Wikipedia:Wikiproject/Wegen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Inactief Dit project vertoont geen activiteit, en is in de archiefcategorie voor Wikiprojecten opgenomen.
Dit project kan in principe altijd weer geactiveerd worden, haal dan dit sjabloon weg en voeg het project toe op Wikipedia:Wikiproject.
Wegenproject

Het Wegenproject heeft als doel om zo veel mogelijk informatie over wegen, verkeer en weginfrastructuur via wikipedia vindbaar te maken. Het project is gestart op 19 juli 2012 en bevindt zich op dit moment in de opstartfase.

Doelstellingen[bewerken | brontekst bewerken]

 1. Het schrijven van artikelen over wegen, verkeer en weginfrastructuur
 2. Het uitbreiden van deze artikelen
 3. Het updaten van deze artikelen
 4. Alle artikelen dezelfde een overzichtelijke standaardvorm geven
 5. De vindbaarheid van de artikelen verbeteren
 1. Croonstad (overleg) 19 jul 2012 00:12 (CEST)Reageren[reageer]
 2. Milliped (overleg) 19 jul 2012 08:19 (CEST)Reageren[reageer]
 3. Monkeyboy1993 (overleg) 20 jul 2012 08:44 (CEST)Reageren[reageer]
 4. Iceandsnow (overleg) 20 jul 2012 21:54 (CEST)Reageren[reageer]
 5. Vego (overleg) 23 jul 2012 14:13 (CEST)Reageren[reageer]
 6. Frank Geerlings (overleg) 24 jul 2012 18:52 (CEST)Reageren[reageer]
 7. Michiel1972 31 jul 2012 21:48 (CEST)Reageren[reageer]
 8. Frans Bosch | overleg 1 aug 2012 21:26 (CEST) - voornamelijk Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.Reageren[reageer]
 9. Gertjan R 18 aug 2012 12:12 (CEST) - voornamelijk Albanië en Kosovo.Reageren[reageer]
 10. Rotating earth (Very small).gif Rkoster (overleg) 23 jan 2014 17:03 (CEST)Reageren[reageer]
 11. FritsHG (overleg) 18 feb 2015 17:01 (CET) - voornamelijk snelwegen rond Utrecht.Reageren[reageer]

Bij het beschrijven van artikelen over wegen zijn kaarten onmisbare hulpmiddelen. Op digitale kaarten als Google Maps en OpenStreetMap staan vaak ook wegnummers aangegeven. Deze wegnummers kloppen in de meeste gevallen. De beste bron voor wegnummers is echter een actuele wegenlijst van een overheidsinstantie. Deze zijn lastig te vinden, maar het zijn wel de enige officiële bronnen.

Voor de naamgeving van artikelen, zie Wikipedia:Wikiproject/Wegen/Naamgeving

Bij artikelen over wegen kan het nuttig zijn om veel wegen in korte artikelen te beschrijven, omdat het netwerk zo goed in kaart wordt gebracht. Uitbreiden kan altijd nog. Een artikel moet wel aan een aantal minimumeisen voldoen. Als richtlijn kunnen de volgende minimumeisen worden aangenomen:

 • Naam of nummer van de weg
 • Het land waar de weg ligt
 • De route van de weg
 • Een infobox, zie de Categorie:Wikipedia:Sjablonen infobox weg voor beschikbare infoboxen. Staat de infobox die je nodig hebt er niet bij, maak dan een nieuwe infobox met behulp van een bestaande of vraag het aan Croonstad.
 • Een navigatiesjabloon met alle (gelijkwaardige) wegen in het netwerk
 • Een categorie

Verder is het handig om een trajecttabel toe te voegen aan de infobox, zie ook Sjabloon:Tabelrij weg. Hierdoor wordt de ligging in het netwerk en de relatie met andere wegen duidelijker.

2. Uitbreiden[bewerken | brontekst bewerken]

Om een artikel uit te breiden kunnen er onder andere een uitgebreide routebeschrijving en de geschiedenis van de weg worden toegevoegd. Daarnaast zijn foto's en kaarten een belangrijke toevoeging. Kaarten maken in één oogopslag duidelijk waar de weg loopt en foto's geven de lezer een beeld van de weg.

Wegen blijven niet eeuwig hetzelfde. Er wordt vaak aan de weg gewerkt. Daardoor verouderen wegartikelen relatief snel. Het is dus van belang om de artikelen regelmatig te updaten. Een goede bron hiervoor is de Wegenwiki. Hier worden allerlei recente openingen van autosnelwegen gemeld.

4. Standaardvorm[bewerken | brontekst bewerken]

Om de leesbaarheid van de artikelen en de vindbaarheid van de informatie te optimaliseren, is het nuttig dat alle artikelen dezelfde standaardvorm krijgen. Dat wil zeggen dat dezelfde soort informatie in alle artikelen op dezelfde volgorde staat. Over deze standaardvorm moet nog besloten worden.

5. Vindbaarheid[bewerken | brontekst bewerken]

Een wegartikel zal niet zo snel gelezen worden als een gemiddeld artikel. Daarom moeten de artikelen vindbaar gemaakt worden. Dit kan door een kopje Verkeer en vervoer te maken in artikelen over plaatsen. Hier kunnen dan alle belangrijke wegen naar de plaats worden gemeld en gelinkt. Ook kunnen wegartikelen gelinkt worden vanaf artikelen over bruggen, tunnels, dammen, viaducten en bergpassen.

Daarnaast is ook de navigatie tussen de wegartikelen van belang. Dit kan onder andere door navigatiesjablonen, categorieën, trajecttabellen waarin andere wegen staan vermeld en links in het artikel zelf, bij bijvoorbeeld een routebeschrijving.