Wilbert Vere Awdry

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Wilbert Awdry in 1988, met een locomotief uitgedost als een van zijn creaties "Peter Sam"

Wilbert Vere Awdry (15 juni 1911 - 21 maart 1997) was een Brits predikant, treinengek en auteur van jeugdliteratuur. Zijn grootste bekendheid kreeg hij als schepper van Thomas the Tank Engine. In het Nederlands werd dit vertaald als Thomas de stoomlocomotief.

Awdry werd geboren in Romsey in Hampshire. Hij was de zoon van een predikant en werd in 1936 Anglicaans priester. In 1938 trouwde hij met Margaret Wale. Twee jaar later kreeg hij een Anglicaanse gemeente in King's Norton bij Birmingham.

De karakters die hem over de hele wereld bekendheid zouden geven, en de eerste verhalen waar ze een rol in speelden, bedacht hij in 1942 om zijn zoon Christopher te vermaken die de mazelen had. Het eerste boek ('The Three railway engines') werd gepubliceerd in 1945 en toen Awdry in 1972 stopte met schrijven, telde de serie over de spoorwegen zesentwintig boeken. Vervolgens schreef zijn zoon Christopher een vervolgserie van veertien boeken. Het zijn verhalen over levende en sprekende locomotieven en wagons op het fictieve eiland Sodor.

Zijn enthousiasme voor treinen en spoorwegen ging verder dan zijn publicaties. Awdry was betrokken bij de bescherming van oude spoorwegen en hij bouwde modelspoorwegbanen die op tentoonstellingen door het land te zien waren. Hij ging in 1965 met emeritaat en verhuisde naar Stround in Gloucestershire. In 1996 werd hij onderscheiden met de benoeming tot Officier in de Orde van het Britse Rijk. Awdry stierf thuis op 85-jarige leeftijd.

Van 'Thomas de stoomlocomotief en zijn vrienden' werd een animatieserie gemaakt door Britt Allcroft. Hiervan werd een Nederlandse vertaling gemaakt, met Erik de Zwart als verteller van de Nederlandstalige versie.