Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes/Z 66 (verzetsblad, Breda)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Hieronder zie je een beginnetje (opzetje, stub) van een Wikipedia-artikel over een Nederlandse verzetskrant uit de Tweede Wereldoorlog.

Dit beginnetje is aangemaakt in het kader van het Wikiproject Verzetskranten.

De informatie in het beginnetje is rechtstreeks overgenomen uit het boek De ondergrondse pers 1940-1945 van Lydia Winkel, in zijn geheel als PDF te vinden op Wikimedia Commons.

Onderstaand beginnetje is nog niet rijp voor de hoofdnaamruimte van Wikipedia, je kunt helpen om het te controleren of aan te vullen tot een volwaardig artikel.

In de handleiding voor deelnemers aan het Wikiproject Verzetskranten lees je hoe dit werkt.

Andere beginnetjes van verzetskrantenartikelen vind je in Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes


Z 66
Plaats(en) van uitgave Breda
Verschijningsfrequentie Onregelmatig
Inhoud Binnenlandse berichten, Nieuwsberichten en Opinie-artikelen
Reproductiemethode Gestencild
Oplage Tussen de 250 en 250
Datum eerste uitgave 15 oktober 1942
Datum laatste uitgave 1 augustus 1943
Taal Nederlands
Vervaardigers/redacteuren J. Reichardt J.P. van Rooy A. van der Waals D. Hofman
Nr. in DOP van L.E. Winkel 1129
Beschrijving in catalogus 376300213
Portaal  Portaalicoon   Media

Z 66 was een verzetsblad uit de Tweede Wereldoorlog, dat vanaf 15 oktober 1942 tot en met 1 augustus 1943 in Breda werd uitgegeven. Het blad verscheen onregelmatig in een oplage van 250 exemplaren. Het werd gestencild en de inhoud bestond voornamelijk uit binnenlandse berichten, nieuwsberichten en opinie-artikelen.

Betrokken personen[bewerken | brontekst bewerken]

Categorie:Illegale pers in de Tweede Wereldoorlog

Ruwe tekst Winkel-lemma[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder staat de tekst over Z 66 uit lemma nr. 1129 van De Ondergrondse Pers. Met behulp van deze tekst (en andere bronnen) kunnen Wikipedianen het bestaande artikel verbeteren. De Ondergronds Pers is ook als full-text PDF beschikbaar op Wikimedia Commons, daar is onderstaande tekst dus ook terug te vinden.

Z 66 was genoemd naar een commandopost in de Grebbelinie, die in de meidagen van 1940 tot het uiterste heeft standgehouden. In deze uitgave werden vooral berichten uit Breda opgenomen en een samenvatting van het belangrijkste nieuws van de afgelopen maand. De redacteuren waren J.P. van Rooy en J. Reichardt; medewerker was D. Hofman. Na de val van Stalingrad werd door Z 66 een extra bulletin op rood papier op alle belangrijke punten van de stad aangeplakt. De Sipo zond om de daders te ontdekken zelfs een complete ruit naar een laboratorium, echter, daar steeds met gummihandschoenen werd gewerkt, zonder resultaat. Als gevolg hiervan werd de stad Breda met boete bedreigd. In het derde nummer van Z 66 werd daarom bekend gemaakt dat de redactie geen plakacties meer zou houden, en een afschrift van dit besluit werd aan de Sipo toegezonden. Na de oproep van generaal Christiansen aan de leden van het Nederlandse leger zich in krijgsgevangenschap te begeven, werd, gezien deze belofte, een extra bulletin per fiets verspreid in een oplage van 5000 exemplaren. Hierna ontstond er een periode van inzinking van het perswerk, daar Reichardt gedwongen werd in Duitsland te gaan werken (waar hij al spoedig wegens het verspreiden van geruchten gevangen werd gezet) en Van Rooy steeds meer in beslag genomen werd door werk voor de Inlichtingendienst (ID). Het kwam echter nog tot de uitgave van enkele nummers en vlugschriften. Toen werd Van Rooy door toedoen van Anton van der Waals gearresteerd voor zijn ID-werk, en werd door toevallige omstandigheden ook de drukkerij ontdekt. Alle medewerkers werden ter dood veroordeeld; de vonnissen zijn echter niet voltrokken. Hofman is in het tuchthuis Lüttringhausen overleden.