Wikipedia:Wikiproject/WikidataOpWikipedia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie WP:WOW

Met het Wikiproject Wikidata op Wikipedia (WoW) bekijken we de mogelijkheden om Wikidata items te tonen op Wikipedia. Je kunt hierbij denken aan het maken van overzichten en lijsten op Wikipedia met data afkomstig van Wikidata, infoboxen en sjablonen die gevuld zijn met data van Wikidata.

Op dit moment wordt informatie van Wikidata nog maar mondjesmaat gebruikt op de Nederlandse Wikipedia. Er zijn enkele Wikidata-driven infoboxen, een aantal overzichten 'powered by Wikidata' zoals de geboorte- en sterflijsten (gemaakt met Pythonscripts) of lijsten met een Sparql-query eventueel met de hulp van de Listeria-bot. (Dit project is trouwens ook geschikt om kennis rondom het gebruik van structured data van Wikimedia Commons op Wikipedia te delen.)

Meer info over het Wikidata op Wikipedia-project

Wat doen we?[bewerken | brontekst bewerken]

Met het project Wikidata op Wikipedia willen we vooral kennis en kunde verzamelen rondom dit onderwerp. Dit kan dus een plek zijn om achtergrondinformatie en instructievideo's te verzamelen, interessante ontwikkelingen te beschrijven of natuurlijk om vragen te stellen en om hulp te vragen!

Op dit moment werken verschillende Wikimedianen aan de volgende onderwerpen:

  • Wikidatadriven infoboxen of sjablonen: infoboxen en sjablonen op Wikipedia die data tonen die afkomstig is van Wikidata
  • Listeria-lijsten (+SPARQL): lijsten op Wikipedia van gegevens die afkomstig zijn van Wikidata; deze gegevens worden met behulp van de Listeria-bot (en een Sparql-zoekopdracht) getoond en dagelijks geactualiseerd
  • Overzichten met Python: overzichten van data afkomstig van Wikidata die met behulp van scripts in Python op Wikipedia worden getoond. Dit maakt het - in vergelijking met de SPARQL en Listeria-bot - mogelijk om zeer gecompliceerde zoekopdrachten uit te voeren (Zie bijvoorbeeld: Lijst van personen overleden in 2018 (exclusief rode linken) en Lijst van personen overleden in 2019 (inclusief rode linken) of Te bewerken personen)
  • Kaarten op Wikipedia met data die afkomstig is van Wikidata
  • Grafieken op Wikipedia met data die afkomstig is van Wikidata
  • Lijst van tools: Histropedia, ListeriaBot, OpenRefine, Reasonator, Wikidata, Wikidata Query

Voor vragen en discussies kun je terecht in het Wikidata-café Bits en Bytes.

Ik doe mee![bewerken | brontekst bewerken]

Op de Nederlandse Wikipedia zijn een aantal mensen (zeer) actief met Wikidata. Wil jij ook meedoen? Misschien wel meer weten? Met z'n allen komen we verder :) Zet hieronder je naam neer als je zin hebt om ook de mogelijkheden van Wikidata op Wikipedia te bekijken.

Zie subpagina met deelnemerslijst.

Projecten en activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]