Willem Petri

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wilhelm Petri
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Land Vlag van Nederland Nederland
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Wilhelm Petri (Utrecht, 7 januari 1865 - aldaar, 10 augustus 1950) was een Nederlands organist, pianist en muziekpedagoog.

Wilhelm was de broer van violist en dirigent Martinus Wilhelm Petri (1853-1924), en stichtte samen met hem de Stedelijke Muziekschool in Utrecht. Wilhelm Petri studeerde bij Richard Hol, piano bij zijn broer en cello bij Antoon Bouman (1854-1906). Hij legde zich later toe op orgel- en pianospel. In 1883 werd hij organist aan de Buurkerk, later aan de Nicolaïkerk, en van 1893 tot 1947 aan de Remonstrantse Kerk in Utrecht. Petri doceerde aan de Toonkunstmuziekschool in Amersfoort. Als concertorganist maakte hij furore.

Petri is bekend gebleven door zijn studiewerken voor orgel en piano. Hij schreef onder andere Oefeningen voor eerstbeginnenden in het pianospel (2 delen, in tal van herdrukken) en Toonladders voor organisten.

Een andere broer van Wilhelm, Henri Wilhelm Petri (1856-1914), was violist. Zijn neef Egon Petri (1881-1962) maakte als pianist carrière in de Verenigde Staten.

Onder Wilhelm Petri's leerlingen bevonden zich Johan Wagenaar, Jacob van Domselaer en Hennie Schouten. Enige orgelcomposities van hem zijn bewaard gebleven, waaronder enige koraalbewerkingen.