Willem III van Toulouse

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Geplaatst:
31-01-2016

Genomineerd: Verbetering nodig   Verbetering gevraagd!

Help mee dit artikel te verbeteren, zodat het voldoet aan de conventies van Wikipedia. Na een evaluatieperiode van twee weken wordt beslist of dit artikel behouden kan worden of wordt verwijderd. Je kunt hier de beoordelingslijst bekijken. De hiervoor opgegeven reden is: Februari-artikel

Verwijder dit sjabloon alleen wanneer dit artikel zodanig is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikipedia past. Geef dit aan op de beoordelingslijst door het toevoegen van de reden. (/)

Willem III Toulouse
947-1037
sarcofaag van Willem III van Toulouse
sarcofaag van Willem III van Toulouse
Graaf van Toulouse
Periode 978 - 1037
Voorganger Raymond (V)
Opvolger Pons
Vader Raymond (V) van Toulouse
Moeder Adelaïde van Anjou

Willem III van Toulouse (voor 969 - na 14 september 1037) Taillefer, was een zoon van Raymond (V) van Toulouse en van Adelaïde van Anjou.

Willem volgde zijn vader in 978 op als graaf van Toulouse, Albi en de Quercy (regio). Hij was markgraaf van Septimanië. In zijn tweede huwelijk (voor 992) trouwde hij met Emma (ca. 975 - na 1063), dochter van Rotbold III van Provence. Hierdoor verwierf Willem ook bezittingen in de Provence. Willem eigende zich bezittingen toe van de abdij van Lézat-sur-Lèze. Dit slechte voorbeeld werd door zijn vazallen nagevolgd en pas na een persoonlijke vermaning door de paus gaf Willem rond 1020 de bezittingen terug. De stad Toulouse wist Willem te dwingen om de belastingen op de markten af te schaffen. Willem is verder bekend door een aantal schenkingen in de Provence, de Languedoc en Toulouse. Willem is begraven in de basiliek van Saint-Sernin te Toulouse.

In zijn eerste huwelijk was Willem getrouwd met Gersinde. Zij hadden twee zoons: Raymond en Ailaric/Hendrik die beiden in 999 worden genoemd maar voor hun vader overleden. Uit het tweede huwelijk met Emma kreeg Willem ook twee zoons:

  • Pons Willem
  • Bertrand (997/998 - na 23 april 1040), die mogelijk rechtens zijn moeder graaf in de Provence werd.

Bij een onbekende minnares kreeg Willem nog een dochter (mogelijk met de naam Emma), die trouwde met Odon Raymond, heer van L'Isle-Jourdain (Gers). Haar zoon Bertrand werd ca. 1073 bisschop van Comminges en overleed in 1023.

Zie ook[bewerken]

Lijst van graven van Toulouse Huis Rouergue