Wilhelmina Ziekenhuis Assen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Voor het voormalige ziekenhuis aan de Oosterhoutstraat, zie Wilhelminaziekenhuis (Assen).
Wilhelmina Ziekenhuis
Het Wilhelmina Ziekenhuis in 2010
Plaats Assen
Land Nederland
Basisgegevens
Gesticht in 1907
Opening 1990 (huidig gebouw)
Directeur Dhr. H. Mulder (raad van bestuur)

Dhr. E. van Santen (raad van bestuur)

Website wza.nl
Kenmerken
Type algemeen ziekenhuis
Bedden 251
Architect A. Tuns
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) is een ziekenhuis in de Nederlandse stad Assen. Het is een algemeen ziekenhuis, wat betekent dat er brede basiszorg wordt verleend (diagnostiek, behandeling en nazorg) en de verpleging en verzorging die daarmee te maken heeft.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De oorsprong van het ziekenhuis ligt aan de Oosterhoutstraat in Assen, waar in 1907 de eerste steen werd gelegd door Koningin Wilhelmina van het naar haar genoemde Wilhelminaziekenhuis. Omdat de ruimte ter plekke na bijna honderd jaar te klein werd, werd uitgeweken naar een andere locatie. Het psychiatrisch ziekenhuis op het voormalig landgoed Port Natal werd aangekocht en vervangen door een nieuw ziekenhuis ontworpen door architect A. Tuns. Het huidige gebouw werd in 1990 officieel geopend.

Anno 2019[bewerken | brontekst bewerken]

Tegenwoordig (2019) heeft het ziekenhuis 251 bedden en 1505 medewerkers[1]. Het behoort daarmee tot de kleinere ziekenhuizen in Nederland. Het ziekenhuis heeft 34 verschillende specialismen, waarbij wordt samengewerkt met diverse ziekenhuizen in de regio zoals de Treant Zorggroep (o.a. urologie, vaatchirurgie), het Martini Ziekenhuis (o.a. longgeneeskunde, geriatrie en coassistenten) en het UMCG (fertiliteit)[2]. Tussen 2009 en 2021 was aan de Borgstee in Assen de buitenpolikliniek 'Medisch Centrum Wilhelmina' (MCW) gevestigd. Na sluiting van het MCW eind 2021 namen de drie daar gevestigde poliklinieken (bekkenbodemkliniek, fertiliteitskliniek en seksuologiepoli) hun intrek in Gezondheidscentrum Noorderpark aan de Molenstraat in Assen.

Het Wilhelmina Ziekenhuis heeft in 2019 de 3e plaats behaald in de categorie Streekziekenhuizen van de Ziekenhuis Top 100[3].

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]