Wikipedia:Wikiproject/Wapens

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Inactief Dit project vertoont geen activiteit, en is in de archiefcategorie voor Wikiprojecten opgenomen.
Dit project kan in principe altijd weer geactiveerd worden, haal dan dit sjabloon weg en voeg het project toe op Wikipedia:Wikiproject.

Welkom bij het Wikiproject Wapens, opgericht om de artikels in verband met wapens te verbeteren.

Doelen:

  • Het verbeteren van de artikels gerelateerd aan militaire en civiele wapens.
  • Catalogeren van alle vuurwapengerelateerde artikels
  • Het ontwerpen en onderhouden van een infobox sjabloon, en de passende infoboxes toevoegen aan alle pagina's

Scope:

  • alles over wapens, inclusief maar niet beperkt tot de modellen, fabrikanten, wetgeving, organisaties,...

Benamingen[bewerken | brontekst bewerken]

Voor wapens worden volgende benamingsconventies gehanteerd:

  • De naam van wapens start met de correcte naam van de fabrikant gevolgd door de naam van het wapen. "Heckler & Koch MP7" is dus correct, "MP7" alleen zou fout zijn. Een ander voorbeeld is "Smith & Wesson Model 1006" (correct) in plaats van "S&W Model 1006" (fout). Een uitzondering op deze regel zijn specifiek militaire benamingen zoals de M1911, M16 of AK-47.

Voor kalibers en patronen wordt een onderscheid gemaakt tussen metrische maten en maten uit het imperiaal stelsel:

  • Voor imperiale maten kleiner dan één inch wordt volgende conventie gehanteerd: een leidend punt (.) gevolgd door de aanduiding in honderdsten van een inch (bv .45 ACP) of duizendsten van een inch (450), daarna een spatie ( ) waarna indien nodig de passende suffix komt in hoofdletters bij een afkorting (ACP) of startend met een hoofdletter gevolgd door kleine letters bij een merknaam (.223 Remington).
  • Voor metische kalibers (bv 7,92x57mm Mauser) wordt een gelijkaardig systeem toegepast, met echter enkele belangrijke verschillen. Eerst volgt de officieel overeengekomen projectieldiameter(7,92), daarna een x, onmiddellijk gevolgd door de hulslengte in millimeter (57). Hierna volgt direct de grootteindicator mm (mm). Dit alles zonder spaties, met als resultaat tot hiertoe 7,92x57mm. Indien de patroonhuls een extractiegroef heeft, wordt dit niet vermeld. Bij een huls met extractierand wordt de letter R toegevoegd (bv 7,92x57mmR) en bij hulzen met een halve rand (semi-rand) worden de letters SR toegevoegd (bv 7,65x17mmSR).

Optioneel volgt dan een extra argument (bv NATO). Om dit aan te duiden plaatsen we een spatie, gevolgd door de passende suffix in hoofdletters bij een afkorting (NATO) of startend met een hoofdletter gevolgd door kleine letters bij een merknaam (bv 7,92x57mm Mauser). Bij patronen die oorspronkelijk afkomstig zijn uit landen met het metrische maatsysteem worden de decimale getallen geschreven met een komma (bv 7,92), terwijl patronen afkomstig uit landen met het imperiaal stelsel een punt (bv 7.62) wordt geschreven. Uitzonderingen op deze regels zijn mogelijk bij bepaalde kalibers, bv de 10mm Auto.

Varianten[bewerken | brontekst bewerken]

to do

Populaire cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

Een algemene regel is om referenties in populaire cultuur en triviaonderdelen te vermijden in artikelen over wapens. Meestal zorgen zij enkel voor bladvulling zonder substantief bij te dragen tot het artikel. Aanvaardbare referenties zijn erg opmerkelijk en dragen bij tot de algemene bekendheid van het wapen. Louter gebruik van een type of model van wapen in een film of videospel is dus meestal niet voldoende, maar wanneer het wapen een opvallende rol speelt (en dus eerder iconisch is), kan dit wel. Voorbeeld hiervan is het gebruik van de PPK door James Bond.

Bijnamen van wapens kunnen vermeld worden indien zij zeer herkenbaar zijn en veelgebruikt. Een voorbeeld van een mogelijke bijnaam is de Grease gun voor het M3 machinepistool.

Speculaties over waarop een fictief pistool gebaseerd is worden best ook vermeden, aangezien zij bijna altijd origineel onderzoek zijn.

Lijsten met vermeldingen van wapens in fictiewerken zijn evenmin wenselijk. Airsoftversies van echte wapens voldoen ook niet aan het criterium van bijdrage aan de algemene bekendheid. Indien de waarde van een bijdrage betwist is moeten externe bronnen aangeleverd worden die de toegenomen bekendheid of beruchtheid aantonen. Dit kunnen op zich geen lijstjes met vermeldingen zijn, maar wel teksten van auteurs die schrijven over de toegenomen bekendheid.

Het gebruik van een bepaald wapen kan eventueel wel vermeld worden op de pagina van het betrokken fictiewerk.

Dit zijn enkele taken die je kan doen:

Voeg je gebruikersnaam toe in alfabetische volgorde met het {{User|''Gebruikersnaam''}} template, samen met een klein beetje achtergrond informatie.

Actieve leden[bewerken | brontekst bewerken]

Niet-actieve leden[bewerken | brontekst bewerken]


Nieuwe Artikels[bewerken | brontekst bewerken]

Plaats hieronder in chronologische volgorde de nieuwe vuurwapengerelateerde artikels, al dan niet gestart door een van onze leden.

Navigatiesjablonen[bewerken | brontekst bewerken]

Infoboxen[bewerken | brontekst bewerken]