Wikipedia:Wikiproject/Wiki goes Caribbean/15juniNA

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Wiki goes Caribbean schrijfmiddag zaterdag 15 juni in het Nationaal Archief (Den Haag)[bewerken | brontekst bewerken]

Met het 'Wiki goes Caribbean'-project proberen we de informatie over Suriname en het Caribisch gebied op Wikipedia en de Wiki Commons beeldbank uit te breiden, te vergroten, te verbeteren en te actualiseren. Samen met het Nationaal Archief (Den Haag) organiseren we op zaterdag 15 juni een schrijfmiddag om samen met andere geïnteresseerden, wikipedianen en professionals meer artikelen op de Nederlandse wikipedia te schrijven en om foto's van het Nationaal archief van de Commons-beeldbank bij verschillende artikelen te plaatsen.

Het thema deze zaterdag is: Plantages (incl. manumissies en slavenemancipatie)., maar je kan natuurlijk - zoals altijd - ook gewoon werken aan het schrijven en verbeteren van artikelen naar keuze. Aan het begin van de schrijfmiddag geven de professionals van het Nationaal Archief een korte introductie over de boeken die in de studiezaal beschikbaar zijn over dit thema.

Drie sprekers zullen vertellen over o.a. een Wiki-plantageproject over plantages in Suriname en Curaçao, Marrons in Suriname en Indianen in Suriname. Naast de lezingen gaan we actief aan de slag met het uitbreiden en verbeteren van artikelen, het plaatsen van afbeeldingen bij artikelen en het schrijven van nieuwe artikelen. Deelnemers aan deze WGC-wikidag bij het Nationaal Archief hebben ook gratis toegang tot de nieuwe tentoonstelling 'Topstukken in perspectief' waar o.a. de 'Akte van erkenning van Suriname' of de 'Emancipatiewet uit 1863' te zien zijn. Deelname is gratis, maar inschrijven is verplicht. Vergeet niet je laptop mee te nemen!

De schrijfmiddag begint om 11:00 uur en eindigt om 17:00 uur.
Locatie: Het Nationaal Archief, Prins Willem-Alexanderhof 20, Den Haag (Gratis toegang)

Programma' Plantages in Suriname/Caraïbisch gebied Zaal: Fruinzaal

11.00 – 11.20 inloop (koffie/thee en koekje)
11.20 – 11.30 introductie Wiki
11.30 – 11.50 Inheemse Slaven (Victor Bottenbley)
11.50 – 12.10 Project Wiki Plantages (Michelle van Lanschot, DanielleJWiki)
12.10 – 12.30 Wiki museum Marrons (Maarten van der Bent)
Lunchhapje (catering wordt geregeld)
13.00 – 16.30 In drie groepen werken aan de bovenstaande projecten

  • Project Inheemse slaven: Help mee met het ontsluiten van de gevonden informatie {schrijven lemma’s, uploaden afbeeldingen, aanvullen van beschrijvingen e.d.}
  • Project Wiki plantages: Help mee met het koppelen van beeldmateriaal aan de bestaande informatie.
  • Wiki museum: Help mee met het categoriseren van afbeeldingen of uploaden van nieuwe afbeeldingen uit collecties op Wiki Commons

INSCHRIJVEN kan via dit inschrijfformulier

Hieronder vind je een overzicht van de onderwerpen waar je ook mee aan de slag kunt tijdens deze schrijfmiddag. Natuurlijk kan je ook werken aan andere onderwerpen over Suriname en het Caribisch gebied waarin je geïnteresseerd bent. Wil je van tevoren bepaald materiaal uit het informatiecentrum van het Nationaal Archief gebruiken, vermeld dit dan bij je inschrijving op het formulier.

Missende artikelen over plantages[bewerken | brontekst bewerken]

Voorbeelden van artikelen die je kunt schrijven waar je aan kunt gaan werken zijn:

  1. Du (ritueel), dansfeest op plantages, zie diorama van Du
  2. Slavernij in Suriname, op basis van onder meer Creolen (Suriname)
  3. Rotterdam Ladies Antislavery Committee, abolitionistisch vrouwencomite uit Rotterdam
  4. Dames-Comité ter Bevordering van de Evangelieverkondiging en de Afschaffing der Slavernij in Suriname, abolitionistisch vrouwencomite uit Rotterdam
  5. Plantages in Suriname
  6. Plantagesysteem van West-Curaçao (Kandidaat-werelderfgoed)
  7. Plantage Ascencion
  8. Plantage Knip (ook: Kenipa)
  9. Plantage San Juan
  10. Plantage Savonet)

Infomateriaal[bewerken | brontekst bewerken]

Op zoek naar wat meer informatie over het bewerken van Wikipedia of het uploaden van afbeeldingen naar de Commons beeldbank? Hieronder vind je alle stappenplannen én de grote Wikipedia-handleiding.