Willem Spakler

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Willem Spakler
geschilderd door Jan Veth in 1914
Persoonlijke informatie
Geboren 8 juli 1839
Geboorteplaats Amsterdam
Overleden 3 juni 1932
Overlijdensplaats Amsterdam
Beroep directeur suikerraffinage
Bedrijf Spakler & Tetterode
Woningmaatschappij Oud-Amsterdam NV
Portaal  Portaalicoon   Economie

Willem van der Masch Spakler, (Amsterdam, 8 juli 1839 – aldaar 3 juni 1932) was een Nederlands ondernemer en weldoener.

Spakler was directeur van de suikerraffinaderij Spakler en Tetterode gevestigd aan de Lijnbaansgracht (op de plaats van de huidige Melkweg. Ook had hij bemoeienissen van de Wester Suikerraffinaderij en de Centrale Suiker Maatschappij.

Naast zijn directeurschap was hij tevens bekend als filantroop in het verbeteren van de huisvesting van arbeiders. Hij richtte daartoe met Johanna ter Meulen in 1898 de Woningmaatschappij Oud-Amsterdam NV op, maar had al eerder geld beschikbaar gesteld voor verbetering van woningen in de Jordaan. Voor de Vrijzinnige Democratische Partij was hij enkele jaren gemeenteraadslid. Andere zaken waar hij bij betrokken was, waren Ons Huis, volksgaarkeukens, de Middelbaar Technische School te Amsterdam, het Utrechtse Werkspoor en Demka en de daarbij behorende Utrechtse wijk Elinkwijk en omgeving.

Hij was zoon van Hendrik van der Masch Spakler, werkzaam in de suikerraffinage en oprichter van de fabriek, en Susanna Hermania Scholten. Willems broer Frederik Johann Spakler (overleden 1919) werkte eveneens in die industrie en was ook filantroop via Stichting Hulp na Onderzoek. Willem Spakler was getrouwd met Ernestine Pauline Moes. Hun zoon Hendrik van der Masch Spakler leidde de in Amsterdam bekende drukkerij Senefelder. Dochter Pauline Ernestrine huwde kunstenaar Cornelis Gerardus 't Hooft. Willem Spakler werd begraven op de De Nieuwe Ooster. Hij was ridder in de Orde van Oranje-Nassau en in de Orde van de Nederlandse Leeuw.