Wilhelminapark (Baarn)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Wilhelminapark
Wijk van Baarn
Kerngegevens
Gemeente Baarn
Coördinaten 52°12'48,103"NB, 5°16'10,160"OL
Foto's
Wilhelminavijver
Wilhelminavijver
Portaal  Portaalicoon   Baarn
't Benthuijs
ziekenhuis Meander
Villa Liliane
Villa Hoogerwerf
Van Lenneplaan
villa Helvetia

Het Wilhelminapark is een villawijk te Baarn in de Nederlandse provincie Utrecht uit de eerste helft van de twintigste eeuw. In 2010 telde de wijk 1255 inwoners.

De buurt aan de westkant van de Amsterdamse straatweg en aan de noordzijde van de spoorweg Amsterdam-Amersfoort is sinds 17 februari 2011 een beschermd dorpsgezicht. De wijk ligt tussen de Amsterdamsestraatweg N221 en de Van Reenenlaan in het westen, de Eemnesserweg in het noorden en de Molenweg en Wittelaan in het oosten en het spoor Amersfoort-Amsterdam. Het wordt ook wel 'Hoog Baarn' genoemd, omdat het gebied hoger ligt dan de rest van Baarn. De straatnamen zijn afgeleid van staatslieden en van leden van het Nederlandse Koninklijk Huis. In het Maarschalksbos staat een vestiging van Meander Medisch Centrum, het vroegere Ziekenhuis Maarschalksbos.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Bij de bouw van Jachtslot Soestdijk in 1673 werden lanen aangelegd die later de Amsterdamsestraatweg, de Wittelaan en de Molenweg vormden. Bij de aanleg van de spoorlijn naar Amsterdam werd het bosgebied in 1896 aangekocht door de Baarnsche Bouwterrein Maatschappij om er villa's voor gegoede Amsterdammers op te bouwen. Bij buitenplaats ’t Benthuys is nog een deel van het bos bewaard gebleven. Om de wijk extra aantrekkelijk te maken werd in 1912 op het hoogste punt de Wilhelminavijver aangelegd. Toen de projectontwikkelaar in die tijd moeite had om de kavels aantrekkelijk te maken voor Amsterdammers werd zelfs een wielerbaan aangelegd. De meeste woningen in het park zijn gebouwd tussen 1900 - 1930. Verspreid door het Wilhelminapark, maar vooral in het zuidelijke deel van het deelgebied, komen royale villa’s op ruime percelen voor. Aan de Ferdinand Huycklaan werd in de jaren twintig een complex van zeventien dubbele landhuizen aangelegd.

Monumenten[bewerken | brontekst bewerken]

gemeentelijke monumenten[bewerken | brontekst bewerken]

rijksmonumenten[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]