Willem Hendrik van Gloucester

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Willem Hendrikvan Gloucester
1743 - 1805
Willem Hendrik op een geschilderd portret van Johann Zoflany (1780)
Willem Hendrik op een geschilderd portret van Johann Zoflany (1780)
Hertog van Gloucester en Edinburgh
Periode 1764-1805
Voorganger Creatie 1764
Opvolger Willem Frederik (zoon)
Graaf van Connaught
Periode 1764-1805
Voorganger Creatie 1764
Opvolger Willem Frederik (zoon)
Vader Frederik, prins van Wales
Moeder Caroline van Brandenburg-Ansbach

Willem Hendrik van Gloucester (Londen, 14 november 1743 - aldaar, 25 augustus 1805) was een lid van de Britse koninklijke familie. Hij was een kleinzoon van koning George II van Groot-Brittannië en een broer van koning George III.

Geschiedenis[bewerken]

Prins Willem werd geboren op 14 november 1743 in Leicester House te Londen. Zijn ouders waren kroonprins Frederik, prins van Wales en prinses Augusta van Saksen-Gotha. Willem Hendrik werd gedoopt in Leicester House elf dagen na zijn geboorte. Zijn peters en meters waren: Prins Willem IV van Oranje-Nassau, de stadhouder der Verenigde Nederlanden, Prins Willem Augustus van Groot-Brittannië een jongere broer van Willems vader en een jongere zuster van Willems vader Prinses Amelia Sophia van Groot-Brittannië. Als kleinzoon van de monarch werd hij bij zijn geboorte Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Willem Hendrik. Hij was toen vierde in lijn van de troonopvolging.

Prins Willem Hendrik trad later toe tot het Britse leger. Toen zijn vader stierf op 20 maart 1751, werd Willems oudste broer, George, de nieuwe kroonprins, die op 25 oktober 1760 als George III zijn grootvader, George II, opvolgde als koning.

Door zijn broer, koning George III van het Verenigd Koninkrijk werd Willem in 1760 hertog van Gloucester en Edinburgh en graaf van Connaught gemaakt. Hij werd Ridder in de Orde van de Kousenband op 27 mei 1762.[1]

Huwelijk en kinderen[bewerken]

In 1766 huwde hij in het geheim met Maria Walpole, en werd de vader van:

Daarnaast had hij nog een aantal natuurlijke kinderen.

Zie ook[bewerken]

Hertog van Gloucester

Referenties[bewerken]

Dit artikel of een eerdere versie ervan is (gedeeltelijk) vertaald vanaf de Engelstalige Wikipedia, die onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.