Wilhelminastraat (Haarlem)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wilhelminastraat
Geografische informatie
Locatie       Haarlem
Stadsdeel Haarlem-Centrum
Begin Zijlsingel
Eind Raamsingel
Algemene informatie
Genoemd naar Koningin Wilhelmina
Openbaar vervoer Buslijn 50 en R-Netlijn 340

De Wilhelminastraat, voorheen Westelijke Singelgracht en Oude Zijlsingel is een gedempte singelgracht en straat in het centrum van de Noord-Hollandse stad Haarlem.

De straat loopt vanaf de Zijlsingel nabij de Raaksbruggen en het Raakskwartier in zuidelijke richting tot aan de Raamsingel bij het Wilsonsplein en de Stadsschouwburg. Na het plein gepasseerd te zijn gaat de straat over de Raambrug waarna de straat zich voortzet in de Koninginneweg. Voor de sloop van de stadsmuren stond ter hoogte van het Wilsonsplein de Raampoort. Tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen door de bezetter straatnamen die verwezen naar levende leden van het Koninklijk huis werden verboden, werd de straat omgedoopt tot Schouwburgstraat. Toen was hier vanaf 1942 een Joods Lyceum gevestigd, omdat Joodse scholieren niet meer met niet-Joodse leerlingen in de klas mochten zitten. Al op 8 mei 1945 heeft B&W de naamswijziging weer ongedaan gemaakt.

Rijksmonumenten[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Lijst van rijksmonumenten in de Wilhelminastraat (Haarlem) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Gemeentelijke school voor jongens, met bovenop het driehoekig fronton afkomstig van de voormalige Nieuwpoort

Aan de Wilhelminastraat is een elftal ingeschreven rijksmonumenten te vinden, waaronder de Remonstrantse kerk. Een ander opvallend gebouw is de voormalige Gemeentelijke school voor jongens in neoclassicistische stijl uit 1884. Boven de voorgevel van dit gebouw is het driehoekig fronton gebruikt van de voormalige Nieuwpoort, die nabij het Kennemerplein stond.

De andere rijksmonumenten zijn voornamelijk huizen en huizenblokken die in neoclassicistische- of renaissance-electische stijl zijn opgetrokken.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]