Willem Bol (presentator)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Willem Bol (1955) is een voormalig Nederlands televisiepresentator, die tot voor kort werkte als uitvoerend producent en trainingen gaf.

Biografie[bewerken]

Bol was presentator van een amusementsprogramma bij de Lokale Omroep Goirle. Hij was werkzaam als bankier toen hij in 1989 meedeed aan Showmasters van de NCRV, waar hij opviel met een goochelact in de stijl van Tommy Cooper. Hij werd uiteindelijk tweede achter Jan ten Hoopen en kreeg een contract aangeboden bij de NCRV.

Bij de NCRV begon met Bol het praatprogramma Bol is de naam, waarin hij onder andere Joseph Luns, Frits Korthals Altes en Maarten Biesheuvel interviewde. Het programma werd geen groot succes en Bol, die zich ongelukkig voelde over zijn dragende rol van het programma, besloot meer in een dienende rol te gaan werken. Hij werd toegevoegd aan het panel van Zo Vader, Zo Zoon. Ook presenteerde hij het spelprogramma Maak dat de kat wijs en De waddenshow. Hierna werd zijn contract beëindigd.[1] Bol bleef achter de schermen werkzaam in de omroepwereld en ontwikkelde diverse programma's, veelal met een bancaire inslag.

In de jaren 90 probeerde Bol tevergeefs carrière te maken binnen de VVD. In 2002 stapte hij over naar Leefbaar Nederland, maar ook hier kwam hij uiteindelijk niet op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2002 terecht.[2] Later was Bol uitvoerend producent van diverse televisieprogramma's, waaronder Business Update en Domino D-Day, en gaf hij trainingen en lezingen over innovatie, crisismanagement, leiderschap en maatschappelijk verantwoord ondernemen.[3]

In 2009 werd Bol volledig afgekeurd vanwege een rughernia. Later kreeg hij ook de ziekte van Parkinson, alsmede andere gezondheidsklachten.[4] Hij kwam echter in conflict met zijn verzekeraar, die hem via een privédetective betrapte op frauderen. Hierop eiste de verzekeringsmaatschappij een uitgekeerd bedrag terug van 400.000 euro, inclusief rente en advocaatkosten. Bol heeft naar eigen zeggen noodgedwongen zijn huis moeten verkopen en raakte door diverse problemen aan lager wal. Door geldgebrek moesten hij en zijn gezin enige tijd in de auto slapen.[5]

Bibliografie[bewerken]