Willebrord Snel van Royen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Willebrord Snell.jpg

Willebrord Snel van Royen (Leiden, 1580 – aldaar, 30 oktober 1626), ook bekend onder zijn Latijnse naam Snellius, was een Nederlandse wis- en natuurkundige en astronoom. Hij is vooral bekend door de naar hem genoemde wet van Snellius. Zijn vader was Rudolph Snel van Royen, hoogleraar wiskunde aan de Universiteit Leiden tot 1613, waarna zijn zoon hem opvolgde.

Biografie[bewerken]

Willebrord Snel van Royen was hoogleraar wiskunde aan de Universiteit Leiden van 1613 tot 1626. Hij publiceerde een groot aantal boeken op het gebied van de zuivere en toegepaste wiskunde, over landmeetkunde, navigatie, hydrografie en astronomie. Ook maakte hij vertalingen in het Latijn en gaf hij werken van andere geleerden uit. Snellius stierf op 30 oktober 1626 in Leiden en werd begraven in de Pieterskerk.

Landmeetkunde[bewerken]

Kwadrant van Snellius
Afbeelding: Museum Boerhaave, Leiden

In 1615 bedacht hij een nieuwe methode om met behulp van triangulatie (driehoeksmeting) een graadmeting uit te voeren om de straal van de aarde te bepalen. Zijn werk Eratosthenes Batavus ("De Nederlandse Eratosthenes"), van 1617 beschrijft de methode en geeft het resultaat van zijn metingen tussen Alkmaar en Bergen op Zoom, die op een afstand van 1 graad op de meridiaan liggen. Snel vond - in moderne eenheden - 107,395 km voor de afstand die nu gemeten wordt als ongeveer 111 km. Om de driehoeksmeting nauwkeurig uit te voeren, liet Snellius een metersgrote gradenboog maken waarmee hij hoeken in tienden van graden nauwkeurig op kon meten.

Wiskunde[bewerken]

Illustratie uit Tiphys Batavus.

Snellius was een vooraanstaand wiskundige, en vond een nieuwe methode om het getal pi tot op 35 cijfers nauwkeurig te berekenen.

Natuurkunde[bewerken]

In 1621 ontdekte hij de Wet van Snellius voor lichtbreking. Onafhankelijk van hem herontdekte en publiceerde Descartes deze wet in zijn Discours de la Méthode, 1637. Pas veel later zou blijken dat de Engelsman Thomas Harriot de ontdekking voor deze wet reeds vóór 1601[1] of in 1602[2] deed op basis van experimenten in voorgaande jaren, hetgeen hij nooit heeft gepubliceerd.

Publicaties[bewerken]

Nagedachtenis[bewerken]

In de Pieterskerk in Leiden bevindt zich de grafsteen van Snellius en zijn vrouw. De tekst erop luidt:

"Hier leggen begraven Mr Willebrordus Snellius, in sijn leven professor matheseos, sterf op den 30 Octobris 1626, en de Maria de Lange sijne huisvrouwe sterf op den 11 Novembrius 1627"

In de muur van de kerk bevindt zich ook een stenen epitaaf voor het echtpaar Snel. Ter herinnering aan zijn betekenis voor de hydrografie werden in 1952 en 2003 hydrografische opnemingsvaartuigen van de Dienst der Hydrografie naar hem vernoemd.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

  1. Eugene Hecht: Optics (fourth edition). 4.4.1. The Law of Refraction (p. 101)
  2. http://www-rohan.sdsu.edu/~aty/explain/optics/discovery.html