snelpers gemonteerd, zodat ook als er ooit geen stroom zou zijn, doorgewerkt zou kunnen worden. Na de Spoorwegstaking bleek duidelijk, dat deze maatregel niet overbodig was geweest; behalve de landelijke editie (en zeer veel ander illegaal drukwerk) heeft Kat nog minstens 85.000 bulletins voor Haarlem en Leiden gedrukt. Gedurende de laatste winter verschenen in het rayon Noord-Holland plaatselijke en regionale edities te Alkmaar, Edam, Haarlem, Hillegom, Heerhugowaard, Hoorn (later Enkhuizen), Middenmeer, Oostzaan, Schagen, IJmuiden en Zaandam (zie de nrs. 820, 843, 844, 849, 853, 858, 861, 866, 874 en 875). Zie ook: TROUW (nr. 857).