Willem IV van Luxemburg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Willem IV Alexander
1852-1912
WillemIVLuxemburg.jpg
Groothertog van Luxemburg
Periode 1905-1912
Voorganger Adolf
Opvolger Maria Adelheid
Vader Adolf van Luxemburg
Moeder Adelheid Marie van Anhalt-Dessau
Dynastie Nassau-Weilburg

Willem Alexander (Slot Biebrich (Wiesbaden), 22 april 1852 - Slot Berg, 25 februari 1912) was van 1902 tot 1905 regent en daarna tot 1912 groothertog van Luxemburg. Hij was de zoon van groothertog Adolf en prinses Adelheid Marie van Anhalt-Dessau.

Willem van Nassau-Weilburg werd in 1890 kroonprins van Luxemburg toen zijn vader de overleden groothertog Willem III der Nederlanden opvolgde. De Luxemburgers waren bereid ten behoeve van diens dochter Wilhelmina der Nederlanden de Salische wet af te schaffen die de troon aan mannen voorbehield. Maar de Nassause erfvereniging weerhield Willem III ervan om een verzoek in te dienen. Zo ging krachtens het familieverdrag Luxemburg over naar de familie Nassau-Weilburg en werd Wilhelm kroonprins. In 1893 sloot hij een katholiek huwelijk met de belofte zijn kinderen katholiek op te voeden. Daardoor kreeg Luxemburg na zijn overlijden een katholiek aartshertogelijk huis.

Aangezien hij geen zoons had werd in 1907 in Luxemburg door opheffing van de Salische wet de opvolging in vrouwelijke lijn alsnog mogelijk. Hierdoor kon zijn oudste dochter Maria Adelheid (1894-1924) groothertogin worden.

Willem stierf op 25 februari 1912. Bij zijn dood trad zijn echtgenote Maria Anna van Bragança, op als voogdes totdat zijn dochter Maria Adelheid in juni van dat jaar de troon besteeg.

Huwelijk en kinderen[bewerken]

De protestantse Willem trouwde op 21 juli 1893 met de katholieke Maria Anna van Bragança, een dochter van Michaël I van Portugal. Het paar kreeg zes dochters, die rooms-katholiek zouden worden opgevoed:

Willem IV (r) en zijn vader Adolf