Wilde Westen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Portal.svg Portaal Wilde Westen
Frederic Remington Shotgun Hospitality, 1908, Hood Museum of Art, Dartmouth College, Hanover, New Hampshire

Het Wilde Westen is de benaming voor de pionierssamenleving in de periode 1865-1890 in het noordwesten van de Verenigde Staten, grotendeels ten westen van de Mississippi, waar de eerste Europese kolonisten zich vestigden. Deze denkbeeldige grens (frontier) schoof steeds verder naar het westen op. De verovering en bezetting van het westen van de Verenigde Staten begon na het einde van de Amerikaanse Burgeroorlog in 1865. Rond 1890 werden de Stille Oceaan en het al eerder gekoloniseerde Californië bereikt. Hiermee hield het beeld van het Wilde Westen, een rauwe, avontuurlijke deels wetteloze samenleving van vrijbuiters, op te bestaan.

Het Wilde Westen wordt geschetst als een land vol cowboys, indianen, goudzoekers, pelsjagers, schurken en ontdekkingsreizigers. Daarin golden nog nauwelijks wetten zoals in de "beschaafde" wereld aan de oostkust van de VS, waar de naar het Wilde Westen trekkende kolonisten meestal vandaan kwamen.

Het begrip was en is een dankbare bron voor films (de western) en boeken waarin bedachte of werkelijk bestaande personen een rol spelen. Enkele personen die sterk met het Wilde Westen worden geassocieerd zijn Jesse James, Billy the Kid, Buffalo Bill, Wild Bill Hickok, Al Swearengen, Wyatt Earp, Roy Bean, Davy Crockett en Butch Cassidy.

De Duitse schrijver Karl May (1842-1912) is beroemd geworden door zijn vele boeken die zich afspelen in het Wilde Westen en waarin de hoofdrollen worden gespeeld door Old Shatterhand en Winnetou. Deze personen hebben nooit bestaan en Karl May is nooit in het Wilde Westen geweest. In Amerika zijn schrijver en personages zelfs nauwelijks bekend.

Een bekend strippersonage in dit genre is Lucky Luke van de Belgische tekenaar Maurice De Bevere.[1] Het leven in het Wilde Westen werd zeer plastisch op doek vastgelegd door de Amerikaanse schilder Frederic Remington.