Wilfred Lucas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Wilfred Lucas
Wilfred Lucas in Photoplay Magazine (1915)
Algemene informatie
Geboortenaam Wilfred Van Norman Lucas
Geboren 30 januari 1871
Overleden 13 december 1940
Land Vlag van Canada Vlag van Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1908-1940
Beroep Filmacteur, regisseur, scenarioschrijver
(en) IMDb-profiel
(en) IBDB-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Wilfred Lucas (Norfolk County, 30 januari 1871Los Angeles, 13 december 1940) was een in Canada geboren Amerikaans filmacteur, regisseur en scenarioschrijver.

Lucas werd geboren als geboren Wilfred Van Norman Lucas en was de jongste van drie zonen van Daniel Lucas en E. Adaline Reynolds.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Lucas begon zijn carrière als baritonzanger bij kerkdiensten en kleine gelegenheden. Na verloop van tijd verwierf hij bekendheid en trad hij op in opera's door Amerika en daarbuiten. Hierop besloot hij te emigreren naar de Verenigde Staten. Zijn debuut op Broadway volgde in 1904 in het Savoy Theater.

In 1908 speelde Lucas in de filmserieThe Greaser's Gauntlet, waarbij hij in meer dan 50 afleveringen van ongeveer 17 minuten te zien was. In 1910 schreef hij zijn eerste scenario, dat voor Sunshine Sue van regisseur D.W. Griffith. Vanaf 1912 begon Lucas ook films samen met Griffith te regisseren (An Outcast Among Outcasts).

Wat veel van zijn collega's niet lukte, lukte Lucas wel: een succesvolle overstap van de stomme naar de geluidsfilm. Hij verscheen naderhand onder andere in Pardon Us met Laurel en Hardy en Modern Times met Charlie Chaplin.

Gedeeltelijke filmografie[bewerken | brontekst bewerken]