Wikipedia:Wikiproject/Wingss

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Project Wingss[bewerken | brontekst bewerken]

Projectlogo: Wingss, fly high! Mooier plaatje welkom. Suggesties?
Inspirerend project: dodelinkmeldingen van ~4500 naar 0 (nul)

Apdency daagde me uit om niet langs de zijlijn te roepen! Hier is mijn projectopzet.

Inschrijven kan alvast onderaan, de projectpagina komt zo gauw mogelijk.

Wikipedia INvesteert in Goede Sport en Schrijvers: WINGSS

  1. Fase 1
    1. Aanmaak Wikiproject dat als contactpunt kan dienen. Leren van eerdere grootschalige of grootschalig bedoelde projecten zoals Molenproject, Gendergap, Het hele werk, Linkonderhoud.
    2. Een mededeling in het Sportcafé en elders, met uitnodiging voor meedenken in het Sportcafé en elders, over een komende inventarisatie, verzoek om medewerking.
    3. Inventarisatie: wat zijn de problemen (frequentie; ernst); schatting van de tijdsinvestering voor oplossingen; taken; doelstellingen en indicatoren; geschatte looptijd; wie wil er meedoen?
    4. Externe bronnen nodig? Denk aan financiën, bots, scripts, stroopwafels, competitie en vergoeding.
    5. Een mededeling in het Sportcafé en elders, met uitnodiging voor meedenken over de resultaten.
    6. Een beperkte reeks artikelen vinden die als voorbeeld kunnen dienen: een of twee uitstekende, twee of drie goede en vier, vijf uit elk van de categorieën *redelijk', *matig, *ondermaats, *verwijderbaar en *verwijderbaar wegens NE. Let op de verdeling, tekortkomingen zijn leerzamer en interessanter: Alle gezonde artikelen lijken op elkaar, maar zieke teksten hebben elk hun eigen ziekte. (Lev Tolstoj, Anna Karenina, 1877)
    7. Brongebruik is een van de voornaamste problemen en heeft waarschijnlijk een eigen inventarisatie nodig: welke bronnen worden gebruikt; hoe worden ze vermeld; zijn de teksten in overeenstemming met de bronnen; kwaliteitsbeoordeling van de bronnen; tips en aanwijzingen voor brongebruik.
    8. Privacy heeft misschien eenzelfde behandeling nodig als brongebruik.
    9. Formuleringen als Zij heeft de laatste jaren... zijn ook een aandachtspunt, maar dit tijdsgebonden schrijven leidt vooral tot non-informatie, die de kwaliteit naar beneden haalt maar niet per se strijdig is met onze richtlijnen. Beperkt onderzoeken of dit gerichte aandacht nodig heeft.
    10. Een klein aantal (100 tot 150) sportersbiografieën opsporen en de belangrijkste bewerkers aanspreken op het gemis aan bronnen en het feit dat ze veelal zwaar leunen op databases van dubieuze kwaliteit, plus de opmerking dat een artikel als onevenwichtig beschouwd wordt als het voornamelijk cijfermatige gegevens bevat.
    11. Evaluatie: Waren de indicatoren bruikbaar? Zijn de doelstellingen gehaald? Is bijsturing nodig? Verder naar Fase 2? En hoe dan?
  2. Fase 2
    1. Een mededeling in het Sportcafé en elders, met uitnodiging voor meedenken over de resultaten en meewerken aan verbetering.
    2. Planning van opknappen en verwijderen: prioriteiten; tijdsinvestering; aanpak (lijsten, markeringen, verantwoordelijkheden, eigenaarschap, overzichten); doelstellingen en indicatoren; geschatte looptijd; taken; wie wil er meedoen?
    3. Begin van daadwerkelijk opknappen en verwijderen, mede om ervaring op te doen. Uiteraard speciale aandacht voor brongebruik en privacy. Opstellen van gestandaardiseerde, maar aanpasbare nominatieteksten waar de moderatoren op TBP mee uit de voeten kunnen.
    4. Evaluatie: Waren de indicatoren bruikbaar? Zijn de doelstellingen gehaald? Is bijsturing nodig? Verder naar Fase 3? En hoe dan?
  3. Fase 3
    1. Een mededeling in het Sportcafé en elders, met uitnodiging voor meedenken over de resultaten.
    2. Structureel werken aan verbetering: seriematig opknappen en daarnaast nomineren en verwijderen.
    3. Tussenevaluatie na twee maanden: Waren de indicatoren bruikbaar? Zijn de doelstellingen gehaald? Is bijsturing nodig? Verder met Fase 3? En hoe dan? Schatting van de resterende looptijd. Aanmoedigen van de moegestreden krijgers.
    4. Structureel werken aan verbetering: seriematig opknappen en daarnaast nomineren en verwijderen.

  • Aandachtspunt: Door alle fasen heen vriendelijk, duidelijk, uitnodigend, persoonlijk. Menselijke maat. (Ja, ik weet het. Commentaar op mij persoonlijk: graag op mijn OP.)

Dat is het zo'n beetje uit de losse pols, ik kan best belangrijke aspecten vergeten zijn, gatenschieters zijn welkom en positieve meedenkers nog meer!
Klaar in eerste versie, reacties welkom!  →bertux 18 sep 2022 18:44 (CEST)[reageer]

Opmerkingen over de opzet[bewerken | brontekst bewerken]

Graag op Overleg Wikipedia:Wikiproject/Wingss

Ik wil graag betrokken zijn / Ik doe mee[bewerken | brontekst bewerken]

  1.  →bertux 18 sep 2022 21:38 (CEST) Ik doe mee![reageer]
  2. ...
  3. ...
  4. ...
  5. ...
  6. ...

 →bertux 18 sep 2022 21:38 (CEST)[reageer]