Wilhelminasluis (Andel)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wilhelminasluis
De Wilhelminasluis
Algemene gegevens
Locatie Wilhelminasluis 5
4281 TW Andel
Coördinaten 51° 48′ NB, 5° 3′ OL
Waterweg(en) Waal/Afgedamde Maas
Lengte 110 m
Breedte 12,5 m
Beheerder Rijkswaterstaat
Bouw
Bouwperiode ca 1896
Architectuur
Type schutsluis
Wilhelminasluis (Noord-Brabant)
Wilhelminasluis
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer
Industrieterrein Munnikenland met graansilo's, tegenover de sluis.

De Wilhelminasluis is een schutsluis in de Afgedamde Maas bij Andel.[1] De sluis is gebouwd rond 1896 in de 800 m lange dam die de Maas en de Waal scheidt; de sluis zorgt ervoor dat scheepvaart tussen Maas en Waal mogelijk blijft. De sluis (en de dam) vormen ook een primaire waterkering en hebben een zogenaamde 'kerende hoogte' van 6,8 m NAP. De sluis is nog steeds in gebruik en is in beheer bij Rijkswaterstaat Zuid-Holland, Waterdistrict Merwede & Maas.

Dit is de enige waaiersluis in Nederland met een 'groene kolk', wat inhoudt dat de wanden van de sluiskolk met gras bekleed zijn.

Op 18 augustus 1904 onthulde Koningin Wilhelmina het Monument scheiding van Maas en Waal dat ter herinnering was opgericht.[2] Dit gedenkteken is sinds 2001 beschermd als rijksmonument.[3] In de jaren negentig is de sluis gemechaniseerd en vonden diverse andere revisie- en onderhoudswerkzaamheden plaats.

De sluis ligt ongeveer op de grens tussen de provincies Gelderland en Noord-Brabant. De provinciale weg N322 loopt over de basculebrug ten zuiden van de sluis.

Tegenover de sluis, aan de Gelderse kant, ligt het bedrijventerrein Munnikenland, waar graanopslag en -overslag plaatsvindt. Ook is er een betonwarenfabriek.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Wilhelminasluis (Andel) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.