Willem II van Gulik

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Geplaatst:
23-01-2016

Genomineerd: Verbetering nodig   Verbetering gevraagd!

Help mee dit artikel te verbeteren, zodat het voldoet aan de conventies van Wikipedia. Na een evaluatieperiode van twee weken wordt beslist of dit artikel behouden kan worden of wordt verwijderd. Je kunt hier de beoordelingslijst bekijken. De hiervoor opgegeven reden is: Februari-artikel

Verwijder dit sjabloon alleen wanneer dit artikel zodanig is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikipedia past. Geef dit aan op de beoordelingslijst door het toevoegen van de reden. (/)

Zie het artikel Voor de gelijknamige graaf, zie Willem II van Gulik (graaf).
Willem II van Gulik
1325-1393
Hertog van Gulik
Periode 1361-1393
Voorganger Willem I
Opvolger Willem III
Vader Willem I van Gulik
Moeder Johanna van Holland

Willem II van Gulik (1325 - 13 december 1393) was een zoon van hertog Willem I en Johanna van Holland.

Sinds 1343 was Willem mederegent van zijn vader, maar hij voerde veel strijd met hem en zette hem zelfs gevangen in 1349-1351. Jarenlang trachtte hij in Holland en Zeeland zijn aanspraken tegen de Wittelsbacher hard te maken, maar dat mislukte.

In 1361 volgde hij dan zijn vader op als tweede hertog van Gulik. Tijdens diverse gevechten verloor hij onder meer Kaiserswerth en Zülpich, maar won Monschau (Montjoie), Randerath en Linnich. In de Gelderse broederstrijd koos hij partij voor hertog Eduard van Gelre en maakte in 1371 de Slag bij Baesweiler mee. Hij nam hertog Wenceslaus van Luxemburg-Brabant gevangen en verzekerde ten slotte de erfopvolging voor zijn zoon in Gelre als tegenprestatie voor de vrijlating van Wenceslaus.

Hij verkocht in 1358 Zichem aan Reinoud I van Schoonvorst voor 70.000 goudmunten.

Willem was gehuwd met Maria van Gelre (-1397), dochter van Reinoud II van Gelre, en was vader van:

Zie ook[bewerken]