Willem Hugonet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Terechtstelling van Willem Hugonet op een miniatuur uit 1477
Terechtstelling van Willem Hugonet en Guy van Brimeu op een prent uit 1885

Guillaume (Willem) Hugonet (? - Gent, 3 april 1477) was kanselier van Bourgondië onder hertog Karel de Stoute. Als hoogste ambtenaar was hij een van de machtigste figuren van zijn tijd.

Hugonet was afkomstig uit Mâcon in Bourgondië, waar hij eerst rechter was. Samen met de hertog en zijn ambtenaren kwam hij naar het graafschap Vlaanderen, dat het kerngebied van het Bourgondische rijk geworden was. Hij was gehuwd met Louise de Laye en had een dochter Louise Hugonnet de Saillant en twee zoons Karel Hugonet (overleden in 1493) en Willem Hugonet (1472-1537).

In 1476 kocht hij Middelburg, dat daarna een grote bloei kende.

Titels[bewerken | brontekst bewerken]

Terechtgesteld in Gent[bewerken | brontekst bewerken]

Nadat Karel de Stoute op 5 januari 1477 bij Nancy gesneuveld was, kwam Maria van Bourgondië onder grote druk van de Staten-Generaal. De situatie in Vlaanderen raakte gespannen omdat de Franse koning Bourgondië bezet had en steden in Picardië en Artesië aanviel. In Gent was de herinnering aan de Slag bij Gavere nog levend en de sfeer keerde zich tegen de Bourgondiërs en hun aanhang. Op 13 maart werd Pieter Huereblock terechtgesteld, op 14 maart Pieter Baudins, Pieter Tincke en Lodewijk Dhamers, op 17 maart Roland van Wedergate, Filips Sersanders en Olivier Degraeve. Op 26 maart begon het proces tegen enkele Bourgondische topfiguren: Willem Hugonet en naast hem ook Gwijde van Brimeu, heer van Humbercourt, stadhouder van Limburg, Maastricht en Namen, en Jan van Melle, schatbewaarder. De aanklacht luidde: financiële fraude en hoogverraad (ondermijning van de oude privileges). Na zware martelingen legden zij bekentenissen af. Als kersverse hertogin, en ondanks haar smeekbeden, moest Maria van Bourgondië toezien hoe haar vaders trouwe medewerkers door de Gentse Vierschaar werden veroordeeld en op de Vrijdagsmarkt in Gent onthoofd.

Deze gebeurtenis in Gent was groot nieuws in heel Europa en werd het voorwerp van tekeningen, schilderijen en commentaren. De afscheidsbrief van Guillaume Hugonet aan zijn vrouw Louise is bewaard gebleven.

Voorganger:
Pierre de Goux
Kanselier van Vlaanderen en Bourgondië
1471-1477
Opvolger:
Jean I Carondelet