Wilfried Vandaele

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Wilfried Vandaele
Afbeelding gewenst
Geboren Brugge, 5 juni 1959
Kieskring Flag of West Flanders.svg West-Vlaanderen
Regio Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Land Vlag van België België
Functie Politicus
Partij ? - 1998 VU
1998 - 2001 VU-iD21
2001 - heden N-VA
Functies
1988 - heden Gemeenteraadslid De Haan
1994 - 2009 Provincieraadslid West-Vlaanderen
2006 - 2012 Schepen De Haan
2009 - heden Vlaams Parlementslid[1]
2013 - 2014 Gemeenschapssenator
2014 - heden Deelstaatsenator[2]
Website
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Wilfried Vandaele (Brugge, 5 juni 1959) is een Belgisch politicus uit Vlaanderen. Hij zetelt als volksvertegenwoordiger voor de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) in het Vlaams Parlement en is schepen van Ruimtelijke Ordening, Cultuur en Onderwijs in zijn woonplaats De Haan.

Levensloop[bewerken]

Wilfried Vandaele leeft al heel zijn leven in het dorp en deelgemeente van De Haan Vlissegem. Hij studeerde af als licentiaat Germaanse filologie en pers- en communicatiewetenschappen aan de Rijksuniversiteit Gent. Beroepshalve was hij tussen 1984 en 1994 algemeen secretaris van het Algemeen-Nederlands Congres (ANC), een overlegplatform van Nederlandse en Vlaamse verenigingen en instellingen. Het ANC had een brede waaier van Nederlands-Vlaamse werkgroepen: economie, leefmilieu, buitenlands beleid, vredesproblematiek, migrantenbeleid, volkscultuur enz. Wilfried Vandaele was er onder meer initiatiefnemer van een van de eerste Europese Interregprojecten: “Buren”, een databank met periodiek informatieblad voor grensoverschrijdende activiteiten op alle mogelijke terreinen.

Nadien was hij vanaf 1994 tot 1998 communicatieverantwoordelijke van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). Als overheidsinstelling onderzoekt de VMM onder meer de kwaliteit van de waterlopen, van het zwemwater in vijvers en aan de kust, inventariseert ze de lozingen in het water en de uitstoot in de lucht door de industrie, de landbouw en de gezinnen, informeert ze over de ozonproblematiek, stelt ze de investeringsprogramma's voor Aquafin en voor de rioleringen op. Wilfried Vandaele was er verantwoordelijk voor de externe communicatie (woordvoerderschap, publicaties, campagnes, publieksbeurzen …), de interne communicatie en de milieu-educatie (ook internationaal).

In 1998 werd hij algemeen secretaris voor het Cultureel Verdrag Vlaanderen-Nederland. Van 1987 tot 1995 was hij lid van de Commissie ter Uitvoering van het Belgisch-Nederlands Cultureel Verdrag (aanvankelijk onder het voorzitterschap van Johan Fleerackers en Maarten Mourik), en als zodanig mede-auteur van het in 1995 ondertekende Vlaams-Nederlands Cultureel Verdrag. Op vraag van toenmalig minister-president Van den Brande werd Wilfried Vandaele de eerste algemeen secretaris van het nieuwe Cultureel Verdrag. De Commissie adviseert de Nederlandse en de Vlaamse regering over de samenwerking op het gebied van welzijn, cultuur, onderwijs, wetenschappelijk onderzoek, media... Wilfried Vandaele was de penhouder voor de rapporten (in 1992 en 2002) die leidden tot de oprichting van het Nederlands-Vlaams Centrum voor Europa “de Buren” in Brussel, dat in juni 2004 de deuren opende naast de Muntschouwburg.

Hij zetelt sinds 1988 in de gemeenteraad van De Haan waar hij in 2006 als schepen toetrad tot het bestuurscollege. Sinds 1994 was hij provincieraadslid en fractievoorzitter voor de N-VA (die tot in 2001 Volksunie heette) in West-Vlaanderen. Deze functie diende hij evenwel op te geven toen hij in 2009 werd Vlaams Parlementslid en als eerste opvolger op de West-Vlaamse N-VA lijst de tot minister benoemde Geert Bourgeois opvolgde. Hij werd de eerste volksvertegenwoordiger die De Haan ooit kende.

Op 9 januari 2013 werd Wilfried Vandaele gemeenschapssenator, in opvolging van Bart De Wever, die burgemeester werd van Antwerpen. In de senaat werd Vandaele effectief lid van de Commissie voor de Binnenlandse Zaken en voor de Administratieve Aangelegenheden en plaatsvervangend lid van de Commissie voor de Buitenlandse Zaken en voor de Landsverdediging. In 2014 werd Vandaele opnieuw verkozen als Vlaams Parlementslid. Zijn partij vaardigde hem ook af als deelstaatsenator.

Wilfried Vandaele is gehuwd en vader van twee zonen.

Externe link[bewerken]