Willem Metzelaar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Willem Metzelaar
Persoonsinformatie
Nationaliteit Nederlandse
Geboortedatum 9 augustus 1849
Geboorteplaats Rotterdam
Overlijdensdatum 18 augustus 1918
Overlijdensplaats Den Haag
Beroep architect
Werken
Belangrijke gebouwen justitiële bouwwerken en de (koepel)gevangenissen
Prijzen Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde
Koepelgevangenis Breda
Koepelgevangenis, Haarlem, in aanbouw.
Kruisberg Doetinchem Verblijfsgebouw 'De flat' uit 1899 (2015)
Esserheem.Veenhuizen
Tweede gesticht Veenhuizen

Willem Cornelis Metzelaar (Rotterdam, 9 augustus 1849 - Den Haag, 18 augustus 1918) was een Nederlands architect en ingenieur.

Als hoofdingenieur van de gevangenissen en rechtsgebouwen bij het departement van justitie was hij verantwoordelijk voor de oprichting van een aantal justitiële bouwwerken. Zo ontwierp hij onder meer een drietal strafgevangenissen, vier opvoedingsgestichten, vier tuchtscholen, vijf rechtsgebouwen, veertien huizen van bewaring en 27 kantongerechten. Van de 124 tot rijksmonument verklaarde gebouwen in het complex Veenhuizen zijn er 74 door Metzelaar ontworpen en 5 door zijn vader.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Metzelaar was een zoon van architect Johan Frederik Metzelaar die onder meer het gerechtsgebouw in Tiel tekende. Hij studeerde bouwkunde en civiele techniek aan de Polytechnische School te Delft. Na zijn studie was hij enige tijd in dienst bij de Staatsspoorwegen waarna hij tussen 1872 en 1883 gemeente-architect in Deventer was. Er brak een nieuwe tijd aan toen hij uiteindelijk in 1883 assistent van zijn vader werd. Die was reeds enkele jaren als hoofdingenieur in dienst bij het ministerie van Justitie. In 1886 volgde zijn zoon hem in deze functie op. Tijdens de periode waarin vader en zoon Metzelaar de scepter zwaaiden over de justitiële architectuur was er een enorme bouwactiviteit waar te nemen. Een belangrijke reden hiervoor is dat er in 1881 een nieuw Wetboek van Strafrecht was ingevoerd. Metzelaar jr. werd in 1913 op eigen verzoek eervol ontslagen. Vijf jaar later zou hij overlijden. Willem Cornelis Metzelaar ligt begraven op de begraafplaats Nieuw Eykenduynen in Den Haag.

Wetenswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Zijn werk[bewerken | brontekst bewerken]

Justitiële werken (Algemeen)[bewerken | brontekst bewerken]

Justitiële werken (Kantongerechten)[bewerken | brontekst bewerken]

Galerij van gerechtsgebouwen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Willem Cornelis Metzelaar van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.