Willem Baudartius

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Willem Baudaert of Baudartius (Deinze, 13 februari 1565 - Zutphen, 15 december 1640) was een Nederlands theoloog.

Willem Baudartius werd als Willem Baudart geboren te Deinze in Vlaanderen uit protestantse ouders, die bij de komst van Alva de Nederlanden ontvluchtten en naar Sandwich in Engeland vertrokken.

Baudartius, een fervent contra-remonstrant, werd om zijn grote kennis van het Hebreeuws gevraagd mee te werken aan de Statenvertaling.

Hij studeerde in Canterbury, Gent, Leiden, Franeker en Heidelberg en werd predikant te Kampen (1593), Lisse (1596) en Zutphen.

Baudartius schreef onder andere een verzameling spreuken (Apophthegmata Christiana, ofte gedenckweerdige, leerzame en aerdige spreucken... 1605, 1620) en een pamflet tegen het Twaalfjarig Bestand (Morghen-Wecker der vrye Nederlantsche provintien 1610).

In 1611 kwam zijn Polemographia Auraico Belgica op de markt. Hierin werden de gebeurtenissen beschreven en getoond uit de beginjaren van de Tachtigjarige Oorlog. Het werd uitgegeven door Michael Colinius te Amsterdam. De gravures zijn grotendeels verkleinde kopieën van werk door Frans Hogenberg. Dit werk bracht hij later uit in het Nederlands onder de titel Afbeeldinghe, ende beschrijvinghe van alle de veld-slagen, belegeringen en ghevallen in de Nederlanden, geduerende d'oorloghe teghens den coningh van Spaengien (1559-1614); Amsterdam, 1615. In de loop der jaren werd dit werk meerdere malen uitgegeven. Er zijn zelfs versies met ingekleurde gravures.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Afbeeldingen uit de Polemographia Auraico Belgica[bewerken | brontekst bewerken]