Wilfried de Jong

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Wilfried de Jong
de Jong in 2010
de Jong in 2010
Algemene informatie
Geboren 30 september 1957
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Beroep theatermaker, programmamaker, presentator, acteur en schrijver
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Wilfried de Jong (Rotterdam, 30 september 1957) is een Nederlands theatermaker, televisieprogrammamaker, tv-presentator, acteur en schrijver.

Carrière[bewerken]

De Jong werd bekend door zijn samenwerking met Martin van Waardenberg in het theaterduo Waardenberg en de Jong.

Nadat deze samenwerking was beëindigd legde De Jong zich toe op het maken van televisieprogramma's. Eerst maakte hij voor de VPRO Sportpaleis De Jong en later, samen met Matthijs van Nieuwkerk, Holland Sport, waarvan hij van 2008 tot en met 2011 de enige presentator is.

Hij presenteerde ook 24 uur met..., dat vanaf begin 2008 op Nederland 3 werd uitgezonden. Zijn liefde voor sport in het algemeen kwam verder tot uiting in een serie documentaires over de fans, hobbyisten en organisatoren van diverse amateursportevenementen. In de in Rotterdam opgenomen serie "Pakhuis de Jong" speelde Wilfried de Jong met doorgewinterde TV-persoonlijkheden in op actualiteit. Daarnaast speelde De Jong soms rollen in films en televisieseries (Evelien) en schreef hij een boek, De linkerbil van Bettini en een verhalenbundel: Aal.

In maart 2007 verscheen ter gelegenheid van de literaire boekenmaand van de Bijenkorf De opheffing van Bob, een speciale uitgave, met vier oude verhalen van De Jong. Verder levert Wilfried de Jong regelmatig een bijdrage aan het voetbaltijdschrift Hard gras. In 2009 verscheen De man en zijn fiets, een bundel wielerverhalen. Als aanvulling op deze verhalenbundel verscheen er ook een cd Man & Fiets met Ocobar. De Jong schrijft een wekelijkse sportcolumn in NRC Handelsblad. In de zomer van 2013 werd De Jong presentator van het televisieprogramma Zomergasten. [1]

De Jong werd in oktober 2014 op de vrijdagavond presentator van Met het Oog op Morgen, een NOS-radioprogramma. [2]

In 2017 sprak De Jong in een televisie-interview met koning Willem-Alexander. Dit gesprek werd opgenomen op De Eikenhorst ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van de koning en werd op 26 april 2017 gelijktijdig uitgezonden op NPO 1 en RTL 4.

Bibliografie[bewerken]

  • De linkerbil van Bettini, 2005
  • Aal, 2006
  • De opheffing van Bob, bundel, 2007 voor De Bijenkorf
  • De man en zijn fiets, 2009
  • Wind zoekt peloton, 2009
  • Droge keel, 2010
  • Kop in de wind, 2012 (winnaar Nico Scheepmaker Beker)
  • Solo (2014)
  • Zweefduik (2015)

Externe links[bewerken]