Wilfried Vandaele

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wilfried Vandaele
Wilfried Vandaele
Geboren Brugge, 5 juni 1959
Kieskring West-Vlaanderen
Regio Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Land Vlag van België België
Functie Politicus
Partij ?-1998 VU
1998-2001 VU-iD21
2001-heden N-VA
Functies
1988-heden Gemeenteraadslid De Haan
1994-2009 Provincieraadslid West-Vlaanderen
2006-2012 Schepen De Haan
2009-heden Vlaams Parlementslid[1]
2013-2014 Gemeenschapssenator
2014-2018 Deelstaatsenator[2]
2019-heden Burgemeester De Haan
2019 Voorzitter Vlaams Parlement
2019-heden Fractievoorzitter Vlaams Parlement
Website
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Wilfried Vandaele (Brugge, 5 juni 1959) is een Belgisch politicus uit Vlaanderen. Hij zetelt voor de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) in het Vlaams Parlement en is burgemeester in zijn woonplaats De Haan. In juli 2019 werd hij voorzitter van het Vlaams Parlement, dit tot oktober 2019.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Wilfried Vandaele groeide op in Vlissegem, deelgemeente van De Haan. Hij studeerde af als licentiaat Germaanse filologie en pers- en communicatiewetenschappen aan de Rijksuniversiteit Gent. Beroepshalve was hij tussen 1984 en 1994 algemeen secretaris van het Algemeen-Nederlands Congres (ANC), een overlegplatform van Nederlandse en Vlaamse verenigingen en instellingen. Het ANC had een brede waaier van Nederlands-Vlaamse werkgroepen: economie, leefmilieu, buitenlands beleid, vredesproblematiek, migrantenbeleid, volkscultuur enz. Wilfried Vandaele was er onder meer initiatiefnemer van een van de eerste Europese Interregprojecten: “Buren”, een databank met periodiek informatieblad voor grensoverschrijdende activiteiten op alle mogelijke terreinen.

Nadien was hij vanaf 1994 tot 1998 communicatieverantwoordelijke van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). Als overheidsinstelling onderzoekt de VMM onder meer de kwaliteit van de waterlopen, van het zwemwater in vijvers en aan de kust, inventariseert ze de lozingen in het water en de uitstoot in de lucht door de industrie, de landbouw en de gezinnen, informeert ze over de ozonproblematiek, stelt ze de investeringsprogramma's voor Aquafin en voor de rioleringen op. Wilfried Vandaele was er verantwoordelijk voor de externe communicatie (woordvoerderschap, publicaties, campagnes, publieksbeurzen …), de interne communicatie en de milieu-educatie (ook internationaal).

In 1998 werd hij algemeen secretaris voor het Cultureel Verdrag Vlaanderen-Nederland. Van 1987 tot 1995 was hij lid van de Commissie ter Uitvoering van het Belgisch-Nederlands Cultureel Verdrag (aanvankelijk onder het voorzitterschap van Johan Fleerackers en Maarten Mourik), en als zodanig mede-auteur van het in 1995 ondertekende Vlaams-Nederlands Cultureel Verdrag. Op vraag van toenmalig minister-president Van den Brande werd Wilfried Vandaele de eerste algemeen secretaris van het nieuwe Cultureel Verdrag. De Commissie adviseert de Nederlandse en de Vlaamse regering over de samenwerking op het gebied van welzijn, cultuur, onderwijs, wetenschappelijk onderzoek, media... Wilfried Vandaele was de penhouder voor de rapporten (in 1992 en 2002) die leidden tot de oprichting van het Nederlands-Vlaams Centrum voor Europa “de Buren” in Brussel, dat in juni 2004 de deuren opende naast de Muntschouwburg.

Hij zetelt sinds 1988 in de gemeenteraad van De Haan, waar hij tussen 2006 en 2012 als schepen van Ruimtelijke Ordening, Cultuur en Onderwijs toetrad tot het bestuurscollege. Sinds 2019 is hij burgemeester van de gemeente. Van 1994 tot 2009 was hij provincieraadslid en fractievoorzitter voor de Volksunie en later de N-VA in West-Vlaanderen. Deze functie diende hij evenwel op te geven toen hij midden juli 2009 na de rechtstreekse Vlaamse verkiezingen van 7 juni 2009 Vlaams minister Geert Bourgeois opvolgde als Vlaams Parlementslid voor de kieskring West-Vlaanderen. Hij werd de eerste volksvertegenwoordiger die De Haan ooit kende.

Midden januari 2013 werd hij door het Vlaams Parlement aangewezen als gemeenschapssenator in opvolging van Bart De Wever, die burgemeester van Antwerpen werd.[3] Hij bleef dit tot in mei 2014. In de Senaat werd Vandaele effectief lid van de Commissie voor de Binnenlandse Zaken en voor de Administratieve Aangelegenheden en plaatsvervangend lid van de Commissie voor de Buitenlandse Zaken en voor de Landsverdediging.

Ook na de volgende Vlaamse verkiezingen van 25 mei 2014 bleef hij Vlaams volksvertegenwoordiger. Sinds eind juni 2014 maakt hij als tweede ondervoorzitter deel uit van het Bureau (dagelijks bestuur) van het Vlaams Parlement.[4] Van juli 2014 tot december 2018 was hij ook lid van de vernieuwde Senaat als deelstaatsenator aangewezen door het Vlaams Parlement. Hij diende ontslag te nemen als senator toen hij burgemeester van De Haan werd.[5] Bij de verkiezingen van 2019 werd hij herkozen als Vlaams Parlementslid.

Op 13 juli 2019 werd hij aangesteld als voorzitter van het Vlaams Parlement in opvolging van Kris Van Dijck, die ontslag had genomen.[6][7] Op 2 oktober 2019 trad de regering-Jambon aan en werd het voorzitterschap aan zijn partijgenoot Liesbeth Homans toevertrouwd.[8] Vervolgens ging hij in het Vlaams Parlement de N-VA-fractie leiden.[9] Hij volgde Matthias Diependaele op die minister werd in de regering-Jambon.[10]

Privé[bewerken | brontekst bewerken]

Wilfried Vandaele is gehuwd en is vader van twee zonen.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Voorganger:
Peter Breemersch
Burgemeester van De Haan
2019-heden
Voorganger:
Kris Van Dijck
Voorzitter Vlaams Parlement
2019
Opvolger:
Liesbeth Homans