Wilhelminapark (Utrecht)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wilhelminapark
Wilhelminapark2.jpg
Type stadspark
Locatie Utrecht
Opening 1898
Status openbaar park
Monumentnummer 514404
Monumentstatus rijksmonument
Voorzieningen restaurant

Het Wilhelminapark is een rijksmonumentaal stadspark in de Nederlandse stad Utrecht. Het is gelegen in de wijk Oost en beslaat daarin ruwweg een derde van het gebied in de buurt Wilhelminapark en omgeving. De straat aan de westzijde van het park heeft dezelfde naam als het park.

Beschrijving[bewerken]

In 1898 werd in Utrecht, aan de oostkant van de stad, dit park geopend. Het park is uitgevoerd in de Engelse landschapsstijl naar ontwerp van Hendrik Copijn en J.A. Loran, een tekenaar werkzaam bij de gemeente Utrecht. Het park heette het Oudwijkerveldpark en kreeg later de huidige naam. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de naam van het park in Nassaupark veranderd.[1]

Centraal in het Wilhelminapark ligt een grote vijverpartij. Het park wordt doorsneden door een fietspad, dat druk gebruikt wordt door studenten die tussen De Uithof en de binnenstad fietsen. Het standbeeld van koningin Wilhelmina staat langs dit pad en is een van de meerdere kunstwerken in het park. Tevens bevindt zich langs het pad een rijksmonument in de vorm van een theehuis met een rieten dak dat in 1925 is gebouwd naar ontwerp van G. van der Gaast ter vervanging van een paviljoen.[2] Een ander rijksmonument in het park is een in Amsterdamse School vormgegeven bakstenen herdenkingsbank die geplaatst is ter gelegenheid van het jubileum van de Utrechtse burgemeester Fockema Andreae.[3] Verder bevindt zich een bunker in het park die gewaardeerd is als gemeentelijk monument en die later werd gebruikt als expositieruimte onder de titel EXbunker.

Rondom het park liggen voorname villa’s en reeksen aaneengesloten herenhuizen binnen een gesloten stedelijk bouwblok van de periode rond 1900. Andere bijzonderheden rond het park zijn onder meer het Hogelandsepark, een rosarium en begraafplaats Sint Barbara. Het gebied valt onder beschermd stadsgezicht.

Fotogalerij[bewerken]