Willem Jan Frans Nuyens

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Willem Johannes Franciscus (Willem Jan Frans) Nuyens (Avenhorn, 18 augustus 1823 - Westwoud, 8 december 1894) was een Nederlands historicus.

In 1842 had hij zijn klassieke studie afgerond in Enkhuizen en begon W.J.F. Nuyens medicijnen te studeren. Hij behaalde zijn titel in 1848 en begon zijn beroep uit te oefenen in Westwoud. Nuyens kwam op voor het katholicisme in zijn eigen tijd en vormde daarbij een Nederlandse katholieke identiteit. Hij verdedigde de rechten en privileges van de katholieken en hij was de eerste die zich inzette voor de vrijheid van de katholieke kerk in Nederland. Dit kan momenteel genoemd worden als een apologetische stijl. Hij was bijvoorbeeld ook keuringsarts voor de zoeaven. In zijn vrije tijd deed Nuyens aan literatuur en geschiedenis. In 1856 publiceerde Nuyens een bundel van gedichten genaamd: "De laatste Dochter der Hohenstaufen”. Die gedichtenbundel concentreerde zich vooral op de Middeleeuwen. Rond die tijd kwamen ook zijn eerste historische/geschiedkundige werken. Hij kan gezien worden als een katholieke historicus.

Bibliografie[bewerken]

  • Het Katholicismus in betrekking met de beschaving van Europa (Amsterdam, 1856-1857, 2 delen)
  • Geschiedenis der Regering van Pius IX (Amsterdam, 1862-63)
  • Geschiedenis der nederlandsche Beroerten in de XVIe eeuw (Amsterdam, 1865-70, 8 delen)
  • Geschiedenis der kerkelijke en politieke geschillen in de republiek der zeven vereenigde provincien (1598-1625)" (Amsterdam, 1886-87, 2 delen)
  • Algemeen Geschiedenis des nederlandschen Volks- van de vroegste tijden tot op onze dagen (Amsterdam, 1871-82, in 20 parts; new edition, 1896-98, 24 delen)
  • Geschiedenis van het nederlandsche Volk van 1815 tot op onze dagen (Amsterdam, 1883-86, 4 delen; 2e editie 1898)
  • Vaderlandsche Geschiedenis voor de jeugd (Amsterdam, 1870; 25th edition, 1905, by G. F. I. Douwes)

Als Nuyens grootste werk wordt "Geschiedenis der nederlandsche Beroerten in de XVI. eeuw" beschouwd. In dit acht delend werk beschreef Nuyens de geschiedenis van de revolutionaire oorlogen van de Nederlanden in de periode 1559-1598. Dat is dus de eerste periode van de Tachtigjarige Oorlog. In dit historisch werk laat de Nederlandse historicus goed zien wat de rechten van de katholieken in de Nederlandse Staat waren. Over de hertog van Alva wordt net iets anders geschreven dan in menig later geschiedenisboek. Ook richtte Nuyens zich op het katholieke volk door toegankelijke literatuur voor hen te schrijven. Het boek "Vaderlandsche Geschiedenis voor de jeugd" werd bijvoorbeeld veel gelezen. Ook begaf Nuyens zich op het internationale vlak in zijn werk "Het Katholicismus in betrekking met de beschaving van Europa”. Daarin schreef hij de geschiedenis van de invloed van het katholicisme op de cultuur en bevolking van Europese naties. Verder heeft Nuyens nog artikelen geschreven, onder meer voor het blad Onze Wachter, uitgeven door hemzelf met samenwerking van de bekende politicus Schaepmann.