Wikipedia:Wikiproject/WikidataOpWikipedia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie WP:WOW

Met het Wikiproject Wikidata op Wikipedia (WoW) bekijken we de mogelijkheid van het tonen van van Wikidata op Wikipedia. Je kunt hierbij denken aan het maken van overzichten en lijsten op Wikipedia met data afkomstig van Wikidata, infoboxen en sjablonen die gevuld zijn met data van Wikidata. Op dit moment wordt informatie van Wikidata nog maar mondjesmaat gebruikt op de Nederlandse Wikipedia. Er zijn een paar Wikidata driven infoboxen, een aantal overzichten 'powered by Wikidata' zoals de geboorte- en sterflijsten (gemaakt met Pythonscripts) of lijsten met een Sparql-query plus hulp van de Listeria-bot. (Dit project is trouwens ook geschikt om kennis rondom het gebruik van structured data van Wikimedia Commons op Wikipedia te delen.) >> Meer info over het Wikidata op Wikipedia-project

Wat doen we?[bewerken | brontekst bewerken]

Met het project Wikidata op Wikipedia willen we vooral kennis en kunde verzamelen rondom dit onderwerp. Dit kan dus een plek zijn om achtergrondinformatie en instructievideo's te verzamelen, interessante ontwikkelingen te beschrijven of natuurlijk om vragen te stellen en om hulp te vragen!

Op dit moment werken verschillende Wikimedianen aan de volgende onderwerpen

 • Wikidatadriven infoboxen of sjablonen: infoboxen en sjablonen op Wikipedia die data tonen die afkomstig is van Wikidata
 • Listeria-lijsten (+SPARQL): lijsten op Wikipedia van gegevens die afkomstig zijn van Wikidata; deze gegevens worden met behulp van de Listeria-bot (en een Sparql-zoekopdracht) getoond en dagelijks geactualiseerd
 • Overzichten met Python: overzichten van data afkomstig van Wikidata die met behulp van scripts in Python op Wikipedia worden getoond. Dit maakt het - in vergelijking met de SPARQL en Listeria-bot - mogelijk om zeer gecompliceerde zoekopdrachten uit te voeren (Zie bijvoorbeeld: Lijst van personen overleden in 2018 (exclusief rode linken) en Lijst van personen overleden in 2019 (inclusief rode linken) of Te bewerken personen)
 • Kaarten op Wikipedia met data die afkomstig is van Wikidata
 • Tools: OpenRefine, Reasonator, Histropedia

Voor vragen en discussies kun je terecht in het Wikidata-café Bits en Bytes.

Ik doe mee![bewerken | brontekst bewerken]

Op de Nederlandse wikipedia zijn een aantal mensen (zeer) actief op Wikidata. Wil jij ook meer of meedoen? Misschien wel meer weten? Met z'n allen komen we verder :) Zet hieronder je naam neer als je zin hebt om ook de mogelijkheden van Wikidata op Wikipedia te bekijken.

 1. Ecritures (overleg) 7 jun 2019 21:13 (CEST)
 2. André Engels (overleg) 10 jun 2019 19:05 (CEST)
 3. Ciell 10 jun 2019 19:11 (CEST)
 4. Mbch331 (Overleg) 10 jun 2019 20:50 (CEST)
 5. HenkvD (overleg) 11 jun 2019 10:12 (CEST)
 6. Behanzane (overleg) 14 jun 2019 20:16 (CEST) (heb dit project ook even toegevoegd aan d:Q20855878)
 7. Quistnix (overleg) 28 jun 2019 18:42 (CEST) (ik wil meewerken aan kleinschalige experimenten, een ander wikiproject heeft voorrang)
 8. Edoderoo (overleg) 29 jun 2019 16:09 (CEST) wanneer is de wikidatapicnic?
 9. Ldhank (overleg) 1 jul 2019 16:34 (CEST) (zo iets? Ronde van Turkije 2018)
 10. RonnieV (overleg) 16 jul 2019 16:44 (CEST)

Deelproject Heraldiek[bewerken | brontekst bewerken]

Op Wikipedia:Wikiproject/WikidataOpWikipedia/Heraldiek wordt een eerste aanzet voor een deelproject gemaakt.

Wikidata op Wikipedia Workshop 8 juni 2019 - Kantoor Wikimedia (Utrecht)[bewerken | brontekst bewerken]

Op zaterdag 8 juni vond in Utrecht een workshop Wikidata op Wikipedia plaats. De onderwerpen die werden behandeld zijn hier nog terug te vinden.